Τρίτη, Σεπτεμβρίου 25, 2012

συνεδρίασε η «επιτροπή διαβούλευσης» για το Στρατηγικό Σχέδιο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου …

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου,
Στο πλαίσιο της μακράς διαδικασίας ανοικτού διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21.9 υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη, με τηλεδιάσκεψη από τα Επιμελητήρια Κυκλάδων και Δωδεκανήσου η τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης για το Στρατηγικό Σχέδιο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τη συμμετοχή στελεχών της περιφερειακής αρχής, δημάρχων από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, εκπροσώπων των φορέων της Περιφέρειας και των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπως επίσης των κ.κ. Νίκου Κόνσολα, Ομότιμου Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου και του επιστημονικού συμβούλου Αθανάσιου Παπαδασκαλόπουλου, Καθηγητή Περιφερειακού Προγραμματισμού και Διευθυντή του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την εισήγηση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου που αναγνώρισε εξ αρχής τις δυσκολίες που υπάρχουν για τη λειτουργία της Επιτροπής, λόγω της ιδιομορφίας της περιοχής μας, καταδικάζοντας για μία ακόμα φορά την κεντρική διοίκηση που «επιμένει να κρατά δέσμια την Αυτοδιοίκηση, να την στραγγαλίζει και να απαξιώνει τον θεσμό, αν και αυτός είναι που καλείται να σχεδιάσει και να υλοποιήσει έναν μακρόπνοο αναπτυξιακό σχεδιασμό».
Επεσήμανε επίσης ότι η όλη διαδικασία της διαβούλευσης δεν θα είναι στατική και άμεσα ξεκινά ένας νέος κύκλος, με την εξειδίκευση των προτάσεων από την πλευρά των δημάρχων, εκφράζοντας την ελπίδα αυτός ο διάλογος να φτάσει μέχρι τη βάση της κοινωνίας.

Μεταξύ άλλων στην εισήγησή του, ο κ. Μαχαιρίδης ανέφερε πως «Πρέπει να τολμήσουμε να αναπτύξουμε ιδέες και προσεγγίσεις, οι οποίες μπορεί να μην είναι άμεσα υλοποιήσιμες, όμως πρέπει να προλειάνουμε το έδαφος για το μέλλον, μιας και σαν φορείς και εκπρόσωποι της κοινωνίας μπορούμε να προσεγγίσουμε την πραγματικότητα ρεαλιστικά εστιάζοντας στα τοπικά και περιφερειακά δεδομένα  έχοντας καλύτερη γνώση του χώρου. Ο στόχος «ποιότητα παντού, ποιότητα σε όλα» μπορεί να αποτελέσει στόχο για την Περιφέρειά μας. Μέσω της ποιότητας μπορούμε να αναδείξουμε τον τόπο μας. Μπορεί να είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον του τομέα αλλά και στην περιοχή π.χ. τουρισμός και αγροτικά προϊόντα.
Η ολοκλήρωση των κρίσιμων για το περιβάλλον υποδομών  που αναμένονται και που αναφέρονται στο τρίπτυχο “νερά, λήμματα, απορρίμματα” θα αποτελέσει μαζί με την αξιοποίηση του πολιτιστικού μας πλούτου ένα ακόμη στρατηγικό πλεονέκτημα για την περιφέρειά μας.
Οι κοινωνικές υποδομές στην υγεία και πρόνοια  πρέπει να ενταχθούν στον ειδικό σχεδιασμό της πολιτείας για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το ΕΣΥ του Αιγαίου και το ΕΚΑΒ του Αιγαίου, είναι στόχος μας.
Έχει μεγάλη σημασία να αναδείξουμε την περιφέρειά μας σε φορέα ανάπτυξης καινοτομικού περιβάλλοντος και μέσω των περιφερειακών μας πολιτικών,  προσαρμοσμένων στο ιδιαίτερο νησιώτικο περιβάλλον, να αναπτύξουμε πρωτοποριακές δράσεις και προγράμματα, τεχνολογικά κέντρα, φυτώρια ΜΜΕ επιχειρήσεων και γιατί όχι μικρά επιστημονικά πάρκα.
Η στόχευση του στρατηγικού οράματός μας για μια «ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη» όπου όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτου του τόπου διαβίωσης και εργασίας, θα έχουν ίσες ευκαιρίες όσον αφορά την ποιότητα ζωής μέσω της πρόσβασης σε βασικές υποδομές εξυπηρέτησης και γνώσεις και σε υπηρεσίες ζωτικής σημασίας, μπορεί να θεωρηθεί υπό τις παρούσες συνθήκες εξωπραγματικό, όμως πιστεύουμε πως πρέπει να το επιδιώξουμε.

Πρέπει να αποτρέψουμε την υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης, πρέπει η στόχευσή μας να είναι σταθερά προσανατολισμένη στην εξασφάλιση προοπτικών απασχόλησης και επαγγελματικής αποκατάστασης των ανέργων.
Το κεντρικό κράτος εξακολουθεί να κρατά όμηρους τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς  και δέσμια όλη την Περιφερειακή Ελλάδα στο άρμα των Αθηνών που  συνεχίζει να επιβιώνει έχοντας την εξαρτημένη και τροφοδότη για την επιβίωσή της.
Προσπαθούν να μας κάμψουν αλλά δε θα το κατορθώσουν.
Είμαστε ο θεσμός που ακόμα λειτουργεί και παράγει και μάλιστα χωρίς προσωπικό και χωρίς πόρους.
Ανάπτυξη, απασχόληση, βιώσιμο περιβάλλον, κοινωνική συνοχή, επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στη νέα γενιά είναι οι στόχοι που θέτουμε σαν βάση στο πλαίσιο της διαβούλευσης σήμερα στην επιτροπή μας.”

Οι δήμαρχοι και από τους δύο νομούς, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Στάθης Κουσουρνάς και της Σύρου Γιάννης Δεκαβάλλας, που παρέστησαν στη συνεδρίαση υπογράμμισαν τη σημασία της ισόρροπης ανάπτυξης με έργα, δράσεις και επενδύσεις που θα επιλύουν χρονίζοντα προβλήματα των νησιών και θα αναδεικνύουν τις ιδιαίτερες ανάγκες και προτεραιότητες του καθενός. 
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννης Ρούσσος έκανε, μεταξύ άλλων, ειδική αναφορά στην ανάγκη για δημιουργία ενός υγιούς και ασφαλούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Περιφέρειά μας, σημειώνοντας πως «μέχρι τώρα ο επιχειρηματικός κόσμος μόνο εχθρικές συμπεριφορές έχει αντιμετωπίσει από την πολιτεία».

Ως μείζονα προτεραιότητα για την ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας ανέδειξε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου Σάββας Χατζησάββας την ανάπτυξη και άλλων παραγωγικών τομέων, πέραν του τουρισμού, «που ως μονοκαλλιέργεια γυρίζει μπούμερανγκ στους πολίτες, ειδικά αυτήν την περίοδο της κρίσης», θέτοντας θέματα που αφορούν στην απασχόληση.
Ο διευθυντής της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Θανάσης Στάμος και ο διευθυντής του ΠΡΟΤΟΥΡ Μπάμπης Παλογιαννίδης έθιξαν ζητήματα προώθησης του τουριστικού μας προϊόντος, των υποδομών που χρονίζουν και τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν οι θεσμοί της Αυτοδιοίκησης, που όπως επισημάνθηκε «σε πολλές περιπτώσεις είναι αποτελεσματικότερες από τους κεντρικούς κρατικούς φορείς».

Τη χρησιμότητα του Στρατηγικού Σχεδίου, «που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει», όπως είπε, τόνισε και ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Φώτης Χατζηδιάκος, με την παρατήρηση ότι κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης και προϊόντος του χρόνου η μελέτη θα επικαιροποιείται συνεχώς, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται από τη βαθιά οικονομική κρίση.
Ο κ. Χατζηδιάκος παρατήρησε επίσης ότι η υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδιασμού προϋποθέτει και ουσιαστικές αρμοδιότητες στην Περιφέρεια, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει λόγο για «στρεβλές εντυπώσεις» που δημιουργήθηκαν με αφορμή τις αναφορές στη μελέτη των ακαδημαϊκών για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ).

Οι εκπρόσωποι των παρατάξεων «Νέα Εποχή για τα Νησιά μας» Γιώργος Παπαμανώλης και «Πολίτες Κόντρα στον Καιρό» Παύλος Χρυσαφίδης κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις, επισημαίνοντας επίσης ελλείψεις και παραλείψεις στο Στρατηγικό Σχέδιο.