Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 28, 2012

παγκόσμια ημέρα τουρισμού η σημερινή (28.9)

Με την ευκαιρία του σημερινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού ο Δήμαρχος Θήρας κ. Αναστάσιος-Νικόλαος Ζώρζος απευθύνει το ακόλουθο μήνυμα:
«Όλοι γνωρίζουμε ότι ο τουρισμός είναι ο βασικός αναπτυξιακός άξονας της οικονομίας του νησιού μας. Έχουμε όμως επιπλέον  το προνόμιο και το συγκριτικό πλεονέκτημα,  ο τουρισμός μας να μη στηρίζεται και να μην εξαρτάται κατά κύριο λόγο από στο προϊόν «ήλιος και θάλασσα».

Η φύση μας χάρισε μια γεωλογική ιδιαιτερότητα, το ηφαίστειο,  που με τη σειρά του φρόντισε για όλα αυτά που σήμερα κάνουν τη Σαντορίνη να ξεχωρίζει και να πρωτεύει. 
Φρόντισε να έχουμε: Τη μοναδική καλντέρα στον κόσμο που μπορεί να την επισκεφθεί κανείς από τη θάλασσα, τον αρχαίο οικισμό του Ακρωτηρίου - σχεδόν ανέπαφο- που είναι και πάλι επισκέψιμος στο κοινό, ένα μοναδικό και ιδιαίτερο εδαφοκλιματικό σύστημα, που δημιουργεί  μια εξαιρετική οικολογική ισορροπία και διαμορφώνει ένα σπάνιο αγροτικό τοπίο, ιδιαίτερους, πανέμορφους παραδοσιακούς οικισμούς, παραλίες με μαύρη και κόκκινη άμμο και αναρίθμητες άλλες αποκλειστικότητες συγκεντρωμένες μαζί σε ένα τόπο, σε ένα μικρό σύμπλεγμα νησιών.

Οι κάτοικοι αυτού του νησιού φρόντισαν για αιώνες το φυσικό περιβάλλον γνήσιοι φροντιστές του περιβάλλοντος. Αξιοποίησαν τη γη για να παράγουν αγροτικά προϊόντα που σήμερα θεωρούνται κορυφαία και που με αιχμή του δόρατος το κρασί της Σαντορίνης συνδιαμορφώνουν τη θετική εικόνα του νησιού σε ολόκληρο τον κόσμο. Πάνω σε αυτά χτίστηκε και η οινογαστρονομική εικόνα του νησιού με αποτέλεσμα σήμερα περήφανα να διεκδικούμε μία θέση ανάμεσα στους πλέον γνωστούς  γαστρονομικούς  προορισμούς.

Η Δημοτική Αρχή θεωρεί ότι η τουριστική ανάπτυξη δεν πρέπει να γίνεται σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων του νησιού. Θεωρεί επίσης ότι ο τουρισμός έχει ανάγκη από σχεδιασμό μακράς πνοής, μακριά από μικροπολιτικές και κοντόφθαλμες πρακτικές.
Η συλλογική προσπάθεια είναι μονόδρομος και σε αυτό επενδύουμε ώστε ο τουρισμός να είναι υπόθεση όλων μας, από τον πιο μικρό ως τον πιο μεγάλο και ανεξάρτητα από το επάγγελμα και την απασχόληση του καθένα μας».