Τρίτη, Φεβρουαρίου 21, 2012

νέοι μουσικοί και παλιά (παραδοσιακά) όργανα


Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και συγκεκριμένα το Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κυκλάδων ανακοινώνει ότι στα πλαίσια της συμμετοχής του στο Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Πρόγραμμα “Young Μusicians and Old Instruments” - «Nέοι  μουσικοί και παλιά (παραδοσιακά) όργανα»
(Μάϊος 2010 - Μάϊος 2012), διοργανώνει δύο (2) εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία της Σερίφου και Ίου, κατά το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, με τίτλο: «Τα παραδοσιακά όργανα του τόπου μου».

Στόχος των προγραμμάτων είναι η επαφή  των νέων με τα παραδοσιακά όργανα των Κυκλάδων (τσαμπούνα, σουραύλι, τουμπί κλπ), η γνωριμία με την ιστορία τους, τον τρόπο κατασκευής τους, η εξοικείωση με το άκουσμά τους και γενικά η προοπτική δημιουργίας φυτωρίου νέων οργανοπαικτών.
Με σκοπό την άμεση και διαρκή επαφή  των νέων με τη μουσική αυτή, θα δωρηθούν  στους συμμετέχοντες μαθητές χειροποίητα παραδοσιακά όργανα, κατασκευασμένα από τους μουσικούς που υλοποιούν τα προγράμματα.


Επίσης το Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κυκλάδων της ΠΝΑ μας ενημερώνει οτι συμμετέχει στο πρόγραμμα «Πολιτισμός 2007-2013» και πιο συγκεκριμένα στην δράση “Young Μusicians and Old Istruments” -  «Nέοι  μουσικοί και παλιά (παραδοσιακά) όργανα», υποστηρίζοντας την ελληνική συμμετοχή. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με τρείς ακόμη χώρες την Ιταλία, Εσθονία και Νορβηγία.

Στόχος του προγράμματος είναι η διάδοση της ευρωπαϊκής μουσικής παράδοσης, η εφαρμογή της ιδέας επικεντρώνεται κυρίως στους νέους μουσικούς και ερευνητές της παραδοσιακής μουσικής, με στόχο την προβολή του έργου τους, ενώ παράλληλα αναζητώνται μονοπάτια που συνδέουν το παρελθόν της μουσικής  με το μέλλον.
Από τον Μάϊο του 2010 που ξεκίνησε το πρόγραμμα, η χώρα μας ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων και τώρα ως Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έλαβε μέρος σε όλες τις δραστηριότητες που διοργανώθηκαν από τις χώρες-εταίρους, κάθε φορά με τρείς έως τέσσερεις νέους μουσικούς από τις Κυκλάδες. Μουσικούς που είτε ασχολούνται ερασιτεχνικά με κάποιο - κατά κύριο λόγο πνευστό - παραδοσιακό όργανο είτε βιοπορίζονται από αυτό. Το υψηλό επίπεδο κατάρτισης των μουσικών μας εναρμονίζεται απόλυτα με τις απαιτήσεις του προγράμματος.
Οι νέοι πήραν μέρος σε μουσικά εργαστήρια που υλοποιήθηκαν στις χώρες Ιταλία, Νορβηγία και Εσθονία. Συνεργάστηκαν με τους μουσικούς των χωρών αυτών και   ανακάλυψαν μέσα από την κοινή τους αγάπη για την παραδοσιακή μουσική, νέους δρόμους προσέγγισής της, ενώνοντας διαφορετικές παραδόσεις και διαφορετικά ακούσματα, πάντα με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες τους.
Ηχογραφούσαν το μουσικό υλικό που προέκυπτε μετά τις πρόβες, με την καθοδήγηση και ενθάρρυνση ειδικού μουσικού-μουσικολόγου, ενω με το τέλος των εργαστηρίων, σε κάθε διοργανώτρια χώρα πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχες συναυλίες.

Συνολικά, στο πρόγραμμα έχουν μέχρι στιγμής συμμετάσχει ενεργά 7 νέοι μουσικοί από την Άνδρο, τη Θήρα (Σαντορίνη), την Κέα, τη Μύκονο, τη Νάξο (2) και την Πάρο.
Η τελική φάση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στην Σαντορίνη από 31/3 έως 7/4/2012. 


Περισσότερες  πληροφορίες και φωτογραφίες σχετικά με την πορεία του προγράμματος μπορείτε να δείτε εδω.