Τετάρτη, Ιανουαρίου 11, 2012

Ν. Συρμαλένιος σχετικά με (το αποπάνω) τις προτάσεις διοικητικών αλλαγών στην Περιφέρεια


Σε ανακοίνωση του συνδυασμού «πολίτες κόντρα στον καιρό» σχετικά με τις συναντήσεις του περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου αναφέρετε μεταξύ άλλων ότι,

Πληροφορηθήκαμε ότι ο Περιφερειάρχης κ. Μαχαιρίδης σε επαφές και παρεμβάσεις που είχε με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, κατέθεσε σειρά βελτιωτικών προτάσεων για να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο για τροποποιήσεις του Καλλικράτη. 
Ο κ. Μαχαιρίδης κατά την προσφιλή του συνήθεια και χωρίς να ζητά αποφάσεις του συλλογικού οργάνου (περιφερειακού συμβουλίου) του οποίου ηγείται, συμπεριφέρεται για άλλη μια φορά ως διορισμένος από την κυβέρνηση περιφερειάρχης και όχι ως εκλεγμένος από το λαό του Ν. Αιγαίου.

Ως προς την ουσία: Είναι ευχάριστο ότι επιτέλους και μετά σχεδόν δύο χρόνια, γίνεται κατανοητή η πρόταση της παράταξης μας για την αυτοτέλεια και τη διοικητική αυτονομία των δύο πρώην νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. Θα θυμίσουμε ότι από τότε στην επεξεργασία της διαμόρφωσης του Καλλικράτη αλλά και προεκλογικά, είχαμε προτείνει στα πλαίσια της ενιαίας Περιφέρειας και του ενιαίου περιφερειακού συμβουλίου, την παράλληλη λειτουργία δύο οργάνων που θα αποτελούνταν από τους εκλεγμένους συμβούλους των δύο πρώην νομαρχιών αντίστοιχα. Και αυτό με το πολύ απλό σκεπτικό ότι, δεν είναι δυνατόν το ενιαίο περιφερειακό συμβούλιο να μπορεί να συζητά και να αντιμετωπίζει ενδελεχώς τα μύρια όσα ζητήματα και προβλήματα υπάρχουν και αναφύονται στα 48 κατοικημένα νησιά της περιοχής μας. Τότε η πρόταση μας είχε απορριφθεί μετ' επαίνων, διότι υποτίθεται ότι συγκρουόταν με τη λογική της σύστασης της ενιαίας Περιφέρειας.

Σε ότι αφορά την επανασύσταση του θεσμού των Επάρχων, αποδείχθηκε ότι οι υπηρεσίες των πρώην Επαρχείων και νυν των Περιφερειακών Ενοτήτων όχι μόνο υπολειτουργούν, αλλά βρίσκονται μισό βήμα από τη διάλυση. Το τελειωτικό πλήγμα το δέχθηκαν με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου το περασμένο καλοκαίρι, όπου η μνημονιακή πλειοψηφία, στο όνομα της εξοικονόμησης δημόσιων δαπανών, ψήφισε μεταξύ των άλλων καταστροφικών διατάξεων και την κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων στις Δημόσιες Υπηρεσίες και βεβαίως στις Περιφέρειες της χώρας.