Τετάρτη, Ιανουαρίου 11, 2012

εύρεση ρωμαϊκής ανάγλυφης πλάκας στην Σαντορίνη


Ένα σημαντικότατο, όπως χαρακτηρίστηκε σε μια πρώτη ματιά απο αρχαιολόγους, αρχαιολογικό εύρημα της ρωμαϊκής εποχής αποκαλύφθηκε την Τρίτη 10 Ιανουαρίου στην Σαντορίνη στην παραλιακή περιοχή της Περίσσας κατά την διάρκεια εργασιών για την εγκατάσταση αγωγών της αποχέτευσης.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του υπ. Πολιτισμού,


Κατά τη διάρκεια εκσκαφικών εργασιών, που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του έργου  «Ύδρευση – αποχέτευση οικισμού Περίσσας νήσου Θήρας», υπό την επίβλεψη της 2ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, αποκαλύφθηκε ρωμαϊκή ανάγλυφη πλάκα, συνολικών διαστάσεων 1,82 μ.  μήκους, 0,91 μ. πλάτους και  0,15 μ. πάχους, που απεικονίζει δύο ανδρικές μορφές σε ανάκλιντρο. Η δεξιά ώριμη ανδρική μορφή συνοδεύεται από την επιγραφή ΜΕΛΗΣ, ενώ η αριστερή νεαρή ανδρική μορφή από την επιγραφή ΧΑΡΙΚΛΗΣ.
Η ευρύτερη περιοχή της Περίσσας στην οποία βρέθηκε το ανάγλυφο, παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
Το εύρημα μεταφέρθηκε και φυλάχθηκε σε ασφαλή χώρο.


Το εύρημα βρέθηκε σε βάθος δέκα περίπου μέτρων απο την επιφάνεια της γής, και 100 απο την παραλία της Περίσσας σε πολύ καλή κατάσταση ενώ εντυπωσιακές είναι και οι διαστάσεις του, πρόκειται για μαρμάρινη πλάκα μεγάλου βάρους και διαστάσεων
1,82 μ.  μήκους, 0,91 μ. πλάτους και  0,15 μ.
Στο εύρημα εμφανίζονται λαξεμένοι επάνω στο μάρμαρο σε καθιστή στάση δύο νεαροί άνδρες που κρατούν στα χέρια οπλισμό της εποχής, ενώ πλήρως ευδιάκριτα είναι και τα ονόματά τους, «Μελης -και- Χαρικλης».
Σύμφωνα με την άποψη αρχαιολόγου που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του μιας και οι επίσημες έρευνες για την αξιολόγηση του αντικειμένου δεν έχουν ξεκινήσει, πρόκειται για εξαιρετικής σημαντικότητας έργο της αρχαίας τέχνης της μαρμαρογλυπτικής, που σε οτι αφορά την έρευνα και δόμηση της ιστορίας και των αρχαίων πολιτισμών του νησιού, θα ανοίξει νέους δρόμους στους επιστήμονες που μέχρι σήμερα την εξετάζουν.
Σύμφωνα με την ίδια άποψη, πρόκειται για εύρημα ισάξιο του αγάλματος της "κόρης" που βρέθηκε προ λίγων ετών στην ευρύτερη περιοχή της αρχαίας Θήρας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για τμήμα μνημείου ή επιγραφή μεγάλου μεγέθους και να αποτελεί μέρος του αρχαιολογικού πλούτου του επίνειου, της θαλάσσιας πύλης, της πόλης της "αρχαίας Θήρας", που βρίσκεται στην κορυφή του βουνού επάνω απο την προαναφερθείσα παραλία. Το επίνειο αυτό στην περιοχή της Περίσας ονομαζόταν "Έλευσίς" και κατοικήθηκε για χίλια περίπου χρόνια τον 8ο αιώνα π.χ. Τα πλούσια μέχρι σήμερα ευρήματα, επιγραφές, κινητά ευρήματα, λατρευτικά αντικείμενα και νεκροταφεία που έχουν αποκαλυφθεί έχουν αποτελέσει την κύρια πηγή πληροφοριών για την ιστορία της πόλης, μιας και η συνεχείς και επαναλαμβανόμενη κατοίκησή της απο επιδρομείς διαφόρων πολιτισμών έχει αλλοιώσει τις αρχικές μορφές της πολύ καλά οργανωμένης πολιτείας.
Σημαντικό μέρος των ανασκαφών της πόλης πραγματοποιήθηκε απο Γερμανούς αρχαιολόγους την περίοδο 1896 - 1902 ενω δεκάδες απο τα ευρήματα εκτίθενται στο αρχαιολογικό στο (παλιό) αρχαιολογικό Μουσείο των Φηρών.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε οτι σχετικά κοντά στο σημείο που βρέθηκε το αντικείμενο, υπάρχει χώρος με αρχαιολογικά ευρήματα που αποτελεί μέρος της οικιστικής πόλης της αρχαίας Θήρας και συγκεκριμένα του επινείου "Ελευσίς".
Το αντικείμενο αμέσως μετά την ανακάλυψή του μεταφέρθηκε με ειδικά διαμορφωμένο γερανό σε χώρο των αποθηκών του νέου αρχαιολογικού Μουσείου των Φηρών όπου και θα εξεταστεί απο αρχαιολόγους που μετέβησαν ήδη στο νησί για την αξιολόγησή του.