Σάββατο, Ιανουαρίου 14, 2012

Dear John, ...

ή, μια μεγάλη και βαθιά φιλιά γεννιέται (ακόμη και χωρίς ομόλογα...)
ή θέλω κι εγω επιστολή από τον Γιοχάνες ….(!)

Άκουγα κι εγω «Χαν», λέω, για κανα…. χάνο (!) θα πρόκειται -αν και η θέση του δεν θα πολυδικαιολογούσε κάτι τέτοιο...- , αλλά αυτός είναι μια χαρά άνθρωπος και με το παραπάνω μάλιστα. Νέος, ωραίος, λεπτοκαμωμένος, σε ωραίο size δηλαδή, ενω φαίνεται κι ευχάριστος άνθρωπος. ….
Όχι ο αριστερά, με το κουστούμι -που κι αυτός αξιοπρεπώς στέκεται- ο δεξιά, με το σπόρ ντύσιμο και το άνετο στύλ.... (άφήστε δε, που αυτός είναι ο χρηματοδότης, οπότε σε αυτόν ταιριάζουν τα κομπλιμέντα...)

Και γιατί να μην είναι άνετος εδώ που τα λέμε; Αυτός, επίσκεψη έρχεται, κι αμα του "κάνουμε", μπορεί να μας δώσει κανα φράγκο ευρωπαικό....
Απο ενδυματολογικής πλευράς, (καθόλου δεν ταιριάζουν...) ο κ. Μαχαιρίδης φορά σύνολο (που δεν είναι σύνολο, αλλά λέμε τώρα…) που αποτελείται απο καφέ τζίν καθημερινό παντελόνι και ζώνη ομοίου χρώματος, καθώς και μαύρο σακάκι, το αποκαλούμενο και "ιππασίας", με σιέλ πουκάμισο, ενω ο Γιοχάνες σε στύλ (εγω για το σούπερ μάρκετ βγήκα....) φορά γαλάζιο καρό πουκάμισο και γαλάζιο πουλόβερ καθώς και τζίν stonewashed παντελόνι που πιθανότατα να έχει αγοράσει από καλαθάκι στο Βερολίνο, κάτι, που διόλου δεν τον απασχολεί μιας, κι έτσι είναι οι ξένοι στις διακοπές, i just wanted something easy to wear, etc... Δυστυχώς, ως προς τα γυαλιά ηλίου, δεν μπορούμε να διακρίνουμε εαν πρόκειται για επώνυμη φίρμα ή εαν αγοράστηκαν απο περίπτερο της Ρόδου.

Φωτό, αρχείο της ΠΝΑ. Μάρτιος 2011.
Σημείωση. Η επιστολή αξίζει να διαβαστεί -απο τους τυχών ενδιαφερόμενους φυσικά- μιας και περιέχει μερικούς ολοκαίνουργιους και σαφέστατους τεχνικούς όρους σχετικά με τις ευρωπαικές χρηματοδοτήσεις και το πως μπορεί κανείς να τις "πετύχει".

Προσωπική επιστολή στον φίλο του Γιάννη έστειλε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την περιφερειακή ανάπτυξη, Γιοχάνες (Χαν) ως απάντηση στις έγγραφες προτάσεις που του υπέβαλε πρόσφατα -ο φίλος του Γιάννης- σχετικά με τη διαχείριση των πόρων από τις περιφερειακές δομές της χώρας, και ιδιαίτερα στο νησιωτικό χώρο, εν όψει της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020...

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας απο την ΠΝΑ,

Ο κορυφαίος αξιωματούχος της Κομισιόν επιβεβαιώνει επίσης την πρόθεσή του να αποδεχθεί το αίτημα του κ. Μαχαιρίδη, η κατανομή των κονδυλίων να μη γίνεται με μόνο κριτήριο το ΑΕΠ κάθε Περιφέρειας, αλλά σε συνδυασμό και άλλων δεικτών (κοινωνικών, οικονομικών κλπ).
«Οι συγκεκριμένες πρόνοιες θα παράσχουν την υποστήριξη που χρειάζεται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου» τονίζει στην επιστολή του ο κ. Χαν, το περιεχόμενο της οποίας έχει ως εξής:
«Αγαπητέ Πρόεδρε, Αγαπητέ Ιωάννη (my dear John…)

Σας ευχαριστώ για την από 29ης Νοεμβρίου 2011 επιστολή σας, στην οποία αναφέρεστε στη θέση που η Περιφέρεια Αιγαίου θα περιέλθει, στα πλαίσια της μελλοντικής Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτιμώ ιδιαίτερα την υποστήριξη που παρέχετε προς την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο (2014 -20).
Όσον αφορά το αίτημά σας για ενημέρωση σχετικά με την επικέντρωση χρηματοοικονομικών πόρων, οι διενεργηθείσες σχετικές αξιολογήσεις κατέδειξαν ότι η ανεπαρκής επικέντρωση χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης πολύ συχνά είχε ως αποτέλεσμα οι αποδόσεις να υπολείπονται του αποδεκτού αλλά και την μειωμένη γενικότερη αποτελεσματικότητα των αντιστοίχων πολιτικών. Δεν έχουμε την πολυτέλεια της διασποράς πόρων σε υπέρμετρα μεγάλο αριθμό τομέων και προγραμμάτων. Η επικέντρωση ανάγεται, κατά συνέπεια, σε κάτι το απαραίτητο οπότε καλούμαστε να κάνουμε επιλογές, συχνά δύσκολες.
Η επικέντρωση πόρων, ωστόσο, από μόνη της δεν αρκεί. Η δαπάνη των δημοσίων πόρων πρέπει να γίνεται μόνον εφ’ όσον υπάρξει προηγουμένως σαφής προδιαγραφή του τι ακριβώς επιδιώκουμε να πραγματοποιήσουμε με τους συγκεκριμένους πόρους. Είναι, κατά συνέπεια, απαραίτητο να τεθούν σαφείς στόχοι, τεκμηριωμένοι από εξ’ ίσου ξεκάθαρες σκοπιμότητες και ταυτόχρονα να θεσπιστούν δείκτες παρακολούθησης και αποτίμησης της προόδου. Όσο τεχνικό κι αν μοιάζει να είναι το συγκεκριμένο θέμα, το ζήτημα δεν παύει να έχει θεμελιωδώς πολιτικό χαρακτήρα, που άπτεται της λειτουργίας και της ευθύνης λογοδοσίας που διέπει κάθε δημόσια πολιτική.
Εδώ βρίσκεται η πεμπτουσία (σ.σ. !) του πλαισίου απόδοσης που αναμένεται ότι θα επιτείνει την εστίαση της Πολιτικής Συνοχής στα αποτελέσματα και την αποδοτικότητα.

Το Αποθεματικό Επίδοσης θα τεθεί ξεχωριστά για κάθε Κράτος-Μέλος, για κάθε Ταμείο και ανά Κατηγορία Περιφέρειας. Κατά συνέπεια, δεν θα υπάρξει, πλέον, η δυνατότητα αναδιανομής κονδυλίων μεταξύ Κρατών Μελών, Ταμείων ή Κατηγοριών Περιφέρειας. Το Αποθεματικό Επίδοσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για την υποστήριξη προτεραιοτήτων που έχουν επιτύχει τα ορόσημά τους για το 2018. Τα ορόσημα (milestones) θα ορίζονται με σαφήνεια στο πλαίσιο της αναμενόμενης απόδοσης κάθε προγράμματος, με πρωτοβουλία του ενδιαφερομένου κατά περίπτωση Κράτους Μέλους. Τα Κράτη Μέλη είναι που θα αποφασίσουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος κατανομής του Αποθεματικού Επίδοσης 5% μεταξύ των προτεραιοτήτων εκείνων που έχουν ανταποκριθεί στα ορόσημά τους.
Τέλος, επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι η κατανομή των διαφόρων κονδυλίων χρηματοδότησης για την επόμενη προγραμματική περίοδο, δεν θα αποτελέσει συνάρτηση μόνο του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος αλλά -ιδίως προκειμένου για τις περισσότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες- θα εξαρτηθεί και από έναν ευρύ συνδυασμό δεικτών που θα αντικατοπτρίζουν την κατάσταση στην αγορά εργασίας, την παιδεία καθώς και σε άλλους οικονομικούς και κοινωνικούς τομείς.
Έχω την πεποίθηση ότι οι συγκεκριμένες πρόνοιες θα παράσχουν την υποστήριξη που χρειάζεται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έτσι ώστε και αυτή, με τη σειρά της, να είναι σε θέση να συνεισφέρει, μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη στην ευόδωση των στόχων που έχουν τεθεί υπό τη Στρατηγική «Ευρώπη 2020».
Σας εύχομαι ό, τι καλύτερο για τη συνέχιση του σημαντικού έργου σας.
Με εκτίμηση και χαιρετισμούς προς όλους τους φίλους.
Γιοχάνες Χαν.