Τρίτη, Ιανουαρίου 10, 2012

διαχείριση μουσειακών συλλογών την εποχή της οικονομικής κρίσης


Σε εκδήλωση με θέμα «Διαχείριση μουσειακών συλλογών την εποχή της οικονομικής κρίσης» θα συμμετάσχει ως μέλος του panel των ομιλητών ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Γκύζη Γιάννης Παπακωνσταντίνου, την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στις 18:00 στο αμφιθέατρο του ιδρύματος Β. και Μ. Θεοχαράκη, (Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Σύνταγμα)

Πρόκειται για τον 3ο κύκλο των συζητήσεων με τίτλο «συλλέκτες και συλλογές» με θέμα
«Διαχείριση μουσειακών συλλογών την εποχή της οικονομικής κρίσης»

Η Ελίζα Πολυχρονιάδου, συντηρήτρια έργων τέχνης-μουσειολόγος, συνομιλεί με διακεκριμένες προσωπικότητες από το χώρο των εικαστικών τεχνών και της οικονομίας για θέματα που πλήττουν τις μουσειακές συλλογές, δημόσιες ή ιδιωτικές, την εποχή της οικονομικής κρίσης. Η διαχείριση του πολιτισμού στις ποικίλες εκφάνσεις του είναι κατ΄ αρχήν όραμα αλλά παράλληλα έχει άμεση σχέση με την οικονομική ανάπτυξη του τόπου, τα οικονομικά και πολιτικά δεδομένα και το διεθνές οικονομικό γίγνεσθαι. Ο Γ΄ κύκλος διαλέξεων στοχεύει στη παρουσίαση νέων τρόπων διαχείρισης των μουσειακών συλλογών, δημοσίων και ιδιωτικών, με γνώμονα την εφευρετικότητα, τη δημιουργικότητα και τη μεθοδικότητα.

Τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012 με συνομιλητές τον Καθηγητή Φώτη Παπαθανασίου, διευθυντή του Ιδρύματος Β & Μ Θεοχαράκη,  την  κα. Σοφία Πελοποννησίου και τον Δρ. Γιώργο Μαγγίνη, επιμελητές του Ιδρύματος  Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού, θα ερευνηθούν θέματα που απασχολούν τα ιδιωτικά μουσεία και Ιδρύματα.
Ο Δρ. Γιάννης Παπακωνσταντίνου, ιδιώτης συλλέκτης, θα αναφερθεί στη δημιουργία και τη διατήρηση ιδιωτικών συλλογών.
Με τη συμμετοχή του κ. Μιχάλη Μωραΐτη, διευθυντή πληροφορικής  του Ομίλου Θεοχαράκη, θα ερευνηθούν οι δυνατότητες ηλεκτρονικής διαχείρισης μέσω της ψηφιοποίησης των μουσειακών συλλογών, ενώ με συντονιστή τον  κ. Λευτέρη Κουσούλη, πολιτικό επιστήμονα, θα συζητηθούν θέματα πολιτικής στρατηγικής και αυτογνωσίας.