Παρασκευή, Δεκεμβρίου 21, 2012

ρεαλιστικός και περιορισμένος κατά σχεδόν 70% σε σχέση με πέρσυ, ο προϋπολογισμός του 2013 του Δήμου Θήρας

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε και ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο το ετήσιο πρόγραμμα δράσης (τεχνικό πρόγραμμα) και ο προϋπολογισμός για το 2013 του Δήμου Θήρας στην συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 18.12.2012


Ο προϋπολογισμός ύψους περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ, εμφανίζεται μειωμένος σε σχέση με προηγούμενες χρονιές μιας τα ζητήματα της εξαιρετικά μειωμένης ή και της παντελούς έλλειψης κρατικής χρηματοδότησης προς στους ΟΤΑ, καθώς και των δυσκολιών είσπραξης, συγκέντρωσης και δημιουργίας εσόδων, ήταν οι παράγοντες που καθόρισαν το ύψος του και κυριάρχησαν και των εισηγήσεων από πλευράς του Δημάρχου και των μελών της δημοτικής αρχής.

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Θήρας κ. Ζώρζος έκανε λόγο για τον πιο καλό προϋπολογισμό που έχει κατατεθεί, χαρακτηρίζοντάς τον ρεαλιστικό και στην βάση των πραγματικών οικονομικών δεδομένων, ενώ αναφέρθηκε και στην εξαιρετικά μικρή χρηματοδότηση των ΟΤΑ και συγκεκριμένα του Δήμου Θήρας, στις σημερινές συνθήκες κι έτσι όπως τα πράγματα έχουν διαμορφωθεί.
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του και μεταξύ άλλων, ο κ. Ζώρζος ανέφερε ότι το 3ο τρίμηνο του 2012 εκτελέστηκαν έργα ύψους 843.00 καθώς και οτι η ΣΑΤΑ το 2012 (κρατική οικονομική υποστήριξη στους ΟΤΑ) ήταν 283.000 και σε σχέση με το 1,5 εκατομμύριο που είχε δοθεί την προηγούμενη χρονιά, ήταν μειωμένη κατά 1,2 εκ ευρώ.
Σε ότι αφορά τα έργα ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοπρατηθούν τα έργα αντιστήριξης των πρανών της καλντέρας σε Αθηνιό και Φηρά, ενώ σχετικά με το ποσό που έχει προϋπολογιστεί για την καθαριότητα ανέφερε πως είναι πολύ πιθανό να αναζητηθούν και αλλού χρήματα για την πληρωμή του.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του συνδυασμού της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σιγάλας αναφέρθηκε σε έναν κακό προϋπολογισμό στον οποίο δεν προβλέπεται η δημιουργία εσόδων ως αντιστάθμισμα των όποιων δυσκολιών στην είσπραξη χρημάτων και στα μειωμένα έσοδα από το κράτος. Ο κ. Σιγάλας έκανε λόγο για «βούλιαγμα» του αθλητισμού και της κοινωνικής μέριμνας τομείς που όπως είπε είναι νομοτελειακό να έχουν οικονομικές απαιτήσεις και κατ επέκταση να δημιουργούν έξοδα.
Ο κ. Σιγάλας αναφέρθηκε παράλληλα στην αδυναμία να εκταμιευτούν τα περισσότερα δυνατά χρήματα από το «ίδρυμα Νομικού – Τελεφερίκ» ενώ όπως είπε δεν είναι σωστό να συγκρίνεται ο Δήμος της Σαντορίνης που έχει την δυνατότητα να εισπράττει σημαντικά έσοδα, με άλλους δήμους της χώρας που δεν έχουν αυτές τις πηγές και που αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα.
Ο κ. Σιγάλας αναφέρθηκε επίσης σε πολλά ανεκτέλεστα έργα καθώς και στις πολύ μικρές χρηματοδοτήσεις των δημοτικών διαμερισμάτων.

Στην τοποθέτησή του ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιώργος Βαρβαρήγος μίλησε για έναν προϋπολογισμό που δεν εμφανίζεται υπερεκτιμημένος (σ.σ. όπως οι προηγούμενοι) ως προς τα έσοδά του, κάνοντας λόγο για την ανάγκη εφαρμογής μιας νέας οικονομικής φιλοσοφίας στην Αυτοδιοίκηση, δημοσιονομικά πειθαρχημένης, χωρίς να υπερεκτιμώνται καταστάσεις και οικονομικά δεδομένα, μακριά από φαινόμενα λαϊκισμού, αλλά σοβαρά και υπεύθυνα και με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών.