Δευτέρα, Δεκεμβρίου 17, 2012

συνέντευξη δημάρχου Θήρας

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Παναγιώτη Μυτιληναίο παραχώρησε ο Δήμαρχος της Σαντορίνης κ. Νίκος Ζώρζος κατά την διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα και κατ’επέκταση, αν και σε μικρότερο βαθμό, ο Δήμος Θήρας, ενω εκτενείς αναφορές έγιναν στο έργο και την δράση της δημοτικής αρχής.

Στην ομιλία του ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα προβλήματα, οικονομικά και λειτουργικά,  που έχει δημιουργήσει σε όλους του Δήμους της χώρας η εφαρμογή του «Καλλικράτη» καθώς και στις μεγάλες πιέσεις που δέχεται η Αυτοδιοίκηση από το κεντρικό κράτος, και χωρίς μάλιστα να διαχειρίζεται μεγάλα ποσά, υποστηρίζοντας ότι ασκείται μια «πολεμική» εναντίων της.
Συγκεκριμένα και σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις προς τον Δήμο Θήρας ανέφερε ότι η ΣΑΤΑ το 2011 ήταν μειωμένη κατά 300 χιλιάδες ευρώ, ενώ το 2012 δεν δόθηκε καθόλου.
Σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου Θήρας ανέφερε ότι ανέρχονται σε 1 εκ. 400 χιλιάδες ευρώ, ως αποτέλεσμα της πολύ καλής οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται, ενώ αναφέρθηκε σε δικαστικές αποφάσεις που επιβάλλουν την άμεση πληρωμή 100.000.
Ο Δήμαρχος, αναφέρθηκε επίσης στις αποφάσεις και τα συμπεράσματα του τελευταίου συνεδρίου της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) σύμφωνα με τα οποία, λόγο της οικονομικής κατάστασης και των όσων έχουν επιβληθεί στους Δήμους, πολλοί από αυτούς να οδηγούνται στην χρεοκοπία, με την πρόσφατη επιλογή της κυβέρνησης να αναγκάζονται οι πολίτες αυτών των Δήμων να πληρώνουν αυξημένα τέλη για την διατήρηση της λειτουργίας τους, να αποτελεί μια δυσάρεστη πραγματικότητα.

Σχετικά με το θέμα της καθαριότητας ανέφερε ότι τα 2 τελευταία χρόνια έχει γίνει με πολύ λιγότερο προσωπικό, λόγο των περιορισμών που υφίστανται οι Δήμοι, ενώ σχετικά με την ανάληψή της στο εξής και για τα επόμενα δύο χρόνια από ιδιωτική εταιρία, είπε ότι η επιλογή αυτή ήταν μονόδρομος ενώ έχει ήδη την δέσμευση της εταιρίας που κατοχύρωσε το έργο στον διαγωνισμό, ότι θα προσληφθούν εργαζόμενοι από το νησί.

Στο θέμα των έργων που υλοποιούνται στο νησί αναφέρθηκε στην μελέτη για την διάβρωση των ακτών η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως και πολλές άλλες μελέτες για έργα απαραίτητα να γίνουν στο νησί, ενώ όπως είπε αναμένονται οι εγκρίσεις για τις μελέτες για το Αμμούδι, τον Αθηνιό καθώς και αυτή για τα ναύδετα.
Ως προς τις χρηματοδοτήσεις από Ευρωπαϊκά προγράμματα ανέφερε ότι για πρώτη φορά η Σαντορίνη κατορθώνει να απορροφήσει τόσα χρήματα, κάτι που όπως ανέφερε έρχεται ως αποτέλεσμα της επίμονης προσωπικής του προσπάθειας καθώς και των καθημερινών του συναντήσεων με υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και πολιτικά πρόσωπα.

Στο κομμάτι των έργων αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της μελέτης για την αποχέτευση του Εμπορείου -που είχε ολοκληρωθεί την προηγούμενη τετραετία- ενώ στο θέμα της δημιουργίας Μαρίνας ξεκαθάρισε ότι αυτό το έργο απαιτεί την εύρεση ενδιαφερόμενου επενδυτή για την υλοποίησή του μέσω σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ενώ σχετικά με το λιμενικό έργο στην περιοχή του Κουλούμπου για την δημιουργία εναλλακτικής προβλήτας πρόσδεσης σκαφών ανακοίνωσε ότι έχει ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. 

Σε επίπεδο μελετών, αναφέρθηκε σε αυτήν που υλοποιείται για την Θηρασιά και αναμένεται να ενταχθεί στο μέτρο «πράσινα νησιά», ενώ διευκρίνισε ότι με τα χρήματα από τα έσοδα του τελεφερίκ υλοποιούνται μικρότερης κλίμακας έργα.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξής του ο δήμαρχος κ. Ζώρζος αναφέρθηκε επίσης σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο που αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα και αφορά ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων και επιχειρηματιών των Φηρών για την αναβάθμιση της ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς της καλντέρας της πόλης, την υπογείωση των καλωδίων ηλεκτροδότησης στα Φηρά, από την περιοχή που βρίσκονται τα γραφεία του Δήμου μέχρι το τελεφερίκ. 
Παράλληλα ο Δήμαρχος ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα και σε βάθος χρόνου, έχει σκοπό να ολοκληρωθούν τα νέα σχέδια πόλης των Φηρών, οι αεροφωτογραφίσεις για τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει.

Στο κομμάτι των έργων ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα δοθεί προτεραιότητα σε δράσεις σχετικές με τον πολιτισμό, με την ανάδειξη των Μύλων του Εμπορείου να αποτελούν προτεραιότητα, παρά το εξαιρετικά δυσχερές οικονομικό κλίμα που επικρατεί στα αρμόδια υπουργεία με την προφανέστατη πλέον έλλειψη κονδυλίων.

Στην συνέντευξή του ο δήμαρχος ανέφερε ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν γίνει 53 μελέτες, 6 επιβλέψεις μελετών μεγάλων έργων από εξωτερικούς συνεργάτες, επιβλέφθηκαν 44 έργα σε όλα τα χωριά, ενώ διεκπεραιώθηκαν 290 αιτήσεις πολιτών.

Στο θέμα της χωροθέτησης των απορριμμάτων ο δήμαρχος ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες να αποφευχθεί οποιαδήποτε «ενδιάμεση» όπως την χαρακτήρισε λύση, προβλέποντας ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει οριστική λύση στην διαχείρησή τους.

Τέλος ο Δήμαρχος αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Δήμος Θήρας για την προβολή του νησιού στον Ελληνικό και ξένο Τύπο.