Τρίτη, Δεκεμβρίου 18, 2012

Π. Ρήγας για το νοσοκομείο της Σαντορίνης,

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Βουλευτή Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ κ. Ρήγα Παναγιώτη
σχετικά με την λειτουργία του Νοσοκομείου Σαντορίνης,   

Η κινητοποίηση του Σαντορινιού λαού με αποκλειστικό θέμα την άμεση λειτουργία του νεότευκτου Νοσοκομείου του νησιού, καταδεικνύει όχι μόνο την σοβαρότητα του θέματος, αλλά και την ευαισθητοποίηση του συνόλου της Σαντορινιάς Κοινωνίας που διεκδικεί το αυτονόητο δικαίωμα στην υγεία.

Η κτιριακή ολοκλήρωση του Νοσοκομείου, ήταν αποτέλεσμα μιας επίπονης, συντονισμένης και συλλογικής προσπάθειας των τοπικών φορέων, με επικεφαλής την Επιτροπή στήριξης Νοσοκομείου Θήρας αλλά και μεμονωμένων προσώπων, που σε κεντρικό επίπεδο διασφάλισαν την απρόσκοπτη χρηματοδότηση του έργου, το οποίο χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από Εθνικούς πόρους.

Υπενθυμίζω ότι, ως Υφυπουργός Οικονομίας - όπως είχα καθήκον – φρόντισα για την χρηματοδότηση μέσω της ΔΕΠΑΝΟΜ του Νοσοκομείου έτσι ώστε να καλυφθεί το 80% της συμβατικής δαπάνης.

Σήμερα, με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της Χώρας οφείλουμε να απαντήσουμε με ρεαλισμό και αξιοπιστία στο αυτονόητο και απόλυτο δικαιολογημένο αίτημα των Σαντορινιών, να λειτουργήσει το Νοσοκομείο.

Όσον αφορά την εξόφληση του αναδόχου εργολάβου, θα επιδιωχθεί από μέρους μου να επιταχυνθεί, μετά την είσπραξη των 34,5 δις της δανειακής δόσης στα πλαίσια της εξόφλησης των οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες.

Όσον αφορά την λειτουργία του Νοσοκομείου, η άποψη μου, καθώς και του πολιτικού φορέα που εκπροσωπώ, είναι ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να διαφυλαχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του Νοσοκομείου. Η θέση όμως αυτή δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε δογματικές επιλογές που δεν θα εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα της Νοσοκομειακής μονάδας. Για τον λόγο αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΑΕΜΥ που μας παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στη στελέχωση και την διαχείριση της υγειονομικής μονάδας.

Η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, τουλάχιστον στο αρχικό στάδιο, ώστε να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα της.

Για την επίτευξη του κοινού μας σκοπού, είναι αναγκαία η διεκδίκηση κοινών στόχων χωρίς διασπαστικές κινήσεις και φθοροποιές διαιρέσεις.

Σε ότι με αφορά, θα είμαι παρών – επί της ουσίας – και όχι απλώς με δηλώσεις συμπαράστασης συμβάλλοντας στην ικανοποίηση της απαίτησης των Σαντορινιών: να λειτουργήσει το Νοσοκομείο.

Η Κοινοβουλευτική διαδικασία και πιο συγκεκριμένα ο ορισμός μου ως Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης που συζητείται το διήμερο αυτό στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, δεν μου επέτρεψαν να είμαι παρών στην συγκέντρωση της Σαντορίνης. Η συμμετοχή όμως στον αγώνα για την λειτουργία του Νοσοκομείου είναι διαρκής και θα συνεχιστεί και στο μέλλον μέχρι την δικαίωση της προσπάθειας.