Η εταιρεία «ΜΑΡΜΑΡΙ-ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ-ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ-ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε» έχει προχωρήσει τη διαδικασία αδειοδότησης κατασκευής και λειτουργίας μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας 237 κλινών, συνολικής έκτασης περίπου 9000τ.μ πλην των κολυμβητικών δεξαμενών στην θέση Λαγκάδια Μεγαλοχωρίου Ακρωτηρίου Θήρας.
Εντούτοις, με την αριθ. 40/2012 Απόφαση της (αρ.πρακτικού 8/28-08-2012), η Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής, Αλιείας, Αγροτικής Βιοποικιλότητας, Ποιότητας Ζωής & Αειφόρου Ανάπτυξης της Υπαίθρου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου γνωμοδότησε αρνητικά ως προς την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Το ίδιο έπραξε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θήρας κατά συντριπτική πλειοψηφία στις 06-09-2012 (Αρ.Απόφασης: 310/2012). Παράλληλα, πολλά επαγγελματικά σωματεία του νησιού έχουν εκφράσει εγγράφως την απόλυτη αντίθεσή τους με ψήφισμα διαμαρτυρίας που έχει κοινοποιηθεί στους αρμόδιους φορείς ήδη από το τέλος του Σεπτεμβρίου 2012. Αντίθετοι είναι εξάλλου και Πολιτιστικοί και Περιβαλλοντικοί Σύλλογοι του νησιού, οι οποίοι και έχουν εκδηλώσει την αντίρρηση τους στην ενδεχόμενη κατασκευή και λειτουργία αυτής της ξενοδοχειακής μονάδας.
Η τοποθεσία στην οποία η εταιρεία έχει ζητήσει την κατασκευή της μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας, αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανέγγιχτες περιοχές της Σαντορίνης, είναι περιοχή εξαίρετου φυσικού κάλλους και σπάνιου γεωμορφολογικού ανάγλυφου, βρίσκεται κοντά σε χαρακτηρισμένη αρχαιολογική ζώνη και αποτελεί μία από τις πιο ευαίσθητες περιοχές για το φυσικό τοπίο του νησιού. Ιδιαίτερα στο νησί της Σαντορίνης, η άναρχη δόμηση, οι πάσης φύσεως οχλήσεις και αλλοιώσεις του τοπίου έχουν αρχίσει να γίνονται ιδιαίτερα εμφανείς, και, ενδεχομένως, να οδηγήσουν στην απώλεια του συγκριτικού πλεονεκτήματος της. Είναι επιτακτική η ανάγκη να τονίσουμε τη σημασία της κλίμακας του νησιωτικού χώρου, η οποία και δεν επιτρέπει μεγάλες κατασκευές ξενοδοχειακών μονάδων, οι οποίες μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία του τοπίου, όπως αυτό ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση του Τοπίου (N.3827/2010), σημαντικό θεσμικό εργαλείο στην προαγωγή της προστασίας, διαχείρισης και σχεδιασμού των τοπίων στην Ευρώπη.
Επίσης, εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες για την συνολική προστιθέμενη αξία του συγκεκριμένου επιχειρηματικού εγχειρήματος, αφού, κατά γενική διαπίστωση, στη Σαντορίνη ο κλάδος των ξενοδοχείων αποτελεί μια κορεσμένη αγορά, στην οποία η δημιουργία της συγκεκριμένης μονάδας δεν θα επιφέρει καμία ουσιαστική διαφορά στον παραγόμενο πλούτο, αντιθέτως θα συμπιέσει τις ήδη μειωμένες τιμές. Ομολογουμένως, η προσφορά στο νησί υπερκαλύπτει τη ζήτηση, θέτοντας σοβαρές ενστάσεις για τη δημιουργία μιας επιπλέον μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας. Το μοντέλο του τουριστικού προϊόντος που προωθείται με παρόμοιες επιχειρήσεις που προσφέρουν εστίαση, διαμονή, ψυχαγωγία, αγορά (all inclusive) αποτρέπουν την εύρυθμη λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του νησιού που ζουν αποκλειστικά από τον τουρισμό.
Η περαιτέρω περικοπή διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης, απότοκο των αλλεπάλληλων μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας αλλά και των νεοφιλελεύθερων επιλογών των τελευταίων κυβερνήσεων, που θεωρούν ότι πολλές από τις περιβαλλοντικές διατάξεις αποτελούν εμπόδιο στην οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας πρόκειται να καταστήσει ακόμα δυσμενέστερη την κατάσταση. Η μετατροπή της υποχρέωσης αντί για Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων να κατατίθενται Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις, δηλαδή Υπεύθυνες Δηλώσεις των ιδιοκτητών για κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα άνω των 120 κλινών σε περιοχές εντός ορίων οικισμών (κατηγορία Β, σύμφωνα με ΥΑ1958/13-01-2012) ενέχει τον κίνδυνο της αδειοδότησης της εν λόγω ξενοδοχειακής μονάδας παρά την αντίθετη γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των επαγγελματιών και των κατοίκων του νησιού.
Με δεδομένα τα παραπάνω αλλά και την ανάγκη να γίνει πράξη επί της ουσίας η συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων τόσο της κοινωνίας των πολιτών όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης και να εισακουστεί η φωνή των τοπικών κοινωνιών,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν έτσι ώστε να γίνει σεβαστή η απόφαση της Τοπικής Αυτοδίοικησης Α΄ και Β΄ βαθμού και των τοπικών φορέων του νησιού, που αντιτίθενται στην ανέγερση του συγκεκριμένου ξενοδοχείου
Με ποιο σκεπτικό ενδέχεται να δοθεί η έγκριση της εν λόγω μονάδας, όταν και οικονομικά και περιβαλλοντικά αντιτίθεται με τη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού, που άλλωστε αποτελεί και κορεσμένη τουριστικά περιοχή.