Παρασκευή, Απριλίου 06, 2012

πολλοί Σαντορινιοί, επιμένουν. η εκδήλωση για το ναυάγιο του sea diamond

 Ικανοποιητική μπορεί να χαρακτηριστεί η συμμετοχή του κόσμου και εκπροσώπων φορέων στην εκδήλωση που διοργανώθηκε για τα πέντε χρόνια απο την βύθιση του Sea Diamond, την Παρασκευή 6.4 στο λιμάνι του Αθηνιού. Με δεδομένο το κλίμα και την γενικότερη ανασφάλεια της εποχής, νομίζω οτι σχετικά εύστοχα μπορούμε να πούμε οτι πολλοί Σαντορινιοί (κι ακόμη περισσότεροι που έχουν εργασίες τις οποίες δεν ήταν δυνατό να αφήσουν ώστε να ανταποκριθούν στην πρόσκληση) θυμούνται και διαμαρτύρονται για την παραμονή του ναυαγίου στον βυθό της καλντέρας. Μεταξύ των απόψεων που εκφράστηκαν οι περισσότερες συνέκλιναν στο οτι οι συνέπειες απο την παραμονή του πλοίου στο σημείο στο οποίο βρίσκεται είναι και μπορεί στο μέλλον να γίνουν ακόμη πιο επικίνδυνες, καθώς και οτι η Πολιτεία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της, προστατεύοντας το περιβάλλον και τον κόσμο του νησιού.

Συμπέρασμα των περισσοτέρων δε, ήταν πως, παρά το πέρασμα αρκετών ετών απο το ναυάγιο, τα νεότερα στοιχεία που προκύπτουν σχετικά με αυτό και τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον θα πρέπει να αναγκάσουν την Πολιτεία να το αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη προσοχή.




Σύμφωνα με το ψήφισμα που διαβάστηκε απο μέλη της Επιτροπής,

Οι φορείς της Σαντορίνης, ο Δήμος, η Ιερά Μητρόπολη Θήρας και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών, πέντε χρόνια μετά το  ναυάγιο του SEA DIAMOND στα νερά της Καλντέρας μας, εξακολουθούμε να απαιτούμε την άμεση ανέλκυση του πλοίου.
Με τη σημερινή μας κινητοποίηση, διαβεβαιώνουμε τους υπεύθυνους ότι ο αγώνας μας θα συνεχιστεί έως ότου το αίτημα του Θηραϊκού λαού, ικανοποιηθεί .
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας να προβεί ξανά και άμεσα σε πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη μελέτη ανέλκυσης και τις εργασίες ανέλκυσης του ναυαγίου του Sea Diamond, με την ταυτόχρονη υπεύθυνη και ενεργή συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων για τη χρηματοδότηση της διαδικασίας.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ την αδιαφορία και τον εμπαιγμό των μέχρι σήμερα Κυβερνήσεων και ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ
ότι συνεχίζουμε τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα έως ότου ικανοποιηθεί το πανθηραικό αίτημα ,της ανέλκυσης του κουφαριού από τα νερά της καλντέρας της Σαντορίνης.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης μίλησαν ο δήμαρχος της Σαντορίνης κ. Ζώρζος, ο επικεφαλής της μειοψηφίας του ΔΣ κ. Σιγάλας, οι δημοτικές σύμβουλοι κυρίες Μαρία Αργυρού και Μαρία Νομικού, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Βαγγέλης Σιγάλας και Νίκος Συρμαλένιος ενω στην εκδήλωση παρέστησαν μέλη της παράταξης του "οικολογικού ανέμου" καθώς και ο ευρωβουλευτής του κόμματος κ. Χρυσόγελος.


(συμπληρωματικό)

Σύμφωνα με ανακοίνωση της παράταξης "πολίτες κόντρα στον καιρό" για το θέμα, 

Στη συγκέντρωση από τη συμπλήρωση 5 χρόνων από τη βύθιση του Sea Diamond, ο Νίκος Συρμαλένιος στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι, πέρασαν 5 χρόνια ψεύτικων υποσχέσεων και εξαγγελιών από τους εκάστοτε κυβερνώντες και τώρα δεν τολμάνε καν να εμφανιστούν και να δικαιολογήσουν ότι δεν έκαναν τίποτα, έστω λόγω μεγάλου κόστους της ανέλκυσης, αφού φυσικά δεν μπορούν να αντικρύσουν κατάματα τους φορείς και το λαό της Σαντορίνης. Ούτε βέβαια ο Περιφερειάρχης, που ένα χρόνο πριν είχε υποσχεθεί την ενεργό στήριξη του και συγκεκριμένες ενέργειες τόσο προς τα αρμόδια υπουργεία, όσο και προς την εταιρεία, τήρησε τις υποσχέσεις του, σε αντίθεση με τη Νομαρχία, που βοήθησε σημαντικά ακόμα και με τη χρηματοδότηση της μελέτης του Πολυτεχνείου Κρήτης, που κατέδειξε σημαντικά τοξικά ευρήματα. Από την πλευρά μας, θεωρούμε ότι ο αγώνας της Συντονιστική Επιτροπής με τη βοήθεια του Δήμου και φορέων του νησιού, όλα αυτά τα χρόνια αποδείχθηκε καθοριστικός, γιατί κράτησε το θέμα στο προσκήνιο, σε αντίθεση με τα μεγάλα συμφέροντα που ήθελαν να το θάψουν. Θα είμαστε σταθερά και μέχρι το τέλος μαζί σας στον αγώνα για να φύγει το σκουπίδι από το βυθό της Καλντέρας και να αποκατασταθεί το θαλάσσιο περιβάλλον της Σαντορίνης και όλων των Κυκλάδων από την οικολογική βόμβα που εδώ και 5 χρόνια βρίσκεται εκεί.