Τρίτη, Απριλίου 03, 2012

«Κυβέρνηση ενάντια στην κοινωνία των μικρών νησιών» αναφέρει η «Ατλαντίδα» σχετικά με τα νέα σχέδια που αφορούν την δόμηση….

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Σαντορίνης «Ατλαντίδα», σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με τίτλο «Ρυθμίσεις Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Μεταφορών, Δημόσιων Έργων και άλλες διατάξεις» και συγκεκριμένα το άρθρο 148 ανοίγει τον δρόμο στην δημιουργία μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων σε νησιά μεγέθους 70 τ.χλμ. έως 200 τ.χλμ. Νησιά δηλαδή σαν τη Σαντορίνη (75 τ.χλμ.), τη Σίφνο (73 τ.χλμ.), τη Μύκονο (85 τ.χλμ.), τη Σύρο (84 τ.χλμ.), την Αίγινα,(85 τ.χλμ.) κ.ά.

Τι πλεονεκτήματα δίνει ο νομοθέτης στον επενδυτή; Σε πρώτη φάση τον πριμοδοτεί με συντελεστή δόμησης 1% επί της επιφάνειας όταν το αντίστοιχο ποσοστό στο Ειδικό Χωροταξικό για τον τουρισμό ήταν από 0,15% έως 0.20% δηλαδή μιλάμε για μία αύξηση του συντελεστή 500%. Σε δεύτερη φάση ο νόμος προβλέπει την αύξηση της παραθεριστικής κατοικία στο 75% της δομούμενης επιφάνειας σε περίπτωση που ο υποδοχέας διαθέτει γήπεδο γκολφ, ενώ ανατρέπεται η ενιαία δομή ενός σύνθετου τουριστικού καταλύματος, καθώς δίνεται η δυνατότητα οι ειδικές τουριστικές υποδομές, τις οποίες οφείλει να περιλαμβάνει, να μην ορίζονται εντός της έκτασης του σύνθετου τουριστικού καταλύματος, αλλά ακόμα και σε απόσταση από αυτό. Πρακτικά σημαίνει ότι ο ξενοδόχος που πήρε αυξημένο συντελεστή δόμησης για να βάλει όλες τις υποδομές του σε ένα οικόπεδο, θα μπορεί τώρα να τις διασπείρει (αλλού το ξενοδοχείο, αλλού το spa κ.λπ.), χωρίς να χάνει τον αυξημένο συντελεστή δόμησης.

Όλοι οι φορείς της κοινωνίας και του επαγγελματικού κόσμου περιγράφουν το εν λόγω άρθρο ας απαράδεκτο. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Α. Ανδρεάδης ζητά την άμεση απόσυρσή του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Δύο χρόνια μετά παρουσιάζεται ένα σχέδιο πρόχειρο, όχι συγκεκριμένο, το οποίο πάσχει από τα συνήθη ελαττώματα των επιδερμικών χωροταξικών μελετών και τις χρόνιες αγκυλώσεις και νοοτροπίες κάποιων υπηρεσιών, που τόσο έχουν ταλανίσει τους όποιους επενδυτές, έχοντας μεγάλο ποσοστό ευθύνης για την αναπτυξιακή υστέρηση της χώρας». Αντίστοιχα το Ξενοδοχειακό επιμελητήριο της Ελλάδας προειδοποιεί για τις αρνητικές συνέπειες  του εν λόγω αναπτυξιακού μοντέλου για την κοινωνική και οικονομική ζωή των νησιών όπως αυθαίρετη δόμηση, αυξημένη διαφθορά στις πολεοδομικές υπηρεσίες, φοροδιαφυγή, παράνομη τουριστική δραστηριότητα, σημαντική υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, κατακόρυφη μείωση των πληροτήτων στα ξενοδοχειακά καταλύματα με σύστοιχη συρρίκνωση της απασχόλησης και των τουριστικών εισοδημάτων.  
Παράλληλα, τρεις ΜΚΟ περιβαντολλογικές οργανώσεις, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία επισημαίνουν πως το σχέδιο νόμου δημιουργεί ανησυχίες για ανεξέλεγκτη δόμηση και υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος.
  
Ο Σύλλογος Ατλαντίδα θέλει με την σειρά του να ενημερώσει για τις αρνητικές προοπτικές που έχουν για την κοινωνία μας τέτοιου είδους νομοσχέδια και αναπτυξιακά μοντέλα. Συγκεκριμένα,
Βάζουν σε τροχιά εξαφάνισης τον ντόπιο επαγγελματία και δεν μιλάμε μόνο για τον μικρό ξενοδόχο αλλά και για τον εστιάτορα, τον μαγαζάτορα, τον ταξιτζή, ψαρά, αγρότη, οικοδόμο κτλ και όλους τους άλλους επαγγελματίες του νησιού μιας και τέτοιου τύπου επενδύσεις θα έχουν ΜΟΝΟ αρνητικό οικονομικό αποτέλεσμα ξεκινώντας από την κατασκευή τέτοιων μονάδων που γίνεται συνήθως με τα φτηνότερα ξένα συνεργεία μέχρι τον πελάτη του ξενοδοχείου αυτού (τύπου all-inclusive) ο οποίος δεν θα βγαίνει καν από μία τέτοια μονάδα η οποία θα του παρέχει τα πάντα.
Εξαφανίζοντας τον ντόπιο επαγγελματία, θα εξαφανίσουν κατ επέκταση και την ντόπια οικογένεια και την πολιτισμική μας παράδοση και κληρονομιά. Θα καταντήσουμε εμείς και οι οικογένειες μας από νοικοκύρηδες, φτηνό εργατικό δυναμικό και το νησί μας από περήφανο στολίδι σε προορισμό μαζικού τύπου all-inclusive.

Λυπούμεθα και εξοργιζόμαστε που το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και ο υπουργός κ. Βορίδης έχει τέτοιο όραμα για τα νησιά μας. Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας σε εγρήγορση και προβληματισμό. Οι καιροί απαιτούν σύμπνοια και αγωνιστική αλληλεγγύη.