Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2012

το πύρινο Αιγαίο..

Τα βίντεο αναφέρουν πως,
«Η αναζήτηση της ηφαιστειογενούς κατάστασης του Αιγαίου, στην πιθανώς πιο επικίνδυνη υποθαλάσσια ηφαιστειογενή περιοχή της Μεσογείου»
και σε αυτά μπορείτε να δείτε στιγμιότυπα από τα ερευνητικά ταξίδια της ομάδας «Ναυτίλος» στην θαλάσσια και υποθαλάσσια περιοχή γύρω από την Σαντορίνη, με σκοπό την έρευνα και ψηφιακή χαρτογράφηση των ηφαιστείων του νησιού.
Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν τα καλοκαίρια του 2006 και 2010 με την συνεργασία του Ινστιτούτου Θαλασσίων Ερευνών και Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ του εξοπλισμού και των επιστημόνων του, του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, καθώς και του Αμερικανικού Πανεπιστημίου του Rhode island, του εξοπλισμού που κατόρθωσε να εξασφαλίσει και των επιστημόνων του.
Κατά την διάρκεια των βίντεο μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε στιγμιότυπα από τις ενημερωτικές επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν σε σχολεία της Σαντορίνης από την καθηγήτρια Γεωλογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας Έυη Νομικού σχετικά με την πορεία και τα νέα συμπεράσματα των ερευνών στα ηφαίστεια του νησιού, καθώς και στιγμιότυπα από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν με το σκάφος "Ναυτίλος" του ΕΛΚΕΘΕ στις θαλάσσιες και υποθαλάσσιες περιοχές του νησιού.

Οι τότε αποφάσεις για τον απόπλου του πλοίου με ερευνητικούς σκοπούς μπορούν να χαρακτηριστούν εξαιρετικά σημαντικές για την εποχή τους, ενώ για τις έρευνες χρησιμοποιήθηκε από ελληνικής πλευράς εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας. Εξαιρετικά σημαντική ήταν και η απόφαση μεγάλο κομμάτι των ερευνών να είναι ανοιχτές στους μαθητές του νησιού, που επιβιβάστηκαν στο πλοίο και  για πρώτη φορά είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν υψηλού επιπέδου επιτόπιες υποθαλάσσιες έρευνες για το νησί τους. Η όλη εργασία έχει χαρακτηριστεί από την διεθνή επιστημονική κοινότητα του κλάδου "πρωτοποριακή και εξαιρετική" ενώ τα στοιχεία που περισυνελέγησαν έχουν αποτελέσει και θα συνεχίσουν να αποτελούν αντικείμενο έρευνας στα εργαστήρια από τους ειδικούς.