Δευτέρα, Φεβρουαρίου 06, 2012

ο Γ. Παπαμανώλης στην βουλή για τις Κυκλάδες

Ο βουλευτής, Γιώργος Ν. Παπαμανώλης, στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής που έγινε την Τρίτη 31.1.2012, με θέμα την Περιφερειακή Ανάπτυξη του Νοτίου Αιγαίου, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά, δίνοντας έμφαση στον τομέα υγείας, την συγκοινωνία, το Φ.Π.Α., το χωροταξικό και το περιβάλλον.
 
Σύμφωνα με μέρος της ομιλίας του,

Το θέμα υγείας παραμένει ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα, χωρίς να χουν δοθεί ουσιαστικές λύσεις, εδώ και πολλά χρόνια, αν εξαιρέσουμε την δημιουργία κέντρων υγείας στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Σήμερα, τα κέντρα υγείας παρακμάζουν, το ίδιο και το Νοσοκομείο της Σύρου, ενώ το ΕΚΑΒ είναι υποστελεχωμένο.
Αν δεν κάνω λάθος, υπάρχει μόνο ένα ελικόπτερο και ένα μικρό πλωτό, αλλά αυτά τα δύο μέσα δεν είναι αρκετά, για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των νησιωτών.
Ο νομός μας έχει 24 νησιά, ενώ όταν επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες,  η θάλασσα είναι πολύ επικίνδυνη  και ένα πλωτό, ακόμα και 40 μέτρων δεν επαρκεί για το δικό μας νομό.
Όσον αφορά το περιβάλλον και ιδιαίτερα το χωροταξικό, θα συμφωνήσω με τον κ. Ρήγα, δηλαδή, δεν είναι δίκαιο από την μια μέρα στην άλλη να απαξιωθούν οι περιουσίες τόσων ανθρώπων, οι οποίες έχουν αγοραστεί εκτός σχεδίου με όρους δόμησης.
Ένα άλλο θέμα που θα’ θελα ν’ αναπτύξω είναι η συγκοινωνία και τα δρομολόγια των νησιών μας, ιδιαίτερα για την Σίκινο, Φολέγανδρο, ‘Ιο ( λίγο βελτιώθηκε τώρα ).
Τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Ωστόσο, υπάρχει ένα μοντέλο το οποίο είδαμε ν’ αποδίδει πολύ καλά,  όσον αφορά τις μικρές Κυκλάδες, Κουφονήσια και Αμοργό. Πρόκειται για ένα πετυχημένο μοντέλο, αφού έχουν 365 μέρες συγκοινωνία και επικοινωνία με το κέντρο και τα μεγάλα νησιά.
Επίσης, θα ήθελα να αναφερθώ και στο Φ.Π.Α. που απασχολεί όλους των νησιώτες. Είχαμε κάνει μια προσπάθεια για το Φ.Π.Α. παλιότερα, χωρίς όμως να την  δεχτεί ο κ. Παπακωνσταντίνου. Το Φ.Π.Α. των εισιτηρίων των πλοίων είναι 23 %, δηλαδή τα εισιτήρια κοστίζουν πολύ ακριβά, τόσο στους κατοίκους των νησιών όσο και στους επισκέπτες τους, ενώ θα έπρεπε να θεσμοθετηθεί χαμηλός συντελεστής, όπως συμβαίνει και με τα τουριστικά καταλύματα και να φθάσει στο 6,5 % . Το ίδιο χαμηλό Φ.Π.Α. θα μπορούσε να εφαρμοσθεί και στην εστίαση, διότι και’ κει το 23% είναι πολύ υψηλό ποσοστό.
 Υπάρχουν και κάποιες αρμοδιότητες,  οι οποίες έπρεπε έχουν μεταφερθεί στην Περιφέρεια και ειδικά στη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπως για παράδειγμα η μεταφορά νερού. Ενδεικτικά, θα σας αναφέρω ότι πέρυσι ήμουν στην Σχοινούσα, ένα μικρό νησί στις μικρές Κυκλάδες. Κατά την διάρκεια του Αυγούστου δεν υπήρχε νερό στο νησί για πέντε μέρες ! Καταλαβαίνετε πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα. Προσπαθήσαμε σε συνεργασία με την γραμματεία Αιγαίου να βρούμε μια λύση και πέρασαν αρκετές μέρες μέχρι ν’ αποκατασταθεί το πρόβλημα και να’ χει νερό και πάλι το νησί. Η πρότασή μου είναι, έχοντας ως παράδειγμα προς μίμηση την Μήλο, να εγκατασταθούν σε όλα τα νησιά αφαλατώσεις και να χρησιμοποιηθούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ώστε να παράγεται ποιοτικό και φθηνό νερό, κυρίως όμως να εξασφαλισθεί η επάρκεια του νερού.