Δευτέρα, Ιανουαρίου 24, 2011

"Πιτούλες" - ΔΑΟΣ - ΚΥ

Ε, δεν είναι και λίγες. Αν υπολογίσει κανείς 13 χωριά (δημοτικά, κοινοτικά ή τοπικά διαμερίσματα ή όπως αλλιώς τα λένε) συν οι αρκετοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι -οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις συνδιοργανώνουν τις «κοπές» με αποτέλεσμα να μειώνεται κατά κάποιον τρόπο ο αριθμός- συν αθλητικά και επαγγελματικά Σωματεία, συν φορείς, συν Δήμοι, Περιφέρειες, Υπουργεία, Υφυπουργεία συν οι εταιρίες, σύν… δεν ξέρω κι εγω τι άλλο, η... βιομηχανία της «πίτας» στην χώρα μας καλά κρατεί. Θα μπορούσε μάλιστα με την άνθιση που παρατηρείται να γίνει κι ένα ωραιότατο μάνατζμεντ (πιο οργανωμένη διαχείριση δηλαδή…) ώστε η εν λόγο διαδικασία να αποκτήσει εκτός από τοπικό και τυπικό, ακόμη και … τουριστικό χαρακτήρα. Να γίνει δηλαδή και … εξαγώγιμο προϊόν!


Ο λόγος δε γίνεται παρά για τις λογής λογής και επιλογής «βασιλόπιτες» που κόβονται στην Ελλάδα, ίσαμε τα τέλη Μάρτη(!), όπως σε αλήστου μνήμης εποχές μας είχε συνηθίσει -σε λάιβ μάλιστα μεταδόσεις- η ΕΡΤ.
Το φαινόμενο της πίτας ανθεί σε κάθε περιοχή της Ελλάδας, έτσι και στον τόπο μας δεν είναι λίγες οι πιτούλες που με ή χωρίς «φλουρί» έχουν κοπεί μέχρι στιγμής.
Το τελευταίο μάλιστα Σαββατοκύριακο οι εκδηλώσεις για τις πιτούλες σημείωσαν αριθμό ρεκόρ με περισσότερες από 5-6 την ίδια μέρα, αναγκάζοντας σε πολλές περιπτώσεις του νεοεκλεγέντες τις αυτοδιοίκησης να δίνουν τον δικό του αγώνα δρόμου ο καθένας προκειμένου να προλάβουν να παραβρεθούν καθώς και να προετοιμάσουν κάτι καλό και σύμφωνο με την περίσταση για να δηλώσουν.

Από πλευράς μας δεν βλέπουμε διόλου κριτικά το φαινόμενο (αν και κάτι τέτοιο θα καλλιεργούσε ακόμη περισσότερο την πένα μας!) εξού κι έχουμε ήδη αναφερθεί στις γιορτούλες που έχουν γίνει καθώς και σε αυτές που προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν. Μάλιστα, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η «πιτούλες» φέτος έχουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα καθώς οι νεοεκλεγέντες της Αυτοδιοίκησης, αφενός γνωρίζονται με το τυπικό των διαδικασιών, αφετέρου, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να τους γνωρίσουμε κι εμείς και να τους ευχηθούμε καλόν αγώνα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον φέτος παρουσίασε η χθεσινή (Κυριακή 23.1) τελετή για την κοπή της «πιτούλας» στον Δημοτικό Αθλητικό Οργανισμό Σαντορίνης γνωστότερο και ως «ΔΑΟΣ» λόγο και των ανακατατάξεων που αναμένονται σε επίπεδο διοίκησης του Οργανισμού, καθώς και σε ότι αφορά τον μελλοντικό προγραμματισμό του που ενδιαφέρει ,φυσικά, τους αθλούμενους του νησιού.

Εάν ο αρχισυντάκτης μου(!) μου ζητούσε να προσδιορίσω με έναν τίτλο την εκδήλωση αυτός θα ήταν «Βόρειοι και Νότιοι» μιας και στην εκδήλωση εκφράστηκαν 2 -κυρίαρχες τουλάχιστο- τάσεις. Αυτή της πλούσιας δραστηριότητας και των φιλόδοξων εκδηλώσεων και διοργανώσεων και η άλλη των περικοπών των δαπανών και των συγκρατημένων … οικονομικών.
Εναλλακτικός τίτλος της εκδήλωσης «παχιές και "κομψές" αγελάδες»…

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο απερχόμενος ,καθώς όλα δείχνουν, πρόεδρος του ΔΑΟΣ κ. Ορφανός αναφέρθηκε αρκετά αναλυτικά στα προγράμματα που έχουν υλοποιηθεί και συνεχίζουν να «τρέχουν» στο Κλειστό Γυμναστήριο καθώς επίσης στις εκδηλώσεις αθλητικού και πολιτιστικού χαρακτήρα που έχουν διοργανωθεί και φιλοξενηθεί στους χώρους του κατά την διάρκεια της χρονιάς που μας πέρασε.
Άλλωστε, όπως ανέφερε και στο ξεκίνημα της ομιλίας του, πέραν της εορταστικής φύσης της εκδήλωσης, υπάρχει και αυτή του απολογισμού. Ο κ. Ορφανός μίλησε για για τις σχολές μπάσκετ και βόλεϊ που διοργανώθηκαν, για τα τοπικά πρωταθλήματα, για τα σχολεία διαιτητών μπάσκετ και βόλεϊ που επίσης διοργανώθηκαν από τον ΔΑΟΣ, καθώς και για τις «υποχρεωτικές και απαραίτητες» όπως τις χαρακτήρισε επισκευές και εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις.

Από πλευράς ομιλητών ο κ. Άρης Χλωρίδης πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου στον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο αναμένεται να στηρίξει κάθε αθλητική δραστηριότητα ενώ ευχήθηκε να συνεχιστούν όλα τα πρωταθλήματα.
Ο προϊστάμενος του ΔΑΟΣ αντιδήμαρχος κ. Αργυρός αναφέρθηκε στην δύσκολη οικονομική συγκυρία τόσο για την χώρα όσο και για το νησί ενώ σχετικά με το Κλειστό Γυμναστήριο ανέφερε ότι η λειτουργία του θα συνεχίσει κανονικά πλήν όμως δεν επιτρέπονται τα πολλά έξοδα. Ο κ. Αργυρός ανέφερε επίσης ότι ο οργανισμός παραλαμβάνεται με χρέος -χωρίς όμως να αναφέρει το ποσό- το οποίο θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι να πληρωθεί. Σημείωσε δε ότι τα τοπικά πρωταθλήματα θα συνεχιστούν ενώ διαβεβαίωσε ότι το αίτημα για την παρουσία γιατρού στους αγώνες θα καλυφθεί.
Ο λιμενάρχης Σαντορίνης κ. Βασαλάκης παίρνοντας τον λόγο ευχήθηκε οι πλούσιες διοργανώσεις και δραστηριότητες του τελευταίου χρόνου να συνεχιστούν, ενώ μετέφερε -όπως είπε- την απορία πολλών νέων που αναρωτιούνται γιατί σταμάτησαν τα πρωταθλήματα.
Ο επικεφαλής της μειοψηφίας του Δημοτικού συμβουλίου Αντώνης Σιγάλας μετά την όλο νόημα αναφορά του στα «δισεκατομμύρια των Ολυμπιακών Αγώνων και στην σημερινή εικόνα εγκατάλειψης αυτών των αθλητικών εγκαταστάσεων» ευχήθηκε να μην σταματήσει η αθλητική δραστηριότητα του κλειστού Γυμναστηρίου. (πράγματι…!)
Η νεοεκλεγείσα Περιφερειακή Σύμβουλος Ιουλία Καραμολέγκου ευχαρίστησε την εκκλησία για την δωρεά του οικοπέδου για την ανέγερση του Γυμναστηρίου και του (διπλανού) Νοσοκομείου ενώ ευχήθηκε το γυμναστήριο να συνεχίσει να λειτουργεί παραγωγικά.
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Βαγγέλης Σιγάλας είπε ότι ο αθλητισμός είναι δικαίωμα ενώ υπενθύμισε τον απαραίτητο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα που θα πρέπει να έχει, κάνοντας λόγο για «αγαθό που θα πρέπει να προσφέρεται δωρεάν».
Υγεία να ‘χουμε - Κέντρο υγείας Σαντορίνης ..
Την «πιτούλα» του έκοψε και το Κ.Υ. του νησιού.
Με αφορμή την γιορτούλα, ο δήμαρχος είπε ότι εχει ενημερωθεί από τον πρόεδρο, τον διευθυντή και τον Σύλλογο στήριξης για τα προβλήματα του Κέντρου, ενημέρωσε ότι αναμένεται να δοθεί και φέτος η επιχορήγηση του Υπ. Υγείας, ενώ δήλωσε ότι έχουν γίνει βήματα για την βελτίωση των εγκαταστάσεών του εν αναμονή βέβαια της λειτουργίας του Νοσοκομείου.
Ο κ. Αντώνης Σιγάλας ευχήθηκε η αντίστοιχη γιορτή του χρόνου να γίνει στο νέο Νοσοκομείο ενώ η κ. Μαρία Αργυρού μίλησε για τα άλυτα προβλήματα του ΚΥ κι αναρωτήθηκε μέχρι πότε θα συνεχίζει να στηρίζει οικονομικά το τελεφερίκ τις ανάγκες που πρέπει να καλύπτει η Πολιτεία, ενώ αναφέρθηκε στην υποστελέχωση και στις απλήρωτες εφημερίες των γιατρών.

Με αφορμή τις εκδηλώσεις για την κοπή της βασιλόπιτας, αξίζει να αναφέρουμε ότι στις ομιλίες του στα χωριά του νησιού (και λέμε χωριά για να μην μπλέξουμε με τις Καλλικρατικές ονομασίες και μπερδευτούμε) ο Δήμαρχος αναφέρεται στις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής κάνοντας μια σοβαρή προσπάθεια να αναδείξει «τα καλά» κάθε μιας απο αυτές.