Τρίτη, Ιανουαρίου 25, 2011

Γιατί οχι και Santorinistas!

Ούτως ή άλλως το νησί -απο την φύση του- είναι πολυπολιτισμικό, οπώτε και κανονικά ούτε το όνομα θα πρέπει να ξαφνιάσει ούτε η ιδέα. Οι ομάδες πολιτών με καταληκτικό σε -istas ,αρχής γενομένης απο την  Αθήνα με τους Athenistas, οργανώνονται, για την ακρίβεια αυτοοργανώνονται με σκοπό τον εθελοντικό καθαρισμό και την ανάληψη πρωτοβουλιών για να ομορφύνουν και να καθαριστούν οι δημόσιοι χώροι.
Κι επειδή η μνήμη μας δεν είναι βραχεία (κοιμόμαστε καλά, σύμφωνα με τα πρόσφατα συμπεράσματα των επιστημόνων!) ανάλογες πρωτοβουλίες (απο δωρεές μέχρι φιλοξενεία ομάδων με αυτόν τον σκοπό, τον εθελοντικό καθαρισμό δηλ.) απο πολίτες ή ομάδες πολιτών έχουν παρθεί στο παρελθόν στην Σαντορίνη, πλήν όμως στην παρούσα φάση φαίνεται οτι αποκτούν σαφέστερα χαρακτηριστικά και ... επώνυμο!

Χαρακτηριστικό των εν λόγο κινήσεων και πρωτοβουλιών είναι το σημερινό άρθρο των "Νέων"
σύμφωνα με το οποίο,

Εβαλαν γάντια. Πήραν πινέλα και µπογιές. Σακούλες για να µαζέψουν τα σκουπίδια. Αλλά κυρίως είχαν µαζί όρεξη και κέφι. Ετσι, µέσα σε λίγη ώρα η παιδική χαρά πίσω από την κεντρική πλατεία στα Γιάννινα, στο Υποθηκοφυλακείο, έγινε σαν καινούργια. Αυτοί που έβαψαν και καθάρισαν την παιδική χαρά το πρωινό της 5ης ∆εκεµβρίου ήταν οι Paguristas. Μία οµάδαπολιτών από τα Γιάννινα.
«Εκλεψαν», όπως λένε, την ιδέα από τους Αtenistas στην Αθήνα. Πριν από δύο µήνες οργανώθηκαν µέσα από το Ιντερνετ -βοήθησαν το facebook και τα mails- και ξεκίνησαν δράσεις για να βελτιώσουν την πόλη τους.
Την αρχή την έκαναν οι Atenistas το περασµένο φθινόπωρο. Με σύνθηµα «Αθηναίοι στην πράξη» άρχισαν να αλλάζουν τα στραβά και ανάποδα της πρωτεύουσας. Το µότο αλλά και τις πράξεις τους υιοθέτησαν οµάδες πολιτών σε όλη την Ελλάδα. Χωρίς αρχηγούς, συνδροµές και περιορισµούς καθαρίζουν πλατείες, παραλίες και παιδικές χαρές. ∆ίνουν ξανά ζωή σε εγκαταλειµµένα πάρκα και παρατηµένες γειτονιές.
 
Η συνέχεια του κειμένου, εδω.