Παρασκευή, Φεβρουαρίου 11, 2011

σχόλιο επι των συνεδρίων - Π. Ρήγας, περί νησιωτικότητας...


-μπερδεμένα μας τα λέει ο κ. Ρήγας..
-τι βρίσκεις μπερδεμένο; ..
-αυτές τις ανακοινώσεις με τα προγράμματα και τις ημερίδες, και τις ..νυχτερίδες και τις συνοχές και τις ανοχές και τρέχα γύρευε...
-ε, δεν είναι ετσι, ... αυτή, ας πούμε οτι είναι πιο σοβαρή πολιτική...
-αποτέλεσμα εχει;
-έχει ενα αποτέλεσμα..
-εγω νομίζω οτι συναντιούνται ορισμένοι πολιτικοί μεταξύ τους και συζητάνε επειδή τους αρέσει. "φιλονικούνε υπηρεσιακώς" δηλαδή. να, πάρε για παράδειγμα τον κ. Ρήγα που ναι της αυτοδιοίκησης, και που ανέκαθεν του αρέσανε οι συνεδριακού τύπου συζητήσεις, έχεις υπόψη σου στα νομαρχιακά συμβούλια τι γινότανε; και στα πιο "κυριλέ" Περιφερειακά... που τα διοργανώνανε, λες και θα συζητάγανε καμμιά ... εκστατεία...
-τα ξέρω.. αλλά πρέπει να συζητιούνται κι αυτά τα "σοβαρά"...
-για κατανάλωση...
-ε, δεν είναι ακριβώς ετσι, όλα έχουνε το νόημά τους.., μπορεί εσενα να σου φαίνεται κάπως ..
-ίσα με αστεία!
-έστω κι αστεία, αλλά σε άλλους αρέσει..
-δεν αντιλέγω, μ αρέσει δεν μ'αρέσει, εγω ρωτώ αν είναι διαδικασία παραγωγική! αλλιώς ας βάζαμε εναν υπολογιστή να επιλέγει έργα και δαπάνες απο ενα συνδιαστικό πρόγραμμα!
- (...) σε κάποιους αρέσει...και παράγει εργο... συναντιούνται οι άνθρωποι μεταξύ τους και ξεπερνιούνται τα γραφειοκρατικά πρόβλήματα..
-ε, πες μου ετσι να καταλάβω....




Δύο ανακοινώσεις μας έστειλε ο κ. Ρήγας με τα εξής θέματα :

α) την ειδική μέριμνα για τις νησιωτικές περιοχές στις επίσημες προτάσεις της χώρας μας για την Πολιτική της Συνοχής
και
β) τον συντονισμό δράσης ανάμεσα Υπουργείο Οικονομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ΟΤΑ της Περιφέρειας,

Επιγραμματικά,

ολοκληρώθηκε η ανοιχτή διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί των συμπερασμάτων της 5ης Έκθεσης Συνοχής, που αφορούν στη μελλοντική Πολιτική Συνοχής για την περίοδο μετά το 2013.
Η Ελλάδα, δια του αρμόδιου για θέματα Πολιτικής Συνοχής Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, υπέβαλε τις θέσεις της σε μια σειρά κρίσιμων θεμάτων, λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά και ζητώντας ειδική μέριμνα για τις νησιωτικές περιοχές.
Μεταξύ των προτάσεων της ελληνικής πλευράς, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά η συμπερίληψη των νησιωτικών Περιφερειών στον προτεινόμενο από την Επιτροπή ενδιάμεσο στόχο μετάβασης, που θα διασφαλίζει αυξημένους πόρους και τύπους δράσεων προς υλοποίηση, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των νησιών, μέσω του Στόχου Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία.