Παρασκευή, Ιουνίου 25, 2010


Σαντορίνη. Ένα νησί που συνεχίζει την παράδοση.


Σε 2 διαφορετικές “βερσιόν” ,απ όσο τουλάχιστο γνωρίζουμε, αναβίωσε χθές το έθιμο του κλείδωνα στην Σαντορίνη. Σύμφωνα με αυτό τα νέα κορίτσια των χωριών προσπαθούσαν να μαντέψουν ποιος θα γίνει σύζυγός τους συζητώντας μεταξύ τους και κάνοντας την “περατζάδα” τους στην κεντρική πλατεία του χωριού τους την συγκεκριμένη καλοκαιρινή βραδιά παραμονή του Αι Γιαννιού (η περατζάδα είναι αυτό που σήμερα ονομάζουμε Show off!) ενώ οι νέοι άναβαν μεγάλες φωτιές στο όνομα του ίδιου Αγίου, τις οποίες πηδούσαν προκειμένου να δείξουν την δύναμή τους και να κάνουν κι εκείνοι το δικό τους “Show off”!

Οι περιοχές που αναβίωσαν εχθές το βράδυ έθιμο είναι το Μεγαλοχώρι στο οποίο ο Πολιτιστικός Σύλλογος “το Μετόχι” διοργάνωσε για 8η συνεχή χρονιά την εν λόγο γιορτή ενώ παρουσιάστηκαν και τα χορευτικά των νέων αλλά και μεγαλύτερων μελών του συλλόγου με τους χορευτές να φορούν παραδοσιακές Κυκλαδίτικες στολές, καθώς και η Μεσαριά. Εκεί, στην κεντρική πλατεία, ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Άγιος Δημήτριος” εγκατέστησε ένα πλήρες παραδοσιακό καφενείο με τα σιδερένια τραπεζάκια του, τις καρέκλες του, το “τάβλι το απαραίτητο!” και βέβαια τους μεζέδες και τις τσικουδιές του, στο οποίο κάθονταν με παραδοσιακές φορεσιές οι άντρες του χωριού και συζητούσαν. Την παράσταση όμως κυριολεκτικά κέρδισαν οι κοπέλες και οι γυναίκες του χωριού που με τα παραδοσιακές Κυριακάτικες Σαντορινές φορεσιές έκαναν το πέρασμά τους συζητώντας κι εκείνες τα του .. μέλλοντός τους! Την ίδια ώρα πολλές από τις γυναίκες του χωριού τραγουδούσαν παραδοσιακά Σαντορινιά και νησιώτικα τραγούδια του αρραβώνα και του γάμου προτρέποντας τις κοπέλες να προκαλέσουν τους μέλλοντες γαμπρούς. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ένα μικρό κορίτσι με λευκό φόρεμα διάβαζε στο κοινό την εξήγηση και την ερμηνεία των εθίμων που αναπαρίσταντο ενώ ούτε σε αυτήν την περίπτωση έλειψαν οι φωτιές του Αι Γιαννιού που άναψαν στην πλατεία και τις οποίες πήδηξαν οι πρωταγωνιστές της αναπαράστασης καθώς και τα περισσότερα νεαρά αγόρια του χωριού.
Η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Μεσαριάς χαρακτηρίστηκε από την “θεατρικότητα” της ενώ πολύ μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των κατοίκων της Μεσαριάς αλλά και άλλων χωριών της Σαντορίνης.
Οι τρείς τελευταίες φωτογραφίες μας εστάλησαν απο την εκδήλωση στην Μεσαριά.