Σάββατο, Αυγούστου 04, 2007

10 εκατομύρια ευρώ το χρόνο για νερό
Στα όριά του φτάνει το σύστημα μεταφοράς ύδατος προς τα άνυδρα νησιά του Αιγαίου, που έως το τέλος του έτους θα έχουν καταναλώσει 2 εκατομμύρια τόνους «πανάκριβου» νερού.
Τα πλωτά βυτιοφόρα «ξεφόρτωσαν» φέτος στα νησιά περισσότερο νερό παρά ποτέ. Οι μεταφερθέντες όγκοι ήταν 25% μεγαλύτεροι σε σχέση με πέρυσι, ενώ για να καλυφθεί η πραγματική ζήτηση των νησιών θα έπρεπε να μεταφερθεί εκεί 50% περισσότερο νερό από πέρυσι.
Το πρώτο εξάμηνο του 2006 μεταφέρθηκαν στις Κυκλάδες 282.000 τόνοι νερού. Για τα μεταφορικά κόστη του νερού προς τα 25 προβληματικής υδροδότησης νησιά του Αιγαίου το Ελληνικό Δημόσιο θα πληρώσει φέτος, σύμφωνα με το υπουργείο Αιγαίου, περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ. Κόστος δηλαδή που ανά κυβικό μέτρο φτάνει τα 6,6 ευρώ. Το αντίστοιχο κόστος από αφαλατώσεις δεν ξεπερνά τα 2,5 ευρώ/m3.
Φτάνοντας στα νησιά, το νερό κοστίζει στον καταναλωτή έως και 5,5 ευρώ, τιμή που είναι έως και 15 φορές μεγαλύτερη της αντίστοιχης της ΕΥΔΑΠ για την κατανάλωση στην Αθήνα. Δωρεάν νερό που πληρώνεται από το κεντρικό ταμείο και ακολούθως αυστηρή τιμολογιακή πολιτική για να αποθαρρυνθεί η κατανάλωση τους θερινούς μήνες που τα νησιά βουλιάζουν από τον τουρισμό. Το τέλος του συστήματος μεταφοράς νερού προαναγγέλλουν όμως δύο ακόμη εξελίξεις.
Το «εισαγόμενο» νερό φτάνει στις Κυκλάδες από το Λαύριο. Τα βυτιοφόρα το συλλέγουν εκεί από αγωγό της ΕΥΔΑΠ, η δυναμικότητα του οποίου είναι 300 τόνοι την ώρα. Η υπερκατανάλωση των Αθηνών μειώνει όμως την πίεση και τη ροή του δικτύου, κάτι που προκαλεί καθυστερήσεις στη φόρτωση.

Πάντως, από την πλευρά του ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) εκφράζει την κατάπληξή του για δημοσιεύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τα οποία παρουσιάζουν τα νησιά των Κυκλάδων να αντιμετωπίζουν προβλήματα ύδρευσης, με αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται Έλληνες και ξένοι τουρίστες από το να επισκεφτούν τις Κυκλάδες.
Ο ΗΑΤΤΑ επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, αφού όλα τα νησιά υδρεύονται κανονικά, ενώ τα όποια προβλήματα αφορούν έργα υποδομής για την μακροπρόθεσμη διασφάλιση υδάτινων πόρων. Ακόμα τονίζει ότι «η απερίσκεπτη διόγκωση του θέματος στο μέσο της τουριστικής σεζόν κάθε άλλο παρά ωφελεί τις Κυκλάδες και τον τουρισμό τους».

Πηγή : www.kykladesnews.gr



«Νερό για τζακούζι»
Του Θάνου Λαμπρόπουλου από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
www.enet.gr

Διαμαρτύρονται οι δήμαρχοι των Κυκλάδων για την έλλειψη νερού στα νησιά τους. Μαζί τους και οι ξενοδόχοι που κατά κανόνα είναι και οι πρώτοι σε σπατάλη νερού, αφού, εκτός από τις τεράστιες πισίνες, έχουν εγκαταστήσει στις «πλαζ» των τουριστικών μονάδων τους και εκατοντάδες «ντουζιέρες» έτσι ώστε οι πελάτες τους να εισέρχονται στα δωμάτιά τους πεντακάθαροι.
Παράλληλα, όμως, σε όλα σχεδόν τα τουριστικά νησιά των Κυκλάδων, δηλαδή Μύκονο, Πάρο, Σαντορίνη, Τήνο, Σύρο, κάθε βίλα επώνυμου και κάθε εξοχική κατοικία διαθέτει και τη δική της πισίνα, πολλές από τις οποίες μάλιστα είναι και ολυμπιακών διαστάσεων, αφού οι ιδιοκτήτες τους κάθε καλοκαίρι φιλοξενούν και κάποιο «πρωτοκλασάτο» στέλεχος της κυβέρνησης ή της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή κάποιον οικονομικό παράγοντα του τόπου.
Και ασφαλώς δεν αναφερόμαστε μόνο στη Μύκονο, όπου η δημοτική αρχή σιωπά επιμελώς για τη λειψυδρία, αλλά και στην Πάρο και τα υπόλοιπα μικρά και μεγάλα Κυκλαδονήσια, όπου οι τοπικοί άρχοντες κάνουν ακόμη και τα «στραβά μάτια» στην κάθε παρανομία που έχει άμεση σχέση με το νερό. Βλέπετε, οι παρανομούντες είναι συνήθως επώνυμοι.
Ας αφήσουν λοιπόν τις γοερές κραυγές και ας ελέγξουν πρώτα ποια ξενοδοχεία, μεγάλα και μικρά, αλλά και ποιοι επώνυμοι ή ανώνυμοι ιδιοκτήτες πολυτελών κατοικιών διαθέτουν την απαραίτητη πολεοδομική άδεια για τις πισίνες τους. Παράλληλα ας επιβάλουν οικονομικές ή άλλες κυρώσεις σε όσους δεν χρησιμοποιούν το ήδη λιγοστό νερό για τη «λάτρα», αλλά για το πότισμα του γκαζόν.