Πέμπτη, Αυγούστου 02, 2007

τα προβλήματα της υδροδότησης συνεχίζονται

Προβλήματα υδροδότησης αντιμετωπίζει και η Σαντορίνη, όπου ναι μεν δεν γίνονται διακοπές στην υδροδότηση αλλά η ποιότητα και η ποσότητα του νερού των γεωτρήσεων ,οι οποίες αποκλειστικά εξυπηρετούν το νησί, μειώνονται σταδιακά.
Σε ότι αφορά τις δεξαμενές συγκέντρωσης βρόχινου νερού, αυτές είναι μικρές και λίγες και λειτουργούν συμπληρωματικά λόγο των περιορισμένων βροχοπτώσεων.
Όμως πέρα από τις μειωμένες βροχοπτώσεις, το μεγαλύτερο μέρος του βρόχινου νερού πάει «χαμένο» και καταλήγει στην θάλασσα από την στιγμή που δεν έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες υποδομές για την συγκέντρωσή του.
Το δε πόσιμο νερό είναι αποκλειστικά το εμφιαλωμένο.
Ο δήμαρχος Θήρας σε σημερινές του δηλώσεις για το θέμα ανακοίνωσε ότι οι διαδικασίες για την κατασκευή εργοστασίου αφαλάτωσης προχωρούν ενώ έχουν δείξει ενδιαφέρον τρεις εταιρίες.
Το εργοστάσιο σύμφωνα με τους σημερινούς σχεδιασμούς ,και εάν δεν αλλάξει κάτι, θα χωροθετηθεί για να κατασκευαστεί στην θέση άσπρα χώματα στα Φηρά, ενώ θα παράγει 4.500 κυβικά νερό την ημέρα, ποσότητα ικανή να υδροδοτήσει και να καλύψει τις αυξημένες καλοκαιρινές ανάγκες στα Φηρά, το Φηροστεφάνι, Ημεροβίγλι, Καρτεράδο κλπ. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε σήμερα ο Δήμαρχος Θήρας κ. Άγγελος Ρούσσος η μονάδα που θα παράγει πόσιμο νερό και θα αφαλατώνει θαλασσινό, υπολογίζεται ότι θα λειτουργήσει το επόμενο καλοκαίρι.


Σε ότι αφορά την κοινότητα της Οίας – Θηρασιάς, από το 1996 λειτουργεί στην Οία εργοστάσιο αφαλάτωσης που κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και των αυξημένων αναγκών παράγει 1000 κυβικά πόσιμο νερό την ημέρα, ποσότητα που καλύπτει τις ανάγκες των πέντε οικισμών της Κοινότητας, φέρνοντας όμως την λειτουργία του εργοστασίου στα όριά του.
Για τον λόγο αυτό, η κοινότητα αναμένεται να προμηθευτεί και να λειτουργήσει φορητή μονάδα (κοντέινερ) αφαλάτωσης θαλασσινού νερού από τον Οκτώβρη που θα παράγει και θα αποδίδει 500 κυβικά πόσιμου νερού καθημερινά.
Η μονάδα θα αγοραστεί με χρήματα από την έκτακτη οικονομική επιχορήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών προς τα νησιά των Κυκλάδων για έργα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, με απόφαση που πάρθηκε κατά την διάρκεια του περασμένου χειμώνα. Το μηχάνημα κοστίζει 300 χιλιάδες ευρώ, όσα χρήματα δηλαδή διεκδίκησε και απορρόφησε η Κοινότητα από την χρηματοδότηση.

Μπορεί η Οία να διαθέτει τη δική της μονάδα αφαλάτωσης, σε προβληματική όμως έχει εξελιχθεί η υδροδότηση στην γειτονική Θηρασιά που διοικητικά ανήκει στην Κοινότητα της Οίας. Η Θηρασιά υδροδοτείται από τις δύο δεξαμενές που διαθέτει ,1000 και 300, κυβικών οι οποίες όμως και λόγω των περιορισμένων βροχοπτώσεων δεν φθάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες του νησιού και οι ανάγκες συμπληρώνονται με την μεταφορά νερού με πλοίο.
Χωρίς νερό για τρεις ημέρες είχε μείνει την περασμένη εβδομάδα το νησί καθώς η υδροφόρα δεν ερχόταν από το Λαύριο. «Οι ανάγκες δεν καλύπτονται», εξηγεί ο πρόεδρος της κοινότητας, Γιώργος Χάλαρης, ο οποίος τονίζει ότι μόνο τα νησιά που είχαν ήδη προβλέψει και κατασκευάσει μονάδες αφαλάτωσης, διαθέτουν νερό αυτό το καλοκαίρι.
Όπως υποστηρίζει, ο πρόεδρος της κοινότητας σχετικά με την Θηρασιά, δεν είναι μόνο η ανομβρία που προκαλεί την έλλειψη νερού. Αλλά και ο μεγάλος αριθμός τουριστών που φιλοξενεί το νησί καθώς και το γεγονός ότι κανείς δεν έχει μάθει να κάνει οικονομία στους υδάτινους πόρους.