Τετάρτη, Αυγούστου 01, 2007

  • Επιστολές προς τους Υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας και Τουρισμού, με θέμα τις διαμαρτυρίες για το βυθισμένο στην Καλντέρα της Σαντορίνης Κ/Ζ Sea Diamond,
    έστειλε χθες ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θήρας.
    Τις επιστολές υπογράφει ο πρόεδρος του συλλόγου Νίκος Σιγάλας
    Σύμφωνα με αυτές :


  • Εμπορείο Θήρας, 27 Ιουλίου 2007

  • Προς: Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας
    Γραφείο κυρίου Υπουργού



  • ΘΕΜΑ: Διαμαρτυρία.

  • Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

  • Με την παρούσα επιθυμούμε να διαμαρτυρηθούμε εντόνως για τις εξελίξεις που αφορούν στο ναυάγιο του Κ/Ζ SEA DIAMOND. Έχουν ήδη περάσει 4 μήνες από τη χρονική στιγμή του συμβάντος και παρά τις δεσμεύσεις για απάντληση των πετρελαίων, των λιπαντικών και των άλλων τοξικών ουσιών και για ανέλκυση του κουφαριού του ναυαγισμένου πλοίου τίποτε από αυτά δεν έχει συμβεί, ούτε έχει κατατεθεί σχετικό σχέδιο.
  • Το μόνο παρήγορο γεγονός είναι ότι ολοκληρώθηκε πλέον η πρώτη φάση απορρύπανσης και μάλιστα επιτυχώς όπως οι ιθύνοντες υποστηρίζουν. Παρ’ όλα αυτά, από το κουφάρι του ναυαγισμένου πλοίου εξακολουθεί να αναδύεται πετρέλαιο, σε μικρότερη βέβαια ποσότητα απ’ ότι κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, κανείς όμως δεν είναι σε θέση να παράσχει διαβεβαιώσεις για τη μελλοντική κατάσταση του θαλασσίου περιβάλλοντος της περιοχής καθώς το ναυαγισμένο πλοίο είναι ακόμα εκεί και είναι γνωστές οι ρυπογόνες ουσίες που περιέχει.
    Ως Θηραίοι πολίτες εξακολουθούμε να εμμένουμε στο αίτημα που κι από τους αιρετούς εκπροσώπους του νησιού μας Σας έχει υποβληθεί: ζητούμε την απάντληση των πετρελαίων, των λιπαντικών και των άλλων τοξικών ουσιών και την ανέλκυση του κουφαριού του ναυαγισμένου πλοίου. Πιστεύουμε ότι η Σαντορίνη, ένα νησί ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, πρέπει να τύχει της προσοχής της Πολιτείας στο σημαντικό αυτό θέμα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ήδη ομάδα πολιτών έχει προχωρήσει σε συγκέντρωση υπογραφών υποστηρίζοντας τα ανωτέρω δίκαια αιτήματα.


  • Με τιμή, για το Δ.Σ.,
  • ο Πρόεδρος ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ι. ΣΙΓΑΛΑΣ






  • Προς: Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης
    Γραφείο κυρίας Υπουργού


  • ΘΕΜΑ: Υλοποίηση δεσμεύσεων.

  • Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

  • Στις 5 Απριλίου 2007 το ναυάγιο του Κ/Ζ SEA DIAMOND οδήγησε τα βλέμματα όλων στη Σαντορίνη, στο νησί με την αλλόκοτη ομορφιά και την πλούσια ιστορία, στον ελκυστικότερο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο τουριστικό προορισμό. Μεταξύ αυτών που προσήλθαν για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τις συνέπειες του εν λόγω ναυαγίου ήσασταν κι εσείς. Βλέποντας την επαπειλούμενη καταστροφή, απειλή η οποία εξακολουθεί να υφίσταται όσο κι αν οι εργασίες απορρύπανσης βαίνουν καλώς και θα υφίσταται εάν δεν υλοποιηθεί η απάντληση των πετρελαίων, των λιπαντικών και άλλων τοξικών ουσιών που διαρρέουν από τις δεξαμενές του πλοίου στο θαλάσσιο περιβάλλον και δεν προωθηθεί το θέμα της ανέλκυσης του ναυαγίου, αναλάβατε σημαντικές δεσμεύσεις για τη στήριξη της Σαντορίνης, οι οποίες έχουν δημοσιοποιηθεί στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

    • Ανακοινώσατε την άμεση διάθεση 3.500.000 € για τη συνέχιση του έργου των οικοτουριστικών διαδρομών (μονοπατιών) της Σαντορίνης και τη συντήρηση-ανάδειξη των ανεμόμυλων του Εμπορείου.
    • Διαβεβαιώσατε τον κ. Δήμαρχο Θήρας ότι θα ενταχθούν στα Τομεακά Προγράμματα του Υπουργείου και του ΕΟΤ το Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών στο Μονόλιθο, ο Γουλάς του Εμπορείου, το Κοινοτικό Κτίριο της Έξω Γωνιάς και ένας πιλοτικός παιδικός σταθμός στο Καμάρι.
    • Κάνατε αποδεκτό το αίτημα του κ. Δημάρχου Θήρας για χορήγηση 700.000 € για τα επόμενα δύο χρόνια προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του ναυαγίου.

  • Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, καμία από τις ανωτέρω δεσμεύσεις σας δεν έχει υλοποιηθεί. Η εικόνα ωστόσο στη Θήρα παραμένει η ίδια: το έργο των οικοτουριστικών διαδρομών συνεχίζεται με πολύ αργούς ρυθμούς, οι ανεμόμυλοι του Εμπορείου και τα λοιπά ιστορικά-διατηρητέα μνημεία που αναφέρθηκαν ανωτέρω καταρρέουν με αποτέλεσμα στο εγγύς μέλλον να μην μιλούμε πλέον για αναστήλωση κι ανάδειξη αλλά για εκ νέου οικοδόμηση και το Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών στο Μονόλιθο, ο πιλοτικός παιδικός σταθμός στο Καμάρι και η χορήγηση του ποσού των 700.000 € παραμένουν όνειρο απατηλό των Σαντορινιών που εξακολουθούν να πλήττονται από τις συνέπειες του ναυαγίου.
    Παρακαλούμε να μας γνωρίσετε εάν τελικά προτίθεστε να υλοποιήσετε τις δεσμεύσεις σας που αφορούν στο νησί μας που γνωρίζετε καλά το τι προσφέρει στην ελληνική οικονομία.