Παρασκευή, Αυγούστου 03, 2007

Σήμερα στις 14.30 το μεσημέρι στο Ά νεκροταφείο της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί η νεκρώσιμη ακολουθία και η κηδεία του διακεκριμένου γιατρού και ιδρυτή του Μπελλώνειου Ιδρύματος στην Σαντορίνη Ευάγγελου Μπελλώνια.
Στις 10.00 το πρωί τελέστηκε στην Μητρόπολη Θήρας επιμνημόσυνη δέηση στην μνήμη του εκλιπόντος.


Βιογραφικό σημείωμα
Ο Ευάγγελος Μπελλώνιας γεννήθηκε το 1919 στην Αθήνα. Γιος του Νικολάου Μπελλώνια από τη Μεσαριά και της Μαρουλίας Σορώτου από το Ημεροβίγλι υπήρξε το στερνοπαίδι της οικογένειας με 5 αδέλφια.
Τελείωσε το Γυμνάσιο και παράλληλα το Ωδείο Αθηνών την Σχολή πιάνου Άλεξ Τουρνάισεν με άριστα.
Καθοριστική στιγμή για εκείνον ήταν όταν ο μεγάλος αδελφός του, Λουκάς τον προτρέπει να αποφασίσει αν θα ακολουθήσει το επάγγελμα του γιατρού ή του πιανίστα. Η απόφαση του ήταν να ασχοληθεί με την Ιατρική.
Στις 29/11/1937 εγγράφεται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Ιατρικής από όπου παίρνει το πτυχίο του με βαθμό άριστα στις 30/4/1944.
Στις 6/3/1946 κατάγεται στο Πολεμικό Ναυτικό με το βαθμό του Σημαιοφόρου Ιατρού. Μετεκπαιδεύεται στην Αμερική, την πρώτη φορά το 1953-54 στο University of Philadelphia και τη δεύτερη το 1959-60 στο University of Pennsylvania.
Στις 10/10/1956 παίρνει την ειδικότητά του ως παθολόγος.
Αποστρατεύεται το 1967 με το βαθμό του Πλοιάρχου και αναλαμβάνει τη Γενική Κλινική Αθηνών ως Επιστημονικός Διευθυντής τα έτη 1967-1975.
Το 1969 για να ασκήσει την Ιατρική σύμφωνα με τα πιστεύω του, ιδρύει μαζί με μια ομάδα ιατρών το Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο ΥΓΕΙΑ, του οποίου διετέλεσε Πρόεδρος την περίοδο 1983-1986.
Υπήρξε προσωπικός ιατρός του Κωνσταντίνου Καραμανλή από την Μεταπολίτευση μέχρι το θάνατο του το 1995 οπότε και σταματάει την ιατρική και αφιερώνει τη ζωή του και τους κόπους ιατρικής 56 χρόνων στο όραμά του μαζί με το αδερφό του Λουκά για την δημιουργία πνευματικού και εκπολιτιστικού Ιδρύματος στο νησί της καταγωγής του αφιερωμένο στην μαθητιώσα νεολαία.
Τιμήθηκε με το Χρυσόν και τον Αργυρούν Σταυρόν του Γεωργίου, το Χρυσό Σταυρό του Φοίνικα, με το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Γ' Τάξεως, με το παράσημο της Ισαβέλλας της Καθολικής από τον Βασιλιά της Ισπανίας και το παράσημο Ανωτέρας Τάξεως της Αιγύπτου από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ.
Νυμφεύθηκε την Δέσποινα το γένος Παπαναστασίου και απέκτησε δύο γιους και τρία εγγόνια.