Κυριακή, Νοεμβρίου 14, 2010

περίπτερο με θέα το πέλαγο...

Διαγωνισμός για το Τουριστικό Περίπτερο στην Σαντορίνη

Μακάρι να "πέσει" σε καλά χέρια, για να αναβαθμιστεί η περιοχή.

Γιατί, μπορεί για την Σαντορίνη το μέλλον της αξιοποίησης του συγκεκριμένου ακινήτου να αποτελεί μείζον θέμα, άλλωστε βρίσκεται σε μια όμορφη τοποθεσία και η περιοχή θεωρείται προνομιούχος (μάλιστα στο πρόσφατο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί διαμαρτυρίες  -και πανηγύρια μου λένε κάποιοι!-  κατοίκων για το ότι ο χώρος αποτελεί εστία μόλυνσης και είναι επικίνδυνος για όσους βρίσκονται σε αυτόν, ενώ δεν έχουν λείψει και οι -μικρό-πολιτικές αντιπαραθέσεις με κατά καιρούς υποσχέσεις για την αξιοποίησή του ή τον "πέρασμά" του στην ευθύνη του τοπικού Δήμου) η υπηρεσία όμως που το διαχειρίζεται, η Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης, δεν μπορεί παρα να το βλέπει ως μια ακόμη τυπική περίπτωση ενοικίασης δημόσιας γης σε ιδιώτες. Καμιά εξαίρεση δεν εμφανίζει για την υπηρεσία η συγκεκριμένη περίπτωση όπως και τόσες άλλες προνομιούχων ακινήτων που τα βλέπουμε χρόνια εγκαταλελειμμένα.
Και οι περιπτώσεις είναι δεκάδες κι' όπου κι αν ρωτήσεις στην Ελλάδα όλο και κάποια ιστορία που ξεκινάει από "εποχής χούντας" και φτάνει μέχρι την "παρακμή του σήμερα" θα ακούσεις με τους ανθρώπους που έχουν κατά καιρούς ασχοληθεί να κάνουν λόγο στην καλύτερη περίπτωση για αδιαφορία και για έλλειψη ενδιαφέροντος από πλευράς αρχών. Δεν πάνε πολλά χρόνια που ρωτώντας σε γειτονικό μεγάλο τουριστικό νησί για το "τι ωραία περιοχή και τι μεγάλο κτήριο και γιατί είναι έτσι -εγκαταλελειμμένο-" πήρα την απάντηση ότι "φτιάχτηκε επί χούντας για να αξιοποιηθεί τουριστικά, τελικά δεν λειτούργησε ποτέ, κανείς δεν ξέρει τι γίνεται με τις άδειές του, ενώ χαμένος χρόνος και κόπος αποδείχτηκαν οι προσπάθειες σε τοπικό επίπεδο να το αναλάβουν μεγάλα ξενοδοχεία του νησιού ώστε να διαμορφωθεί ένας χώρος παροχής ακόμη καλύτερων τουριστικών υπηρεσιών". Μάλιστα έμαθα ότι οι προσπάθειες που είχαν γίνει σε τοπικό επίπεδο ήταν όντως αξιόλογες, είχαν την σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, υπήρχε χρηματοδότηση αλλά τα σχέδια δεν προχώρησαν μιας και κόλλησαν στις -γνωστές- γραφειοκρατικές διαδικασίες. "Λες και το κράτος δεν θέλει να μαζεύει νοίκια, λεφτά και ΦΠΑ..." μου χε πει χαρακτηριστικά ένας από τους ανθρώπους που είχαν ασχοληθεί με κείνη την περίπτωση, για να συμφωνήσω σιωπηρά προτού αλλάξουμε θέμα για να βελτιώσουμε την ατμόσφαιρα στην παρέα... Αξίζει δε να πούμε ότι κάποιος από την ίδια παρέα συμπλήρωσε οτι "τι να σου κάνει και το κράτος, έχει δεί κι έχει πάθει από ένα σωρό απίθανους αρπακολατζήδες (σε μεγάλες εταιρίες αναφερόταν...) οπότε, προτιμά να πηγαίνει με τους ρυθμούς του, παρά να βγαίνει και χαμένο ή να ζημιώνεται..." Δεν ρώτησα εάν ο κύριος ήταν δημόσιος υπάλληλος ή απλά έπαιρνε την μεριά του δημοσίου, αλλά θα μπορούσε να είναι. 
Κάπως έτσι, ενδεχομένως να συμβαίνει και στην "δικιά μας" την περίπτωση αυτή της Σαντορίνης. Ο "πρόλογος" ήταν εκτενής, ενδεχομένως η ανάγκη του δημοσιογράφου να υπάρχει και μια άλλη οπτική στο θέμα, αυτό που ευχόμαστε, είναι οι προϋποθέσεις και οι όροι "του κράτους" να είναι ελκυστικοί στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, η ανάγκη άλλωστε, πόσο μάλλον αυτήν την εποχή, είναι να βρίσκει το κράτος αξιόπιστους συνομιλητές και χρηματοδότες να συνεργάζεται. Να πάρει και το κράτος τα λεφτά του να ξεμολυνθεί και η περιοχή δηλαδή..

Υ.Γ. Επειδή η περίπτωση είναι κοντινή και συζητιούνται πολλά, εμείς τουλάχιστο, δεν έχουμε καμιά αξιόπιστη πληροφορία για το εάν το κτήριο χρειάζεται κατεδάφιση, λόγο παλαιότητας (μακροσκοπικά και με το μάτι, κάπως έτσι μοιάζει...) κάτι τέτοιο πάντως δεν είναι γραμμένο πουθενά, από κεί και πέρα, τα 12 χρόνια είναι πολλά (πόσο μάλλον τα άλλα τόσα...) και ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να προκύψει (μετά τις υπογραφές, βεβαίως βεβαίως...)
Α, και κάτι άλλο, (να γελάτε, να γελάτε, κάνει καλό..) δεν υπάρχει πρόβλεψη οτι μπορεί να γίνει καζίνο, γιατί κι αυτά που είχε το κράτος τα πουλάει (πρόσφατα έδωσε ολόκληρο της Κέρκυρας για 7,5 εκ. ευρώ) μιας και καθώς φαίνεται ούτε μαγαζιά που "κόβουνε χρήμα" δεν μπορεί (ή δεν θέλει;) να διαχειριστεί το κράτος...

Απο τα "καζινικά" και κουζινικά, στο Ριζοσπάστη..(!)

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Εφημερίδας "Ριζοσπάστης" (μας πήρανε χαμπάρι..!)

Ταυτόχρονα με το σχεδιασμό της εκχώρησης στο μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο των «φιλέτων» της δημόσιας τουριστικής περιουσίας, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) συνεχίζει να «αξιοποιεί» και μικρότερους χώρους και εγκαταστάσεις, στην πεπατημένη πολλών ετών. Σ' αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε ότι προκηρύσσει δύο ανοικτούς Πλειοδοτικούς Διαγωνισμούς για την εκμίσθωση των τουριστικών περιπτέρων Περίσσας Σαντορίνης και Βολισσού Χίου, διάρκειας 12 ετών.
Τα δυο περίπτερα δημιουργήθηκαν τις δεκαετίες του '60 και '70 και αργότερα εγκαταλείφθηκαν, μέχρι σήμερα που προορίζονται να ...μεγαλουργήσουν ξανά αποφέροντας κέρδη στους ιδιώτες εκμεταλλευτές τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΤΑ :

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Α.Ε. (στο εξής ΕΤΑ Α.Ε.) Προκηρύσσει Ανοικτό Πλειοδοτικό Διαγωνισμό, σύμφωνα με τον Κανονισμό Μισθώσεων – Εκμισθώσεων ακινήτων της εταιρείας για την εκμίσθωση του Τουριστικού Περιπτέρου Περίσσας Σαντορίνης, διάρκειας 12 ετών, του οποίου έχει τη διοίκηση και διαχείριση, με σκοπό την ανακαίνιση, αναβάθμιση και εκμετάλλευσή του.
Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν Φυσικά ή Νομικά Πρόσωπα, Ενώσεις Προσώπων ή Κοινοπραξίες που αποδεδειγμένα δραστηριοποιούνται στη διαχείριση και εκμετάλλευση επιχειρήσεων υπηρεσιών εστίασης ή εν γένει με τον τουριστικό τομέα. Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό απαραίτητη προϋπόθεση είναι η νόμιμη παραλαβή του τεύχους της προκήρυξης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλαμβάνουν την προκήρυξη από τα γραφεία της ΕΤΑ Α.Ε., από 03.11.2010 έως 03.12.2010 έναντι ποσού 50€. Ο Διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 15.12.2010, στα γραφεία της ΕΤΑ Α.Ε.
Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 2103339535 και 2103339548.