Σάββατο, Μαΐου 23, 2015

δύο ακυρωτικές αποφάσεις της Α.Δ.Α. σε αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Θήρας

Δύο πρόσφατες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας δεν ενέκρινε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου με το αιτιολογικό ότι δεν υπήρχε η σύμφωνη με το νόμο απόλυτη πλειοψηφία.

Οι αποφάσεις που δεν εγκρίθηκαν είναι η «κήρυξη απαλλοτρίωσης (αναγκαστικής σύστασης δουλείας διόδου, δεματοποίησης και προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων)» και η «πεζοδρόμηση της κεντρικής πλατείας των Φηρών και λοιπές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις».

Με αυτά τα δεδομένα το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει είτε να ασκήσει ένσταση στις αποφάσεις της Α.Δ.Α., είτε τα θέματα να επανέλθουν για ψηφοφορία σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.


Οι ακυρωτικές αποφάσεις της Α.Δ.Α. αιτιολογούνται ως εξής :

Για το θέμα : «κήρυξη απαλλοτρίωσης (αναγκαστικής σύστασης δουλείας διόδου, δεματοποίησης και προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων)»,

«Η κήρυξη της απαλλοτρίωσης ή η σύσταση δουλείας ακινήτου, που βρίσκεται μέσα στη διοικητική περιφέρεια Δήμου ή Κοινότητας, γίνεται με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του».
7. τις διατάξεις του άρθρου 67 παρ.7 του ν. 3852/10 σύμφωνα με τις οποίες: « Στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου προσκαλούνται οι πρόεδροι των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων, καθώς και ο εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας όταν στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται ειδικά θέματα, που αφορούν τις αντίστοιχες κοινότητες.
Για τα θέματα αυτά, τα ανωτέρω πρόσωπα μετέχουν στη συζήτηση με δικαίωμα ψήφου. Σε περίπτωση μη πρόσκλησης, η σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είναι άκυρη».
8. το γεγονός ότι η υπό κρίση απόφαση δεν έχει ληφθεί με, την προβλεπόμενη από τις διατάξεις του άρθρου 212, πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου, δεδομένου ότι σε σύνολο είκοσι οκτώ (28) μελών (προσμετρηθείς και ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Μεγαλοχωρίου) η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία δεκατεσσάρων (14)».

Για το θέμα : «πεζοδρόμηση της κεντρικής πλατείας των Φηρών και λοιπές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις»,

«η υπό κρίση απόφαση δεν έχει ληφθεί με την απαιτούμενη, από τις διατάξεις του άρθρου 79 του Ν.3463/06, απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού σε σύνολο είκοσι επτά (27) μελών η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία δώδεκα (12).

8. το γεγονός ότι η υπό κρίση απόφαση δε συνοδεύεται από αποδεικτικό δημοσίευσης σε εφημερίδα, όπως προβλέπεται από τις προαναφερόμενες διατάξεις».