Τρίτη, Μαΐου 19, 2015

σημεία της συνέντευξης του ΓΙΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ REAL NEWS

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ REALNEWS και στη δημοσιογράφο Χριστίνα Κοραή παραχώρησε ο βουλευτής Κυκλάδων της Ν.Δ. Γιάννης Βρούτσης.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι,

Εμείς βλέπουμε από άλλη οπτική τις «κόκκινες» γραμμές, επιδιώκουμε λύσεις που θα ωφελούν όλη την κοινωνία και όχι πέντε δέκα οργανωμένες ομάδες πίεσης.
Παράδειγμα, για εμάς «κόκκινη γραμμή» είναι να μην υπάρχουν πλέον 40ρηδες που να παίρνουν σύνταξη, ενώ για το ΣΥΡΙΖΑ είναι η διατήρηση αυτής της απαράδεκτης αιμορραγίας του ασφαλιστικού.

Για εμάς η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις αποτελεί μεταρρύθμιση νοικοκυρέματος και διαφάνειας, ενώ για την κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν όλοι οι άλλοι πολίτες τις συντάξεις κάποιων ομάδων.

Επιπλέον, είναι και ο εκσυγχρονισμός του συνδικαλιστικού νόμου. Εμείς πιστεύουμε ότι ο νόμος αυτός, μετά από 32 χρόνια, πρέπει να αλλάξει καταργώντας όλα τα προκλητικά και καταχρηστικά προνόμια που προέβλεπε. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει το αντίθετο.
  

-Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις κύριες συντάξεις που προτείνουν οι δανειστές τι θα σήμαινε στην πράξη; Σ’ εσάς το είχαν θέσει;
Ξεκαθαρίζω από την αρχή, ότι ζήτημα ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις κύριες συντάξεις δεν είχε τεθεί ποτέ σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου στο υπουργείο Εργασίας. Εάν και εφόσον – γιατί δεν γνωρίζουμε με σιγουριά - έχει μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θέμα ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, τότε αυτό αποτελεί μια πολύ αρνητική εξέλιξη, σχεδόν τραγική.
Γιατί ένα τέτοιο ζήτημα που φαίνεται ότι άνοιξε για πρώτη φορά από τον κ. Βαρουφάκη στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, σηματοδοτεί μια κατά μέσο όρο 33% μείωση στις κύριες συντάξεις. 
Προφανώς και μια τέτοια εξέλιξη μιας βρίσκει εντελώς αντίθετους. Γιατί το κράτος, σε ένα πλαίσιο τριμερούς χρηματοδότησης, πρέπει να στηρίζει τις κύριες συντάξεις.

-Εσείς αποδεχθήκατε πάντως τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις.
Η περίπτωση αυτή είναι εντελώς διαφορετική.

Η εισαγωγή ενός συντελεστή βιωσιμότητας, διαφάνειας και αλληλεγγύης – μέσω της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος – ήταν σωτήρια και αποτελεί μια μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή και μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας μας.
Διέσωσαν τα συστήματα επικουρικής ασφάλισης και παροχών εφάπαξ από βέβαιη κατάρρευση, καθώς - σε αντίθεση με την αρχική φιλοσοφία λειτουργίας αυτών των ταμείων - τα ποσά που κατέβαλαν για πολλά χρόνια σε παροχές ήταν κατά 50, 60 ή και 80% υψηλότερα από τις εισφορές που είχαν στην πραγματικότητα καταβληθεί.
Έτσι, τα ταμεία αυτά εξυγιαίνονται οριστικά, λειτουργούν σύμφωνα με τις αρχές και τα κριτήρια που δημιουργήθηκαν, δηλαδή στη βάση της ανταποδοτικότητας. Συνεπώς, αποκλείεται κάθε πιθανότητα δημιουργίας ελλειμμάτων στο μέλλον και, πάνω απ’ όλα, εξασφαλίζεται ότι και οι επόμενες γενιές, οι σημερινοί εργαζόμενοι θα μπορούν και αυτοί να λάβουν επικουρική σύνταξη και εφάπαξ παροχές.
Είμαι υποχρεωμένος να αναφέρω ότι η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για μη εφαρμογή της ρήτρας στις επικουρικές και στο εφάπαξ, αποτελεί μια απόλυτα υποκριτική στάση προκειμένου να μη θιγεί ο κομματικός τους εγωισμός, καθώς είχε δεσμευτεί προεκλογικά.
Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, αλλά η μη εφαρμογή της ρήτρας θα οδηγήσει με μαθηματική βεβαιότητα στο μηδενισμό των επικουρικών συντάξεων. Και κάτι ακόμη, οι γυρολόγοι των καναλιών που αυτοπροσδιορίζονται ως ειδήμονες του ασφαλιστικού, θέλοντας να κάνουν τους καλούς απέναντι στους συνταξιούχους, σιωπούν και αποφεύγουν ν’ απαντήσουν στο κρίσιμο ερώτημα ποιος θα πληρώσει το 1,1 δις ευρώ των ελλειμμάτων του εφάπαξ, των επικουρικών και των μερισμάτων του Μετοχικού ταμείου Δημοσίων Υπαλλήλων.

Και επειδή δεν θα το πληρώσουν από την τσέπη τους, θα το φορτώσουν στις πλάτες του ελληνικού λαού. Υπερασπιστές του πιο ακραίου λαϊκισμού, ότι δηλαδή «τις ανταποδοτικές συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων να τις πληρώνει ο ιδιωτικός τομέας».