Παρασκευή, Μαΐου 22, 2015

συνέδριο με θέμα «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παρακολούθησης της Γεωδυναμικής Συμπεριφοράς και των Παλιρροϊκών Κυμάτων στο Νότιο Αιγαίο» στην «Εστία» του Πύργου με την υποστήριξη του Δήμου Θήρας (20 – 22.5)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση – πρόσκληση,

Στο πλαίσιο του προγράμματος Αριστεία ΙΙ «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παρακολούθησης της Γεωδυναμικής Συμπεριφοράς και των Παλιρροϊκών Κυμάτων στο Νότιο Αιγαίο», θα πραγματοποιηθεί συνέδριο από 20-22 Μαΐου 2015, στο εντευκτήριο της Εστίας Πύργου, στη Σαντορίνη.

Υπεύθυνος του προγράμματος, Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Δ. Παραδείσης και η ερευνητική ομάδα του. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν επιστήμονες από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και άλλα πανεπιστήμια. 

«Το Αιγαίο είναι μια από τις πιο ενεργές περιοχές του κόσμου τόσο στο τεκτονικό πεδίο όσο και στο  σεισμικό, αποτελώντας έτσι ένα «φυσικό εργαστήριο».

Στο πλαίσιο του προγράμματος και για πρώτη φορά, θα συσταθεί μια πολυπαραμετρική πλατφόρμα δικτύων που συνδυάζει αφενός διαφορετικές τεχνικές (τόσο επίγειες όσο και δορυφορικές), για την παρακολούθηση της τεκτονικής και της ηφαιστειακής δραστηριότητας στην περιοχή και αφετέρου την παραγωγή μιας on-line βάσης δεδομένων, ως ένα ολοκληρωμένο εργαλείο παρακολούθησης των μηχανισμών της ηπειρωτικής παραμόρφωσης.

Στόχος μας είναι να παρέχουμε τη μόνιμη υποδομή και να επεκτείνουμε τη γνώση σε μια τόσο ενδιαφέρουσα επιστημονική υπόθεση, αλλά και να δώσουμε στην επιστημονική κοινότητα ένα χρήσιμο εργαλείο για την περαιτέρω έρευνα.

Τέλος, η πολυπαραμετρική πλατφόρμα αυτή θα είναι διαθέσιμη  στην επιστημονική κοινότητα ως αναλυτικό εργαλείο παρακολούθησης της δραστηριότητας αλλά και για τη χρήση του από το ευρύ κοινό. Είμαστε βέβαιοι ότι θα αποτελέσει μία ευκαιρία για μία επωφελή και εποικοδομητική επιστημονική συνάντηση που θα δικαιώσει τις προσδοκίες μας.


Φιλοδοξούμε λοιπόν, ότι και το Συνέδριο μας, θα έχει επιτυχία και θα συμβάλλει τόσο στην ανάδειξη όσο και στην ευαισθητοποίηση σημαντικών θεμάτων που αφορούν τη ποιότητα ζωής των πολιτών και θα υπογραμμίσει για άλλη μια φορά ότι οι επιστήμονες, σε πείσμα των καιρών, μπορούν και θέλουν το καλύτερο. Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω, ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Σαντορίνης, τον κ. Ζώρζο, και το διοικητικό συμβούλιο του Δήμου και τη τοπική κοινωνία, για την πολύτιμη συμβολή και υποστήριξή τους στην προετοιμασία  του συνεδρίου και στην διοργάνωσή του».