Τρίτη, Μαΐου 19, 2015

ανακοίνωση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας για θέματα σχετικά με την βελτίωση των υποδομών της κρουαζιέρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Πραγματοποιήθηκε την 14η Μαΐου 2015 η ετήσια συνάντηση Κλιμακίου της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρας και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) με τις Αρχές και τους τουριστικούς φορείς της Σαντορίνης για τον συντονισμό από κοινού των απαιτούμενων ενεργειών για τη συνεχή βελτίωση των υποδομών και των υπηρεσιών στην Κρουαζιέρα.

Στη συνάντηση εκτός του Κλιμακίου της ΕΕΚΦΝ συμμετείχαν ο Δήμαρχος Σαντορίνης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας, ο Λιμενάρχης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Λεμβούχων Σαντορίνης, οι τουριστικοί πράκτορες που πρακτορεύουν τις εταιρείες κρουαζιέρας στη Σαντορίνη, οι υπεύθυνοι Ασφάλειας των Λιμενικών Εγκαταστάσεων «Όρμου Φηρών» και «Αθηνιού» και ο Σύμβουλος Ασφάλειας του Δ.Λ.Τ. Θήρας για τα θέματα ασφάλειας (security) και εφαρμογής των διαδικασιών Schengen.

Ο νέος Πρόεδρος του Δ.Λ.Τ. Θήρας στη εισήγησή του παρέθεσε στους συμμετέχοντες ένα αναλυτικό και τεκμηριωμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής διορθωτικών παρεμβάσεων για την ουσιαστική βελτίωση τόσο των υποδομών όσο και των μέτρων ασφαλείας του Κώδικα  ISPS και συγκεκριμένα:
1.         Πλήρη εφαρμογή των μέτρων και διαδικασιών ασφαλείας από 1/4/2016 και στις δύο Λιμενικές Εγκαταστάσεις και με δοκιμαστική εφαρμογήτο δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2015 στη Λιμενική Εγκατάσταση του Όρμου Φηρών.
2.         Άμεση χρήση περιπολικού σκάφους για τον έλεγχο του θαλάσσιου μετώπου των Λιμενικών Εγκαταστάσεων και της ασφαλούς διακίνησης των επιβατών από και προς τα Κρουαζιερόπλοια.
3.         Πιλοτική εφαρμογή από 1/7/2015 για την τουριστική περίοδο 2016 της κατανομής θέσεων αγκυροβολίας (berthallocation) και της ισομερούς διαχείρισης των κατάπλων Κρουαζιερόπλοιων καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδος προς αποφυγήτης παρατηρούμενης υπερφόρτωσης αφίξεων σε συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας.
4.         Έκδοση καρτών ελεγχόμενης πρόσβασης υψηλών προδιαγραφών ασφαλείας για όλους όσους έχουν λόγο πρόσβασης στους χώρους των Λιμενικών Εγκαταστάσεων.
5.         Εκπόνηση Σχεδίου Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (ΣΑΚΕΑ) για τις δύο Λιμενικές Εγκαταστάσεις, Όρμου Φηρών και Αθηνιού, καθώς και για την ευρύτερη περιοχή του Λιμένα Θήρας
6.         Δημοπράτηση και κατασκευή τουλάχιστον των μισών αν όχι όλων των ναυδέτων στον Όρμο Φηρών, τη χειμερινή περίοδο 2015-2016, ώστε να είναι επιχειρησιακά και λειτουργικά διαθέσιμα από την 1/4/2016.
7.         Την οριοθέτηση Λιμενικής Εγκατάστασης στη Θηρασιά ώστε να δημιουργηθεί σταδιακά ένας νέος τουριστικός προορισμός και ένα ρεύμα τουριστικής κίνησης προς τη Θηρασιά       

Η Σαντορίνη, ο ομορφότερος παγκοσμίως τουριστικός προορισμός, όπως τον αναδεικνύουν κάθε χρόνο διεθνείς δημοσκοπήσεις, αξίζει καλλίτερης διαχείρισης και λειτουργικότερων υποδομών και η νέα Διοίκηση του Δ.Λ.Τ. Θήρας δεσμεύεται να το επιτύχει.


Ο Πρόεδρος του Δ.Λ.Τ. Θήρας ΠΕΛΕΚΗΣ ΗΛΙΑΣ