Τρίτη, Δεκεμβρίου 02, 2014

πρακτικό συνεδρίασης (1.12) τοπικού συμβουλίου της Έξω Γωνιάς

Σύμφωνα με την δημόσια ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της Έξω Γωνιάς,

Στην  Έξω Γωνιά Θήρας σήμερα την 1η Δεκεμβρίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.00, κατόπιν της αριθ. 41/25-11-2014  πρόσκλησης του Προέδρου της Τοπικής  Κοινότητας, αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει η νόμιμη απαρτία, δεδομένου ότι σε σύνολο τριών μελών υπήρξαν τρεις παρόντες, συνεδρίασε δημόσια στην αίθουσα του Κατηχητικού Σχολείου του Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους το Τοπικό Συμβούλιο Έξω Γωνιάς Θήρας.

Κατ αρχήν ο Πρόεδρος καλωσόρισε τον Αντιδήμαρχο κ. Καμπουράκη Νικόλαο και τον ευχαρίστησε για την παρουσία του.

Ακολούθως συζητήθηκαν τα εξής θέματα και λήφθηκαν οι αντίστοιχες αποφάσεις:

ΘΕΜΑ 1ο   Έλεγχος παροχών ύδρευσης σε κοινόχρηστους χώρους.
Ο Πρόεδρος ενημέρωσε τους παρόντες ότι η Δημοτική επιχείρηση ύδρευσης – αποχέτευσης με το 1280/2014/22-9-2014 έγγραφό της ζήτησε να προβούμε σε έλεγχο των συνδέσεων ύδρευσης της περιοχής μας σε κοινόχρηστους χώρους και να την ενημερώσουμε για όσες κριθεί ότι δεν είναι απαραίτητες προς αποφυγή άσκοπης κατανάλωση νερού. Με το ίδιο έγγραφο ζήτησε να την πληροφορήσουμε αν έχουμε διαπιστώσει σημεία υδροδότησης χωρίς μετρητές προκειμένου να προβεί στην άμεση διακοπή τους. 

ΘΕΜΑ 2ο  Σύνδεση ακινήτων στο δημοτικό δίκτυο αποχέτευσης.
Ο Πρόεδρος γνωστοποιεί ότι  η Δημοτική επιχείρηση ύδρευσης – αποχέτευσης Θήρας με το1281/2014/22-9-2014 έγγραφό της αναφέρεται στη νομοθεσία που ισχύει, σύμφωνα με την οποία όταν στα όρια της ιδιοκτησίας ακινήτου διέρχεται και λειτουργεί δημοτικό δίκτυο αποχέτευσης, οι νομείς ή ιδιοκτήτες οποιωνδήποτε εγκαταστάσεων είναι υποχρεωμένοι να συνδέσουν τα ακίνητά τους με τα δημοτικά δίκτυα αποχέτευσης. Γνωστοποιεί δε ότι από το Νοέμβριο του τρέχοντος έτους διενεργεί αυτοψίες και, περιπτώσεως συντρεχούσης, θα επιβάλει τις κυρώσεις που προβλέπονται.

ΘΕΜΑ 3ο       Ενημέρωση του Τοπικού Συμβουλίου
Ο Πρόεδρος ενημέρωσε το Τοπικό Συμβούλιο και τους παρόντες για τα ακόλουθα έγγραφα:
α.  αριθ. 15644/4-11-2014 του Τμήματος Τεχνικών Έργων του Δήμου «Αίτημα Δήμα Μ.».
β. 16427/5-11-2014 «Παράνομες υπαίθριες διαφημιστικές πινακίδες και επιγραφές».
γ. αριθ. 16/1-11-2014 έγγραφο του Πτωχοκομείου Θήρας.
δ. χωρίς ημερομηνία αίτηση του Γαλαίου  Μιχάλη για ασφαλτόστρωση δρόμου.
ε. από 6-11-2014 αίτηση ιδιοκτήτη επιχείρησης ενοικιαζομένων κατοικιών στην περιοχή «κησιριές» για να ενημερώνεται όταν συζητείται το θέμα κατασκευής δρόμου στην περιοχή. 
στ. Αλληλογραφία με το Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας για την κατάρρευση του τοίχου 150 περίπου μέτρα μετά το συνεργείο Αργυρού επί της δεξιάς πλευράς του επαρχιακού δρόμου προς Καμάρι.

ΘΕΜΑ 4ο  Αναψυκτήριο (τουριστικό περίπτερο) στη  θέση της δημοτικής δεξαμενής του αγίου Χαραλάμπους.
Ο Πρόεδρος γνωστοποίησε ότι αναμένεται μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2005 να έχει ολοκληρωθεί  η προμελέτη και ο σχηματισμός φακέλλου για έκδοση οικοδομικής άδειας του αναψυκτηρίου (τουριστικού περιπτέρου) στη  θέση της δημοτικής δεξαμενής της πλατείας του Αγίου Χαραλάμπους. 
Ο παριστάμενος εφημέριος ζήτησε να δεσμευθεί το Τοπικό Συμβούλιο ότι σε περίπτωση λειτουργίας του αναψυκτηρίου δεν θα υπάρχει όχληση από μουσική κατά τη διάρκεια των ιερών ακολουθιών. Στη συνέχεια επικαλέστηκε τεχνική περιγραφή του πολιτικού μηχανικού Νταβαρίνου Κων/νου, για την περίφραξη γηπέδου παραπλεύρως του χώρου του αναψυκτηρίου ώστε να δημιουργηθεί χώρος 5Χ5 στον οποίο να τοποθετηθεί και μπασκέτα για την άθληση των παιδιών του χωριού.
Μετά από διαλογική συζήτηση, αποφασίζεται ομόφωνα:
α. σε οποιαδήποτε αξιοποίηση του αναψυκτηρίου να τίθεται όρος απαγόρευσης λειτουργίας μουσικού οργάνου ή μηχανήματος παραγωγής ήχου κατά τη διάρκεια των ιερών ακολουθιών.
β.  να ζητηθεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου επίσπευση κατάρτισης  του φακέλλου για έκδοση οικοδομικής άδειας για το αναψυκτήριο προς αποφυγή περαιτέρω καθυστέρησης στην εκτέλεση του έργου.
γ. να κινηθεί η διαδικασία συμπλήρωσης και επικαιροποίησης της  τεχνικής περιγραφής της ως άνω μελέτης για το χώρο άθλησης εφόσον ήθελε εκδοθεί σχετική απόφαση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου.

ΘΕΜΑ 5ο  Επισκευή δρόμου προς οικισμό «Περιβόλια» στο ύψος της οικοδομής Μάινα.
Ο Πρόεδρος, εισηγούμενος το θέμα αυτό, είπε ότι στα τελευταία διακόσια περίπου μέτρα του εσωτερικού δρόμου από τη στάση της Έξω Γωνιάς προς τον οικισμό  «Περιβόλια», πριν τη συμβολή αυτού με τον παραλιακό δρόμο, έχει φθαρεί το οδόστρωμα και έχουν δημιουργηθεί λακούβες. Όπως φαίνεται το μπετόν με το οποίο είχε επιστρωθεί το τμήμα του δρόμου αυτού δεν είναι αρκούντως μεγάλου πάχους και δεν έχει τεθεί επαρκής οπλισμός από σίδηρο. Είναι αναγκαία η επιδιόρθωση του δρόμου με αποτελεσματική συμπληρωματική επίστρωση, πιθανότατα δε και με την τοποθέτηση πλέγματος.
Μετά από διαλογική συζήτηση, αποφασίζεται ομόφωνα να ζητηθεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου η κατάρτιση μελέτης επιδιόρθωσης του τμήματος του δρόμου αυτού.

ΘΕΜΑ 6ο  Επισκευή και χρήση του δρόμου από τον άγιο Χαράλαμπο έως το Πτωχοκομείο.
Κατ αρχήν ο Πρόεδρος ενημέρωσε τους παρόντες ότι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 25-11-2014 συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης και ψηφίστηκε η επισκευή του εν λόγω δρόμου.
Δεν μας έχει κοινοποιηθεί η μελέτη αλλά όπως πληροφορηθήκαμε δεν θα υπάρξει αναβολή στην τήρηση της διαδικασίας για την οριστική έγκριση του έργου.
Κατ αρχήν ο Πρόεδρος επαναφέρει το θέμα της χρήσης του χώρου έναντι του κεντρικού κτιρίου και της ανεξάρτητης πτέρυγας οικοπέδου του Πτωχοκομείου Θήρας για τη στάθμευση οχημάτων. Σαν βάση μπορεί κατά τη γνώμη του να τεθεί το αριθ. 9/18-3-2003 έγγραφο της Κοινότητάς μας που προέβλεπε επιχωμάτωση, διαμόρφωση και τοποθέτηση ξύλινου προστατευτικού κάγκελου στην ανατολική πλευρά για την αποφυγή ατυχήματος. Εκτιμάται ότι ο χώρος αυτός μπορεί να εξυπηρετήσει μέχρι επτά οχήματα επισκεπτών ή περιοίκων. Ο  παριστάμενος Διευθυντής του Πτωχοκομείου δήλωσε ότι κατ αρχήν δεν έχει αντίρρηση.  
Ακολούθως ο Πρόεδρος σημείωσε ότι μετά τα τελευταία συμβάντα διερωτήθηκε για τις δυνατές χρήσεις του δρόμου από την είσοδο αυτού αμέσως μετά το χώρο στάθμευσης πάνω από την εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους. Όπως πληροφορήθηκε, αρμοδιότητα για διατύπωση γνώμης επί της αποφάσεώς του Τοπικού Συμβουλίου έχει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και αρμοδιότητα καθοριστικής απόφασης η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στους κατοίκους της περιοχής.
Ο  παριστάμενος Διευθυντής του Πτωχοκομείου διατύπωσε την αγωνία του για τον εφοδιασμό του Πτωχοκομείου με πετρέλαιο θέρμανσης εξ αιτίας της ζημίας του δρόμου.
Ακολούθως ο Πρόεδρος έθεσε σε δημόσια διαβούλευση την αριθ. 6 απόφαση του αριθ. 3ου θέματος της συνεδρίασης του Τοπικού Συμβουλίου (πρακτικό αριθ. 3/2011). Το ομόφωνο διατακτικό της εν λόγω απόφασης προέβλεπε: «1. Την απαγόρευση εισόδου βαρέων οχημάτων με τοποθέτηση πλαστικών κολωνακίων εκατέρωθεν του δρόμου πάνω από το Ηρώο. και 2. Την τοποθέτηση ανάλογης σήμανσης και απαγόρευσης στάθμευσης σε επικίνδυνα σημεία».
Παρατηρείται ότι τα κολωνάκια δεν υπάρχουν σήμερα και ότι από πλευράς σήμανσης δεν  έχει τεθεί όριο μεικτού βάρους των οχημάτων για τη διέλευση ώστε να συμβαδίζει με τις διατάξεις του ΚΟΚ και έτσι κατά τη γνώμη του δεν καθίσταται πολύ σαφής η απαγόρευση.
Λόγω στενότητας και μειωμένης αντοχής του οδοστρώματος, τα οχήματα θα εισέρχονται στο δρόμο αυτό με αυξημένη προσοχή και αποκλειστική ευθύνη των οδηγών.

Μετά από διαλογική συζήτηση αποφασίστηκαν ομόφωνα τα ακόλουθα:
α. - για το θέμα της διαμόρφωσης του χώρου στάθμευσης των οχημάτων στο Πτωχοκομείο να ζητηθεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου η κατάρτιση μελέτης για αντιστήριγμα και διαμόρφωση του χώρου. Αν ήθελε κριθεί σκόπιμο από την Τεχνική Υπηρεσία, να ζητήσουμε και σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου.
β. Για το θέμα της χρήσης του δρόμου προς το Πτωχοκομείο να:
- τεθεί ως όριο συνολικού βάρους 3,5 τόνων και πλάτους 2 μ. των οχημάτων.
- τοποθετηθούν εκ νέου πλαστικά κολωνάκια εκατέρωθεν του δρόμου πάνω από το Ηρώο.
- τεθεί στη συμβολή του δρόμου αυτού με το δρόμο προς τον Πύργο σήμα για το αδιέξοδο.
-  συμπληρωθεί η σήμανση για απαγόρευση στάθμευσης στα επικίνδυνα σημεία.

 ΘΕΜΑ 7ο   Χτίσιμο τοίχου της ιδιοκτησίας Βαγγέλη Σιγάλα.
Με τη σύμφωνη γνώμη των μελών του Συμβουλίου, συζητείται εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα αυτό για προστασία του αγροκτήματος από τα βρόχινα νερά που έθεσε ο ενδιαφερόμενος με την από 26-11-2014 επιστολή του. 
Ο Πρόεδρος αναφέρει ότι αν και το αγρόκτημα έχει πρόσοψη στον επαρχιακό δρόμο, ο ενδιαφερόμενος παρεχώρησε δωρεάν έκταση για διαπλάτυνση και τσιμεντόστρωση του δρόμου που ξεκινά από το εκκλησάκι του Χριστού και καταλήγει στην παραλία «περιβόλια» με υπόσχεση του Δήμου ότι θα έκτιζε τον τοίχο. Νομίζω ότι απαιτούνται κατά μέσο όρο δύο σειρές πλίθρες κατά μήκος του αγροκτήματος (περίπου εκατόν πενήντα μ.) που  θα τοποθετηθούν πάνω σε γκρο μπετό. Προτείνεται να απευθυνθούμε στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για την εκτέλεση του έργου.
Μετά από διαλογική συζήτηση το Συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα την εκτέλεση του εν λόγω έργου.

Στην εν λόγω συνεδρίαση παραβρέθηκε και η Άννα Θεολόγου, υπάλληλος του Δήμου Θήρας, για την τήρηση του πρακτικού.


Ο Πρόεδρος, Παρασκευάς Σαλίβερος