Δευτέρα, Οκτωβρίου 13, 2014

υπολογισμός συντάξεων γήρατος – ισχύον και νέο καθεστώς / ενημέρωση από το γραφείο Κυκλάδων του δικτύου Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Εργαζομένων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ

Το Δίκτυο Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Εργαζομένων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, σας ενημερώνει σχετικά με  τον τρόπο υπολογισμού συντάξεων γήρατος (Ισχύον και Νέο καθεστώς).
Βάση του ισχύοντος συστήματος υπολογισμού της σύνταξης γήρατος από το ΙΚΑ, λαμβάνονται  υπόψη:  το  ύψος  των αποδοχών   του   ασφαλισμένου, ο   χρόνος ασφάλισής  του  και  η  οικογενειακή  του κατάσταση. Από 01/01/2015 προβλέπεται ότι η σύνταξη θα αποτελείται από ένα ποσό βασικής σύνταξης, καθώς και από ένα ποσό αναλογικής σύνταξης.

Ισχύον σύστημα υπολογισμού συντάξεων:
Α) Λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των ετήσιων αποδοχών της καλύτερης πενταετίας μέσα στην τελευταία δεκαετία, η οποία   προηγείται   του   έτους   στο οποίο υποβάλλεται η αίτηση συνταξιοδότησης.
Β) Λαμβάνονται υπόψη οι ετήσιες αποδοχές των  εργαζομένων, οι  οποίες  θα  πρέπει  να αναπροσαρμοστούν βάσει συγκεκριμένων πολλαπλασιαστών που προβλέπονται στις αντίστοιχες εγκυκλίους του ΙΚΑ.
Γ) Οι αναπροσαρμοσμένες κατά τα ανωτέρω αποδοχές της «πιο συμφέρουσας» πενταετίας θα πρέπει να αθροιστούν και να διαιρεθούν δια των συνολικών μηνών εργασίας που πραγματοποίησε ο εργαζόμενος την πενταετία αυτή. Κατόπιν αυτού, θα προκύψει το ποσό βάσει του οποίου ο εργαζόμενος θα προσδιορίσει την ασφαλιστική του κλάση.
Δ) Χρόνος ασφάλισης: Στον υπολογισμό της λαμβάνονται υπόψη όλες οι ημέρες υποχρεωτικής και προαιρετικής ασφάλισης, εφόσον βέβαια έχουν καταβληθεί συνταξιοδοτικές εισφορές.
Ε) Υπολογισμός   σύνταξης:   Για   τον προσδιορισμό   του   ποσού   της   σύνταξης λαμβάνονται  υπόψη  ο  συντάξιμος  μισθός (τεκμαρτός μισθός) και ο συνολικός χρόνος ασφάλισης.

Νέο σύστημα υπολογισμού σύνταξης:
Από 01/01/2015 προβλέπεται ότι η πλήρης βασική σύνταξη θα ανέρχεται στα 360 ευρώ και προβλέπεται επιπλέον αναλογικό ποσό σύνταξης, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης. Το   αναλογικό   ποσό   σύνταξης   θα υπολογίζεται βάσει των συνολικών αποδοχών από όλο τον εργάσιμο βίο.

Συνδυαστικός τρόπος υπολογισμού σύνταξης:
Για τους ασφαλισμένους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2015 και συνταξιοδοτούνται το έτος αυτό, η σύνταξή τους θα αποτελείται από το άθροισμα δύο επιμέρους  ποσών. Το  πρώτο  ποσό είναι εκείνο που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης που  έχει  συμπληρωθεί  μέχρι 31/12/2010 και το δεύτερο ποσό εκείνο που αντιστοιχεί   στον   χρόνο   ασφάλισης   που συμπληρώθηκε από 1/1/2011 και μετά. συμπληρώθηκε από 1/1/2011 και μετά.

Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε το σύνδεσμο: http://www.inegsee.gr/diktio-ipiresion-pliroforisis-simvouleftikis-ergazomenon/ ή επικοινωνήστε με το Παράρτημα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Νοτίου Αιγαίου - Κυκλάδες, στα τηλέφωνα 22810-81692 και 22810-85306.