Κυριακή, Οκτωβρίου 12, 2014

123 παλιοί Θηραίοι πολεμιστές των Βαλκανικών πολέμων και του παγκόσμιου, στην «Εστία» του Πύργου

Την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου παρουσιάστηκε από τον αρχαιολόγο Λευτέρη Ζώρζο η έκθεση «παλαιών Θηραίων πολεμιστών» της περιόδου 1900-1938 όπως κατεγράφησαν στο Μητρώο παλαιών πολεμιστών Κυκλάδων το 1936-38.

Οι πολεμιστές έλαβαν μέρος στον Α’ και Β’ Βαλκανικό πόλεμο, τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο και την Μικρασιατική εκστρατεία.

Στην αίθουσα της «Εστίας» στην κεντρική πλατεία του Πύργου, οι επισκέπτες εως και τις 12 Οκτωβρίου έχουν την δυνατότητα να δουν τις φωτογραφίες όλων πολεμιστών καθώς και τα προσωπικά τους στοιχεία όπως το χωριό της καταγωγής τους, το διάστημα που βρέθηκαν στο πόλεμο και στην γραμμή του μετώπου κ.α. αναγνωρίζοντας πιθανότατα ανάμεσά τους δικούς τους ανθρώπους, αλλά και γνωρίζοντας ένα σχετικά άγνωστο μέχρι στιγμής κομμάτι της τοπικής ιστορίας.

Ο συνολικός αριθμός των πολεμιστών ανέρχεται στους 123, όλες οι φωτογραφίες των οποίων βρίσκονται αναρτημένες στην αίθουσα της «Εστίας», η οποία αποτείνει  ουσιαστικά φόρο τιμής στην προσφορά αυτών των ανθρώπων στους αγώνες (ή, πολέμους..) για την διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Η ιδέα για την δημιουργία και οργάνωση αυτής της έκθεσης υπήρχε χρόνια στην σκέψη του κ. Ζώρζου, αφορμή όμως για την υλοποίησή της στάθηκε η πρόσφατη θητεία του στο Στρατόπεδο «Λοχαγού Ζαφείρη Απόστολου» στην Σύρο, όπου και με συνεργασία, έγκριση και ενθάρρυνση του αντισυνταγματάρχη κ. Μπουνταλή, οργανώθηκε στα μέσα του φετινού καλοκαιριού το πρώτο στις Κυκλάδες «Μουσείου νεώτερης πολεμικής ιστορίας» με αρχειακό υλικό που βρέθηκε εγκαταλελειμμένο σε αποθήκες του στρατοπέδου και αξιολογήθηκε και αξιοποιήθηκε από τον κ. Ζώρζο προκειμένου να οργανωθεί το Μουσείο.

Αυτή, ήταν η αφορμή για την δημιουργία του αρχείου των πολεμιστών της Σαντορίνης, στην σύνταξη του οποίου βοήθησαν τα αρχεία της υπηρεσίας της Σύρου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους δεκάδες κάτοικοι του Πύργου αλλά και άλλων χωριών της Σαντορίνης, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις αναγνώρισαν μεταξύ των πολεμιστών προγόνους και συγγενείς τους.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Οκτωβρίου και έχει ελεύθερη είσοδο.
Ώρες λειτουργίας  9:00-13:00 και 18:00-21:00 καθημερινά.