Κυριακή, Σεπτεμβρίου 14, 2014

πρωτοβουλία για την επαναλειτουργία των εργαστηρίων συντήρησης των αρχαιολογικών ευρημάτων και τοιχογραφιών του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης

Με πρωτοβουλία του συλλόγου «Εστία» του Πύργου Θήρας και του παραδοσιακού – πολιτιστικού χωριού – Μουσείου «Cultural village Santorini of the past» πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 9 Σεπτεμβρίου στους χώρους του Μουσείου, ενημερωτική συνάντηση με την παρουσία εκπροσώπων της τοπικής Αυτοδιοίκησης της Σαντορίνης, μελών της «Εταιρίας Στήριξης Σπουδών Προϊστορικής Θήρας», εκπροσώπων του Τύπου, επιχειρηματιών και κατοίκων του νησιού, με σκοπό την συζήτηση και αντιμετώπιση του θέματος του κλεισίματος (από 1.1.2014) των εργαστηρίων συντήρησης των τοιχογραφιών και των αρχαιοτήτων του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου, καθώς και την διερεύνηση τρόπων για την χρηματοδότηση και επαναλειτουργία τους.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης η γραμματέας της «Εταιρίας Στήριξης Σπουδών Προϊστορικής Θήρας» Τάνια Δεβετζή αναφέρθηκε στο μέχρι στιγμής ιστορικό και το έργο των εργαστηρίων συντήρησης του ανά τον κόσμο δημοφιλούς προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου, αναφέροντας παράλληλα και το οικονομικό μοντέλο και πλαίσιο υποστήριξης και λειτουργίας τους, ζητώντας, εν τέλει βοήθεια απ όπου κι αν προέρχεται, μιας και αν μη τι άλλο κάθε τρόπος και μέσο χρηματοδότησης είναι νόμιμος και αποδεκτός, ώστε «να ανοίξουν τα εργαστήρια».

Παράλληλα, η κ. Δεβετζή παρουσίασε μέρος των πρωτοβουλιών που έχουν παρθεί για την οικονομική ενίσχυση των εργαστηρίων συντήρησης, όπως η λειτουργία πωλητηρίου με είδη αρχαιολογικού ενδιαφέροντος έξω από τον αρχαιολογικό χώρο (σ.σ. αναφερόμενη παράλληλα στην άρνηση των αρμόδιων φορέων -εφορία αρχαιοτήτων, Τ.Α.Π. κ.α.- να επιτρέψουν την εγκατάσταση και πώληση ειδών μέσα σε αυτόν, μιας και από φέτος δημιουργήθηκε πωλητήριο εντός του αρχαιολογικού χώρου υπό την εποπτεία των παραπάνω φορέων), του οποίου τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν θα χρησιμοποιηθούν για την επαναλειτουργία των εργαστηρίων.

Τέλος η κ. Δεβετζή ευχαρίστησε τους κατοίκους και επιχειρηματίες του νησιού που στηρίζουν το αίτημα για την επαναλειτουργία των εργαστηρίων συντήρησης, ακόμη και μέσω της διάθεσης χώρων σε καταστήματα ή επιχειρήσεις τους για την πώληση ειδών τα έσοδα των οποίων θα διατεθούν γι αυτόν το σκοπό.

Επίσης, ζήτησε από τον Δήμο Θήρας την συνέχιση της άσκησης πιέσεων στο αρμόδιο Υπουργείο με σκοπό την χρηματοδότηση και επαναλειτουργία των εργαστηρίων.

Ο Δήμαρχος Θήρας κ. Ζώρζος αναφέρθηκε στην αυξημένη φετινή επισκεψιμότητα του χώρου υπολογίζοντας τα εισιτήρια (5 ευρώ) του 2014 σε περίπου 300.000 (έσοδα δηλαδή που προσεγγίζουν το 1,5 εκ. ευρώ), ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στο ιστορικό και τα αποτελέσματα των επαφών του με τους πολιτικούς επικεφαλής και φορείς του Υπουργείου Πολιτισμού, με στόχο την επαναλειτουργία των εργαστηρίων, καθώς και στις πιέσεις που συνεχίζουν επίμονα να ασκούνται από πλευράς του Δήμου Θήρας.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι από πλευράς των παρευρισκόμενων και με τον υπολογισμό, κατά προσέγγιση πάντα, του ύψους των εσόδων από την επισκεψιμότητα του αρχαιολογικού χώρου του Ακρωτηρίου, υπήρξαν προτάσεις σχετικά με την δημιουργία άμεσου και επιτακτικού αιτήματος στις αρμόδιες υπηρεσίες, για την ανταπόδοση μέρους του εν λόγο ποσού, για την λειτουργία των εργαστηρίων συντήρησης.

Σύμφωνα με απάντηση της κ. Δεβετζή σχετικά με το κόστος της λειτουργίας των εργαστηρίων, αναφέρθηκε ότι κατά προσέγγιση και ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων και το είδος της εργασίας τους, μπορεί να υπολογιστεί στα 150.000 τον χρόνο, υπολογίζοντας 5 εργαζόμενους με αντικείμενο την συντήρηση των τοιχογραφιών.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Σαντορίνη Ενωτική πορεία» και δημοτικός σύμβουλος κ. Χάλαρης πρότεινε την παράλληλη και ενδεχόμενη αναζήτηση λύσεων χρηματοδότησης των εργαζομένων συντηρητών μέσω προγραμμάτων του Υπ. Εργασίας καθώς και την άσκηση πιέσεων στο Υπ. Πολιτισμού.

Ο πρόεδρος της «Εστίας» κ. Ιάκωβος Ζώρζος αναφέρθηκε αναλυτικότερα στους σκοπούς της πρωτοβουλίας και στην συμμετοχή του Συλλόγου σε αυτήν, σημειώνοντας ότι ο Σύλλογος θα κάνει από την πλευρά του ότι είναι δυνατό για την εξεύρεση λύσης και την επαναλειτουργία των εργαστηρίων συντήρησης των αρχαιοτήτων και τοιχογραφιών του Ακρωτηρίου.

Τον λόγο στην συνέχεια πήραν ο κ. Χατζηγιαννάκης, επιχειρηματίας, ο οποίος έκανε λόγο για την μεγάλη αναγκαιότητα και σημασία της λειτουργίας των εργαστηρίων συντήρησης αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το Ακρωτήρι και η καλντέρα αποτελούν διαχρονικά τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά και στολίδια της Σαντορίνης..» καθώς και η κ. Ήβη Χρυσού, ιδιοκτήτρια του χώρου «Cultural village Santorini of the past» η οποία αναφέρθηκε στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία διοργάνωσης της ημερίδας της 12ης Οκτωβρίου και το πρόγραμμά της, καθώς επίσης και στην ανάγκη λειτουργίας των εργαστηρίων συντήρησης.

Με το τέλος της συνάντησης συμφωνήθηκε η ανάγκη για την καλύτερη και μέγιστη δυνατή ενημέρωση του εγχώριου και διεθνούς κοινού για το ζήτημα, καθώς και η διαδικασία αναζήτησης χρηματοδότησης από κάθε ενδιαφερόμενη πλευρά.



Η πρωτοβουλία που παρουσιάστηκε και αναπτύχθηκε χθές στην Σαντορίνη για την διακοπή από 1.1.2014 των  εργασιών των εργαστηρίων συντήρησης των ανασκαφών και τοιχογραφιών του Ακρωτηρίου, έχει στόχο την δημοσιοποίηση σε τοπικό, εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο του εξαιρετικά δυσάρεστου γεγονότος καθώς και την σε συμβολικό αλλά και ουσιαστικό επίπεδο, προσπάθεια χρηματοδότησης της λειτουργίας τους.


Σε κάθε επίπεδο πάντως καταδεικνύει το πρόβλημα, και δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας γι αυτό. 


Σύμφωνα με το κείμενο που διανεμήθηκε στους παρευρισκόμενους,

Μια σοβαρή επίπτωση της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών στην Σαντορίνη και στον πολιτισμό της είναι το πάγωμα των πιστώσεων για τις ανασκαφές του Ακρωτηρίου, με αποτέλεσμα μετά από 47 χρόνια να είναι κλειστά τα εργαστήρια συντήρησης που λειτουργούν στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου.

Η «Εταιρία Στήριξη Σπουδών Προϊστορικής Θήρας», το σωματείο που βασικό σκοπό έχει την με κάθε τρόπο στήριξη του έργου των ανασκαφών του Ακρωτηρίου, με πρόεδρό του τον Ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντή των ανασκαφών κ. Χρίστο Ντούμα, προσπαθεί όλο αυτό το διάστημα της κρίσης να εξασφαλίσει πόρους για την συνέχιση του έργου της συντήρησης των σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων και της ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου.

Η τελευταία Γενική Συνέλευση του σωματείου αποφάσισε να βοηθήσει ενεργά, τόσο με την ενημέρωση του ντόπιου πληθυσμού και την ευαισθητοποίησή του γύρω από τα θέματα της πολιτιστικής κληρονομιάς του, όσο και με την διοργάνωση δράσεων στο νησί, που θα αποφέρουν στις ανασκαφές οικονομική βοήθεια.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Πολιτιστικός σύλλογος του Πύργου «Εστία», το «Cultural village Santorini of the past» και το εστιατόριο «σελήνη» στον Πύργο, με την συναίνεση και παρουσία της Εταιρίας Στήριξης Σπουδών Προιστορικής Θήρας, αποφάσισαν τη διοργάνωση μιας ημερίδας με θέμα «Το Ακρωτήρι στον Πύργο» που θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του «Cultural village Santorini of the past» την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η πραγματοποίηση μιας γιορτής που θα ενώσει το παρόν με το παρελθόν μέσα από το φαγητό, το κρασί, την μουσική, δημοπρασίες και λαχειοφόρους αγορές, με σκοπό τα έσοδα που θα προκύψουν να διατεθούν αποκλειστικά στο σωματείο για την στήριξη του έργου των ανασκαφών.

Επειδή πιστεύουμε ότι τέτοιες ενέργειες πρέπει να στηρίζονται από όλη την κοινωνία του νησιού, επιχειρηματική και μη, ζητούμε η συγκεκριμένη δράση να τεθεί υπο την αιγίδα του Δήμου Θήρας και, ενδεχομένως, και με παρατηρητές του Δήμου Θήρας, ώστε να αποφευχθούν τυχόν υποψίες για ιδιοτελή συμφέροντα ή σκοπούς.

Ενημέρωση για την εξέλιξη της διοργάνωσης θα γίνεται μέσω νεότερων ανακοινώσεων.