Σάββατο, Σεπτεμβρίου 20, 2014

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΕΧΝΩΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ (15 – 21.9 – εκπαιδευτικό εργαστήριο για παιδιά δημοτικού 20.9 και ημερίδα στις 21.9 )

Το «Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης» (Santorini Arts Factory), σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών και τον Δήμο Θήρας, διοργανώνει επταήμερο Αφιέρωμα στην Ισότητα των Φύλων και στην Ενδοοικογενειακή Βία, από τη Δευτέρα 15 έως και την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014 στο Παλαιό Εργοστάσιο Τομάτας «Δ. Νομικός» στη Βλυχάδα Σαντορίνης.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος διοργανώνονται: εκθέσεις φωτογραφίας διεθνούς φήμης καλλιτεχνών, προβολές οπτικοακουστικού υλικού (video), εκπαιδευτικό εργαστήριο για παιδιά, με θέμα την Ισότητα των Φύλων και τις Ενδοοικογενειακές Σχέσεις. Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με Ημερίδα, στην οποία σημαντικοί προσκεκλημένοι θα παρουσιάσουν το θέμα της Ενδοοικογενειακής Βίας και θα συνομιλήσουν με το κοινό. 

Βασικοί ομιλητές στην Ημερίδα είναι: η κα. Βάσω Κόλλια, Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, η οποία θα παρουσιάσει ως κεντρική ομιλήτρια το Πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, η κα. Ρούλα Μπελλώνια, Αντιδήμαρχος Θήρας, η οποία θα μιλήσει για την αντιμετώπιση του ζητήματος στην Σαντορίνη, η κα. Λία Λογαρίδη που θα παρουσιάσει τη λειτουργία των Συμβουλευτικών Κέντρων και των Ξενώνων Φιλοξενίας, ο κ. Απόστολος Μπαντής, Αστυνόμος Β’ του ΑΤ Θήρας, ο οποίος θα αναφερθεί στο έργο της Αστυνομίας, η κα. Νίκη Αυγερινού, κοινωνική λειτουργός, και η κα. Ελένη Παλλέ, εικαστική θεραπεύτρια, επιβλέπουσες εκπαιδευτικού εργαστηρίου, οι οποίες θα μιλήσουν για τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά εκλαμβάνουν το θέμα της ισότητας μεταξύ των φύλων και τις ενδοοικογενειακές σχέσεις, καθώς και η κα. Αλίκη Μαλικούτη η οποία θα μοιραστεί με το κοινό για τη δική της προσωπική εμπειρία ως θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος κ. Δημήτρης Πράσσος.

Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος θα διανέμεται στους επισκέπτες έντυπο ενημερωτικό υλικό της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ – 15 έως 21/9/2014

Το SAF παρουσιάζει σημαντικές φωτογραφικές εκθέσεις και προβολές video, με θέμα την Ενδοοικογενειακή Βία, υπό την επιμέλεια της Μαρίας Βασαριώτου. Στο πλαίσιο των φωτογραφικών εκθέσεων λαμβάνουν μέρος οι παρακάτω διεθνώς καταξιωμένοι καλλιτέχνες:

Julia Peters - “Weiss” (2010)
Rip Hopknis – “Domestic Violence” (2009)
Alexsandro Palombo – “Stop Violence” (2014)
Sara Naomi Lewkowicz – “Shane and Maggie” (2012)
Μαριάνα Κάλμπαρη - «Τώρα Μιλάω» (2013)

Οι εκθέσεις είναι ανοιχτές για το κοινό καθημερινά από τις 11:00 έως τις 19:00. Τις εκθέσεις μπορούν να παρακολουθήσουν ενήλικες και παιδιά άνω των 16 ετών. Είσοδος ελεύθερη.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ – Σάββατο 20/9/2014

Το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014 από τις 17.00 έως τις 20.00, θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό εργαστήριο για παιδιά δημοτικού, στο οποίο με την καθοδήγηση εκπαιδευτικών και εικαστικών συμβούλων θα δημιουργήσουν έργα ζωγραφικής με θέμα την Ισότητα των Φύλων και τις Ενδοοικογενειακές Σχέσεις. Τα έργα τους θα εκτεθούν στο SAF και θα παρουσιαστούν την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014. Στόχος του εκπαιδευτικού εργαστηρίου είναι η προσέγγιση του θέματος στα παιδιά με έναν έμμεσο και δημιουργικό τρόπο, καθώς και η ανάλυση των έργων που θα δημιουργήσουν, από ειδικούς, αναδεικνύοντας πώς παιδιά μικρής ηλικίας αφουγκράζονται και αποτυπώνουν μέσα από την τέχνη τους διακριτούς ρόλους και τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων.

ΗΜΕΡΙΔΑ – Κυριακή 21/9/2014

Την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 19:00 οι προσκεκλημένοι του SAF θα ενημερώσουν και θα συνομιλήσουν με το κοινό για το μείζον θέμα της Ισότητας των Φύλων και της Ενδοοικογενειακής Βίας. Η Ημερίδα αποτελεί το κλείσιμο του αφιερώματος που διοργανώνει το SAF και σκοπό έχει, πέραν του ενημερωτικού της χαρακτήρα, να αποτελέσει αφετηρία για έναν γόνιμο διάλογο ο οποίος με τη σειρά του θα στοχεύσει στην πρόληψη, την αντιμετώπιση και την κοινωνική απελευθέρωση για ένα θέμα που ακόμη αποτελεί ταμπού της ελληνικής κοινωνίας. Στην Ημερίδα επίσης θα παρουσιαστεί ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίσαμε και συνεργαστήκαμε με τα παιδιά στο εκπαιδευτικό εργαστήριο, θα εκτεθούν τα έργα των παιδιών, ενώ το κοινό θα μοιραστεί τις προσωπικές εμπειρίες μιας γυναίκας θύματος ενδοοικογενειακής βίας, ελπίζοντας ότι αυτό θα αποτελέσει παράδειγμα του πώς το να μιλάς δημόσια μπορεί να γίνει πρότυπο για την παρότρυνση και την ενθάρρυνση γυναικών που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα ενδοοικογενειακής βίας, λεκτικής ή σωματικής.  Την Ημερίδα θα συντονίσει ο δημοσιογράφος κ. Δημήτρης Πράσσος. Οι προσκεκλημένοι ομιλητές είναι οι εξής:

-           Βάσω Κόλλια, Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Υπουργείο Εσωτερικών
-           Ρούλα Μπελλώνια, Αντιδήμαρχος Θήρας
-           Λία Λογαρίδη, Στέλεχος της Γ.Γ.Ι.Φ.
-           Απόστολος Μπαντής, Αστυνόμος Β’ εκ του ΑΤ Θήρας
-           Νίκη Αυγερινού, Κοινωνική Λειτουργός, επιβλέπουσα εκπαιδευτικού εργαστηρίου
-           Αλίκη Μαλικούτη, Θύμα Ενδοοικογενειακής Βίας

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης - Παλαιό Εργοστάσιο Τομάτας «Δ. Νομικός»
Τ: 22860 85141, Ε: info@santoriniartsfactory.gr 

Ώρες λειτουργίας εκθέσεων: Δευτέρα έως Κυριακή 11:00 – 19:00
Ώρες εκπαιδευτικού εργαστηρίου: Σάββατο 20/9/2014 17.00 – 20.00
Ώρα έναρξης Ημερίδας: Κυριακή 21/9/2014, 19:00
Είσοδος Ελεύθερη


Ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξή τους την εταιρεία ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ και το PAPER SHOP.