Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 19, 2014

μπαράζ διακοπής εργασιών για δεκάδες Ρωσικά τουριστικά γραφεία, το φετινό καλοκαίρι – οι τελευταίες δηλώσεις της ελληνίδας Υπ. Τουρισμού

Δεκάδες ήταν τα ρωσικά τουριστικά γραφεία που διέκοψαν την λειτουργία τους αιφνιδιαστικά φέτος το καλοκαίρι, κατά την διάρκεια μάλιστα των διακοπών χιλιάδων πελατών τους σε χώρες της Ευρώπης, με τους αριθμούς σε αρκετές περιπτώσεις (επισκεπτών αλλά και ποσών αρχικών –τουλάχιστο..- επαγγελματικών συμφωνιών) να προκαλούν δέος, απορίες και βέβαια προβλήματα σε ολόκληρη την βιομηχανία του τουρισμού, καθώς και σε συνεργαζόμενα ελληνικά τουριστικά γραφεία ..

Τα ρωσικά τουριστικά γραφεία εξερχόμενου τουρισμού που ανέστειλαν τους τελευταίους μήνες την λειτουργία τους υπολογίζονται σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από πλευράς Ρωσίας σε 14.

Σύμφωνα με την ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών την αναστολή της λειτουργίας και των δραστηριοτήτων τους ανακοίνωσαν τις τελευταίες ώρες τα ρωσικά γραφεία Solvex, Versa, Sοuthern Cross Travel και άλλα, ανακοινώσεις τις οποίες επιβεβαιώνει αναφέροντάς τες στην σελίδα του και ο Σύνδεσμος των Tour Operators της Ρωσίας.

Σύμφωνα πάντα με αξιόπιστες πηγές, χιλιάδες είναι μέχρι σήμερα οι Ρώσοι επισκέπτες σε χώρες της Ευρώπης οι οποίοι πραγματοποιούν και ολοκληρώνουν τα ταξίδια τους όντας πελάτες τουριστικών γραφείων που διέκοψαν την λειτουργία τους.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες δεν υπάρχουν σημαντικές οφειλές σε ελληνικά ξενοδοχεία, ούτε σημαντικός αριθμός Ρώσων τουριστών στη χώρα που να αντιμετωπίζουν προβλήματα σχετικά με την διαμονή τους.

H ανάγκη να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλίδες που θα διασφαλίζουν τόσο τους Ελληνες επιχειρηματίες όσο και τους Ρώσους επισκέπτες μετά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν από τη διακοπή λειτουργίας ρωσικών ταξιδιωτικών πρακτορείων επισημάνθηκε σε συνάντηση που είχε η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη και ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα Αντρέι Μ. Μάσλοβ.

Η κ. Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στις προσεκτικές κινήσεις που έγιναν από ελληνικής πλευράς για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις μετά τη πτώχευση των ταξιδιωτικών πρακτορείων και στην πολύ καλή συνεργασία που υπήρξε ανάμεσα στις δύο χώρες για το συγκεκριμένο θέμα. Η υπουργός κάλεσε μέσω του Ρώσου πρέσβη την υφυπουργό Πολιτισμού της Ρωσίας αρμόδια για θέματα τουρισμού Α. Μαλίνοβα να επισκεφθεί την Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου με την ευκαιρία της συνάντησης των αρμόδιων για τον τουρισμό υπουργών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, στον οποίο η Ελλάδα ασκεί την προεδρία για το τρέχον εξάμηνο.

Στο μεταξύ η γραμματέας Τύπου της Ενωσης ρωσικών ταξιδιωτικών γραφείων Ιρίνα Τουρίνα ανέφερε ότι η μείωση της ζήτησης για εκδρομές από τη Ρωσία θα κυμανθεί φέτος σε ποσοστά μεταξύ 30% και 50%.

Η κρίση φέτος στην τουριστική βιομηχανία στη Ρωσία τόνισε ότι είναι χειρότερη από την αντίστοιχη του 2009 οπότε η μείωση στην εξερχόμενη κίνηση κυμάνθηκε μεταξύ 15% και 20%.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ως αποτέλεσμα της πτώχευσης 14 tοur operators επηρεάστηκαν οι διακοπές περίπου 130.000 Ρώσων τουριστών. Το 70% εξ αυτών ήταν πελάτες των Neva, Labirint, Solvex Tour Southern Cross Travel και Versa που κατέρρευσαν το τελευταίο δίμηνο.

Περίπου 56.000 Ρώσοι αντιμετώπισαν προβλήματα με την πληρωμή των ξενοδοχείων και των εισιτηρίων επιστροφής τους καθώς τη στιγμή της πτώχευσης των ρωσικών γραφείων που είχαν αγοράσει ταξιδιωτικά πακέτα βρίσκονταν στο εξωτερικό. Παράλληλα, σημείωσε ότι η έλλειψη κεφαλαίου κίνησης και ο έντονος ανταγωνισμός στην αγορά του τουρισμού, όπου η προσφορά ήταν μεγαλύτερη από τη ζήτηση, προκάλεσαν ένα φαινόμενο ντόμινο με συνέπεια την κατάρρευση πολλών εταιρειών.

H κ. Τουρίνα επιχείρησε να συγκρίνει τη σημερινή κατάσταση στην τουριστική αγορά της Ρωσίας με «παρόμοια κάθαρση» που βίωσαν και άλλες χώρες κυρίως στην Ευρώπη.

Ως παραδείγματα για να στηρίξει την επιχειρηματολογία της παρέθεσε τη Βρετανία όπου το 2010 πτώχευσαν 41 εταιρείες, τη Γαλλία όπου τα τελευταία χρόνια χρεοκόπησαν 12 εταιρείες και την Πολωνία όπου πτώχευσαν 10 εταιρείες.