Σάββατο, Αυγούστου 23, 2014

η τελετή ορκωμοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θήρας το διάστημα 2014 - 2019

Το μεσημέρι της Κυριακής 24 Αυγούστου στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο στα Φηρά της Σαντορίνης πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας των Δημοτικών Συμβούλων και των προέδρων και συμβούλων των Τοπικών Διαμερισμάτων του Δήμου Θήρας για την πενταετία 2014 – 2019, παρουσία του Μητροπολίτη Θήρας ο οποίος ευχήθηκε στους αιρετούς καλή θητεία αναφέροντας χαρακτηριστικά τις φράσεις «η ισχύς εν τη ενώσει» και «το άρχειν εστίν υπηρετείν».

Το παρόν του στην τελετή έδωσε ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Σπυρίδωνας Σπύρου ο οποίος επέλεξε να παραστεί στην συγκεκριμένη τελετή συμβολικά, προκειμένου από την Σαντορίνη να αναφερθεί στα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να δείξει η αυτοδιοίκηση της ερχόμενης περιόδου, που συμπίπτει, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, με την οικονομική ανάκαμψη και την ανασύσταση της κοινωνικής συνοχής.

Μεταξύ άλλων ο κ. Σπύρου ανέφερε ότι σε περιόδους κρίσης οι τοπικές κοινωνίες οφείλουν να αναδεικνύουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα  και να αναβαθμίζουν τα προϊόντα τους, όποια κι αν είναι.

Σχετικά με την αυτοδιοίκηση ανέφερε πώς, όπως και στις εθνικές εκλογές τα τελευταία χρόνια, ο λαός δεν δίνει την αυτοδυναμία σε κάποιο (ένα) κόμμα, αλλά με την εντολή του δημιουργούνται κυβερνήσεις συνεργασίας, έτσι και στην αυτοδιοίκηση θα πρέπει να «περάσει» η νοοτροπία της συνεργασίας μεταξύ των παρατάξεων, παρά τα όποια εμπόδια, κενά ή, παραλείψεις της Νομοθεσίας.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Θήρας κ. Ζώρζος ανέφερε πως η τοποθέτησή του αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης αντίστοιχης κατά την ορκωμοσία της περιόδου 2010 – 2014 και των σκέψεων που είχαν διατυπωθεί τότε σχετικά με την αυτοδιοίκηση, το έργο και τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στην σημερινή εποχή.

Μεταξύ άλλων ο κ. Ζώρζος ανέφερε πως το ενδεχόμενο η Δημοκρατία να εμφανίζεται ή, να φέρεται να έχει χάσει την δυναμική και την χάρη της, μπορεί το ανατρέψει η ίδια καθώς και οι άνθρωποι που την υπηρετούν, βασιζόμενοι στην αλήθεια, την ειλικρίνεια και την Δικαιοσύνη, που αποτελούν ανάγκες και προϋποθέσεις για την λειτουργία της, ενώ με στόχο την πρόοδο και ευτυχία των μελών της, οφείλει και η ίδια να διαπραγματεύεται τους Νόμους της.

Σχετικά με την νέα αυτοδιοικητική περίοδο ανέφερε πως στόχος είναι να «πάμε ένα βήμα ακόμη προς το καλύτερο» μέσα από καινούργια σύμβολα και δράσεις, για το καλό, την πρόοδο και ευημερία των νησιών μας.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Ζώρζος ευχήθηκε σε όλους να υπηρετήσουν με ευσυνειδησία τα καθήκοντά τους.

Με το τέλος της ομιλίας του Δημάρχου, ακολούθησαν οι υπογραφές όλων των νεοεκλεγέντων αιρετών.

Την επιλογή να ορκιστεί πολιτικά (σ.σ. και όχι θρησκευτικά) επέλεξε η κ. Μαρία Αργυρού, επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή συσπείρωση στον Δήμο Θήρας», σημειώνοντας πως πρόκειται για πολιτική πράξη και κατ επέκταση πολιτικό όρκο. 



Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου για το γεγονός,

Στην ορκωμοσία της νέας Δημοτικής Αρχής του Δήμου Θήρας παρευρέθη την Κυριακή 19 Αυγούστου ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Σπυρίδων Σπυρίδων.Ο κ. Σπυρίδων κατά τον χαιρετισμό του, ευχήθηκε η ορκωμοσία της νέας Δημοτικής Αρχής να σημάνει μιααισιόδοξη πορεία για τον Δήμο και επεσήμανε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Σαντορίνης στην τουριστική μας οικονομία. Τόνισε επίσης την αναγκαιότητα διαμόρφωσης στον χώρο της αυτοδιοίκησης πνεύματος συνεργασίας που θα υπερκεράσει τα στεγανά της ισχύουσας νομοθεσίας και θα συμβάλλει στην ουσιαστική συνεργασία των δημοτικών παρατάξεων, καθώς έτσι «δημιουργούνται μόνο θετικές προϋποθέσεις για την πορεία του κάθε τόπου».




Η τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θήρας με την παρούσα σύνθεση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28.8  με τα εξής δύο θέματα :

1. ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΕΛΩΝ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015.

2. ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΕΛΩΝ ΔΗΜΟΤΤΤΙΚΩΝ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015.