Τετάρτη, Αυγούστου 20, 2014

ολοκληρώθηκαν τα πολυαρχιερατικά συλλείτουργα σε Σύρο, Θήρα και Κρήτη με αφορμή την ενθρόνιση στην Σύρο του νέου καθολικού επισκόπου Σύρου, Θήρας και αποστολικού τοποτηρητή Κρήτης κ. Πέτρου Στεφάνου

Με την πραγματοποίηση του τρίτου κατά σειρά  πολυαρχιερατικού συλλείτουργου στα Χανιά στον καθολικό καθεδρικό ναό της Παναγίας, την Κυριακή 17 Αυγούστου, ολοκληρώθηκαν οι τελετές ως συνέχεια της ενθρόνισης στην έδρα της Καθολικής Επισκοπής στην Σύρο, του νέου Καθολικού Επισκόπου Σύρου, Θήρας και αποστολικού τοποτηρητή Κρήτης, κ. Πέτρου Στεφάνου.

Η χειροτονία και η τελετή ενθρόνισης στην Σύρο του νέου Επισκόπου Σύρου, Θήρας και Κρήτης των Ρωμαιοκαθολικών κ. Πέτρου Στεφάνου, που ανέλαβε τα καθήκοντά του από τον απερχόμενο από τα διοικητικά του καθήκοντα Σεβασμιώτατο κ. Φραγκίσκο Παπαμανώλη, πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Επισκοπής την Σύρο την Τετάρτη 2 Ιουλίου, με μεγάλη συμμετοχή από πλευράς Συριανών.

Το πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στην Σαντορίνη, ως συνέχεια της χειροτονίας και τελετής ενθρόνισης στην Σύρο, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 3ης Αυγούστου στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στη Καθολική Επισκοπή Θήρας, παρουσία των Αρχών του νησιού και αρκετών Θηραίων, ορθοδόξων και καθολικών, που τίμησαν με την παρουσία τους τον νέο Καθολικό Επίσκοπο, κ. Στεφάνου, αλλά και τον  απερχόμενο κ. Παπαμανώλη.

Κατά την έναρξη της τελετής αναγνώστηκε το επίσημο έγγραφο του Πάπα Φραγκίσκου που ονομάζει τον σεβασμιότατο Πέτρο Στεφάνου επίσκοπο των εκκλησιαστικών επαρχιών Σύρου – Θήρας και Κρήτης.

Τέλος, παρουσία πλήθους Ελλήνων και ξένων πιστών ενθρονίστηκε την Κυριακή 17.8 στα Χανιά ο νέος καθολικός επίσκοπος Σύρου, Θήρας και αποστολικός τοποτηρητής Κρήτης κ. Πέτρος Στεφάνου.

Η ενθρόνιση έγινε στον καθολικό καθεδρικό ναό της Παναγίας, επί της οδού Χάληδων, όπου τελέσθηκε πολυαρχιερατικό συλλείτουργο με τον απερχόμενο επίσκοπο σεβασμιότατο Φραγκίσκο Παπαμανώλη -που παρουσίασε τον νέο επίσκοπο στους πιστούς- και τον αρχιεπίσκοπο Βουκουρεστίου Ιωάννη Ρόμπου.

Κατά την έναρξη της τελετής αναγνώστηκε το επίσημο έγγραφο του Πάπα Φραγκίσκου που ονομάζει τον σεβασμιότατο Πέτρο Στεφάνου επίσκοπο των εκκλησιαστικών επαρχιών Σύρου – Θήρας και Κρήτης.

Ο Πέτρος Στεφάνου είναι ο 11ος καθολικός επίσκοπος Κρήτης και αναλαμβάνει μετά τον Φραγκίσκο Β” ο οποίος -σύμφωνα με τους κανόνες της καθολικής εκκλησίας- αποσύρθηκε με τη συμπλήρωση του 75ου έτους ηλικίας και πλέον θα υπηρετεί από άλλο μετερίζι την εκκλησία διαμένοντας μόνιμα στη Σύρο.

Υπενθυμίζεται ότι η Καθολική Επισκοπή Κρήτης ιδρύθηκε το 1874.

Ως έδρα του επισκόπου ορίστηκαν τα Χανιά, διότι ήταν η διοικητική πρωτεύουσα του νησιού.
Πρώτος επίσκοπος διορίστηκε ο Αλοΐσιος Κανναβό που υπηρέτησε έως το 1889. Αναλυτικά οι διατελέσαντες καθολικοί Επίσκοποι Κρήτης είναι: • Αλοΐσιος 1874-1889 • Άγγελος 1889-1898 • Αντωνίνος 1899-1908 • Φραγκίσκος Α’ 1908-1926 • Ισίδωρος 1926-1939 • Ροβέρτος 1939-1948 • Αμεδαίος 1948-1951 • Αρσένιος 1952-1953 • Γεώργιος 1953-1974 • Φραγκίσκος Β’ 1974 – 2014.