Τετάρτη, Ιουλίου 30, 2014

επιστολή με θέμα τον «προϋπολογισμό των δήμων», από την Π.Ε.Δ. στους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών

Επιστολή προς τους  Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών κ.κ. Χαρδούβελη Γκίκα και Ντινόπουλο Αργύρη, σχετικά με τον «προϋπολογισμό των δήμων», έστειλε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιάννης Δεκαβάλλας, ως Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Νοτίου Αιγαίου.

Στην επιστολή του ο κ. Δεκαβάλλας αναφέρει τα εξής:   

«Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με το άρθρο 77 του Ν. 4172/2013, προβλέπονται οι διαδικασίες σχεδιασμού και κατάρτισης του προϋπολογισμού των δήμων, έπειτα από οδηγίες οι οποίες παρέχονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών που εκδίδεται τον Ιούλιο κάθε έτους.

Οι διαδικασίες αυτές προβλέπουν ότι θα πρέπει μέχρι την 5η Σεπτεμβρίου να κατατεθεί από την οικονομική επιτροπή του δήμου, σχέδιο του προϋπολογισμού του δήμου για το επόμενο οικονομικό έτος. Για την εκπόνηση του συγκεκριμένου σχεδίου απαιτείται μια σειρά διαδικασιών, όπως είναι τα σχέδια προϋπολογισμού εξόδων των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, αιτιολογημένη εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας των δήμων και κατάθεση σχεδίου προσχεδίου του προϋπολογισμού από την εκτελεστική επιτροπή του δήμου στην οικονομική επιτροπή. Σε όλη τη διαδικασία αυτή απαιτείται παράλληλα κατάθεση προτάσεων από τις υπηρεσίες του δήμου και από την επιτροπή διαβούλευσης εφόσον αυτή υπάρχει.

Το Μάιο του 2014 εξελέγησαν νέες δημοτικές αρχές, οι οποίες θ΄ αναλάβουν επίσημα τα καθήκοντα τους την 1η Σεπτεμβρίου. Όπως γίνεται κατανοητό είναι αδύνατον η νέα δημοτική αρχή να μπορέσει να συντάξει σχέδιο προϋπολογισμού εντός των χρονικών περιθωρίων που προβλέπει ο νόμος. Τη διαδικασία αυτή ουσιαστικά θα πρέπει να διενεργήσουν οι απερχόμενες δημοτικές αρχές, ενώ βεβαίως τη διαδικασία αυτή θα πρέπει να την υλοποιήσουν οι επερχόμενες δημοτικές αρχές, με βάση και το πρόγραμμα το οποίο έθεσαν στις τοπικές κοινωνίες και με βάση το οποίο εξελέγησαν.

Σε πολλούς δήμους σήμερα υπάρχει συνεργασία μεταξύ των απερχόμενων και επερχόμενων δημοτικών αρχών, όμως το γεγονός αυτό δεν αποτελεί κανόνα και κατά συνέπεια θεωρούμε ότι και δημοκρατικό αλλά και λειτουργικό για τους δήμους , είναι η διαδικασία για τη σύνταξη του σχεδίου του προϋπολογισμού να γίνει από τις νέες δημοτικές αρχές, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, την 1η Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.


Συμφωνούμε λοιπόν με την με αρ. 115/22-7-2014 απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας σύμφωνα με την οποία ζητείται παράταση των διαδικασιών που προβλέπει ο προαναφερόμενος νόμος, για τη σύνταξη του σχεδίου προϋπολογισμού των δήμων έτους 2015, μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2014, προκειμένου οι διαδικασίες αυτές να πραγματοποιηθούν και να ψηφισθούν  από τις νεοεκλεγμένες δημοτικές αρχές. Παράλληλα ζητείται η ύπαρξη κατάλληλης προετοιμασίας με άτυπες συνεργασίες των υπηρεσιακών παραγόντων των δήμων και των νέων δημοτικών αρχών.»