Τετάρτη, Ιουλίου 30, 2014

«πολίτες Οίας» - πρόταση προς τον Δήμαρχο Θήρας κ. Νικόλαο Ζώρζο για την διαχείριση των θέσεων στάθμευσης στην Οία

Σύμφωνα με την επιστολή και ανακοίνωση,

Οία, 28 Ιουλίου 2014

Κύριε Δήμαρχε,

Τον τελευταίο καιρό, εμείς που μένουμε και εργαζόμαστε στην Οία, βιώνουμε μια κατάσταση συνεχούς ταλαιπωρίας, που οδηγεί αρκετές φορές στην απόγνωση, και που οφείλεται τόσο στην πολύ αυξημένη κυκλοφοριακή κίνηση στο χωριό μας όσο, κυρίως, και στην έλλειψη χώρων στάθμευσης.

Κατά την γνώμη μας, οι βασικοί παράγοντες που έχουν ως αποτέλεσμα  το παραπάνω είναι:

Α)        η αυξημένη, για τη χρονική περίοδο, τουριστική κίνηση.
Β)        η έλλειψη υποδομών που θα μπορούσαν να υποδεχτούν την μεγάλη προσέλευση οχημάτων όπως π.χ. μεγαλύτεροι δρόμοι, περισσότεροι χώροι στάθμευσης.
Γ)         η συνεχόμενη αύξηση των ενοικιαζομένων αυτοκινήτων και των ATV (γνωστά ως «γουρούνες»).
Δ)        η εμφάνιση μεγάλου αριθμού μικρών VAN (μικρών λεωφορείων), που τις περισσότερες φορές μεταφέρουν λίγους επιβάτες, από πολλές επιχειρήσεις, κυρίως τουριστικά γραφεία και ξενοδοχεία, που δραστηριοποιούνται στον τομέα των εκδρομών και των μεταφορών.
Ε)        η έλλειψη αστυνόμευσης και διαχείρισης της κυκλοφορίας από την Ελληνική Αστυνομία, σε συνδυασμό με την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας.

Γνωρίζουμε ότι ο Δήμος Θήρας, έστω και καθυστερημένα,  τον Απρίλιο του 2014, έβγαλε προκήρυξη για να ενοικιάσει χώρους στάθμευσης σε όλο το νησί (http://www.santonews.com/parkingk-anaziti-o-dimos-thiras.santonews ). Στην Οία ζητούσε τρία(3) οικόπεδα με ελάχιστον εμβαδό 500τμ και θα πλήρωνε το πολύ 2€/τμ το χρόνο. Στις 03 Ιουλίου 2014 ανοίχθηκαν οι προσφορές από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου (https://diavgeia.gov.gr/luminapi/api/decisions/6ΡΚΦΩΡΝ-960/document ) και από την Οία δεν υπήρχε καμία προσφορά.

Γνωρίζουμε, επίσης, ότι στην Οία λειτουργούν ιδιωτικά πάρκινγκ τα οποία, όμως, δεν αναφέρουν πουθενά ούτε ότι είναι ιδιωτικά ούτε και το κόστος στάθμευσης.
Γνωρίζουμε, τέλος, ότι συμπολίτες μας πληρώνουν μέχρι και 200€ το χρόνο στον Δήμο Θήρας για να ενοικιάσουν θέσεις στάθμευσης στην Οία. Αυτό, φυσικά δημιουργεί κοινωνική ανισότητα γιατί όποιοι έχουν να πληρώσουν εξασφαλίζουν μια θέση στάθμευσης ενώ οι υπόλοιποι πολίτες ταλαιπωρούνται αφάνταστα.
Στο σημείο αυτό, να αναφέρουμε ότι στον Δήμο της Αθήνας (http://www.cityofathens.gr/sites/default/files/khe/entypa/docs/01034054.doc ), οι μόνιμοι κάτοικοι πληρώνουν 10€ ετησίως για τις θέσεις στάθμευσης έξω από το σπίτι τους ενώ οι επαγγελματίες, που ενοικιάζουν θέσεις στάθμευσης για επιβίβαση πελατών ξενοδοχείων πληρώνουν 360€ ετησίως ανά μέτρο μήκους Για παράδειγμα ένα λεωφορειάκι τον 4 μέτρων πληρώνει 1440€ το χρόνο στον Δήμο.
Αντίθετα, στην Οία όχι μόνο δεν πληρώνουν τίποτα αλλά καταλαμβάνουν τους δρόμους χωρίς κανέναν ενδοιασμό.

Ως Πολίτες της Οίας, λοιπόν, προτείνουμε:

1) Να συνεχίσει ο Δήμος να προκηρύσσει την αναζήτηση οικοπέδων για θέσεις στάθμευσης.
2) Να οριοθετήσει ο Δήμος θέσεις προσωρινής ή μόνιμης στάθμευσης οι οποίες θα ενοικιάζονται σε όσους επαγγελματίες έχουν έσοδα από την εκμετάλλευση  τους. Στην κατηγορία αυτή πρέπει να ανήκουν και τα τουριστικά λεωφορεία.
3) Να εκδόσει ο Δήμος κάρτες και αυτοκόλλητα για τα παρμπρίζ των αυτοκινήτων όπου θα αποδεικνύουν ότι κάποιος είναι μόνιμος κάτοικος ή επιχειρηματίας της Οίας. Επιπλέον, να εξασφαλίσει ότι σε κάθε δημοτικό χώρο στάθμευσης θα οριστεί συγκεκριμένος αριθμός διαθέσιμων θέσεων στάθμευσης για αυτούς. Οι θέσεις αυτές να μην είναι δεσμευμένες από κανένα αλλά να είναι της λογικής «όποιος έχει την κάρτα και το αυτοκόλλητο και υπάρχει ελεύθερη θέση τότε να μπορεί να παρκάρει». Προτείνουμε, αρχικά, στην κάρτα να αναγράφεται ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος και να δοθεί μία κάρτα ανά οικογένεια.
Προτείνουμε, επίσης, να γίνεται και περιοδικός έλεγχος των αυτοκινήτων από την αστυνομία για τυχόν παραβάτες.
Όσο αφορά το αντίτιμο της κάρτας διαφωνούμε ακόμα και στα 10€ ετησίως που επιβάλει ο Δήμος Αθήνας αλλά αφήνουμε την τελική απόφαση σε εσάς.
Όσο αφορά το αν θα πληρώνουν οι επισκέπτες μας, αυτό εξαρτάται από τις υπηρεσίες που επιθυμεί να παρέχει ο Δήμος και αφορά μια γενικότερη τουριστική πολιτική. Θεωρούμε, όμως, ότι αφού οι ελλιπείς υποδομές μας τους ταλαιπωρούν αρκετά ( π.χ. μεγάλη αναμονή στο τελεφερίκ, συνωστισμός στα σοκάκια της Οίας και των Φηρών, μεγάλη κίνηση στους δρόμους), δεν είμαστε σε θέση να ζητάμε τίποτα σε αντάλλαγμα, αν πρώτα δεν βελτιωθούν οι υποδομές του νησιού μας.
4) Επειδή γίνεται συνεχώς παρερμηνεία κυρίως από τους επισκέπτες μας ότι τα δύο(2) ιδιωτικά πάρκινγκ (απέναντι από τον Αϊ Γιώργη και δεξιά πριν από τον δρόμο για τον Μπαξέ) είναι Δημοτικά και χωρίς χρέωση, να γίνει σύσταση από τον Δήμο στους ιδιοκτήτες τους, ώστε να αναγράψουν σε εμφανές σημείο ότι οι χώροι είναι ιδιωτικοί καθώς και το κόστος τους.
5) Να ανασύρουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, από το αρχείο τους, την εγκεκριμένη Κυκλοφοριακή Μελέτη της Οίας και να αρχίσουν να βρίσκουν τρόπους άμεσης εφαρμογής της.
Εμείς, θα σταθούμε στην πλευρά σας ώστε να γίνει το χωριό μας ξανά παραδοσιακό. 

Με εκτίμηση, Οι Πολίτες της Οίας
politesoias@gmail.com / Facebook: “OIA γωνιες μας”