Σάββατο, Αυγούστου 02, 2014

η "γιορτή της βεντέμας 2014" από την Santo Wines (2.8 20.30)

Το Σάββατο 2 Αυγούστου στις 21.00 θα πραγματοποιηθεί η φετινή “γιορτή της βεντέμας” που κάθε χρόνο διοργανώνει η Santo Wines στις βεράντες του οινοποιείου της στον Πύργο.


Σύμφωνα με την πρόσκληση της Santo Wines για την φετινή γιορτή,

Θα παρουσιαστεί ένα σύντομο ψυχαγωγικό θεατρικό μονόπρακτο από τοπική θεατρική ομάδα, θα ακολουθήσει η αναπαράσταση του Τρύγου και η γιορτή θα ολοκληρωθεί με παραδοσιακό γλέντι, εδέσματα και κρασί.



Η γιορτή όπως κάθε χρόνο διοργανώνεται προς τιμήν των αγροτών του νησιού εν όψει της έναρξης της βεντέμας (της συγκομιδής των σταφυλιών) και περιλαμβάνει την αναπαράσταση της διαδικασίας τρύγου και της οινοποίησης με τον παραδοσιακό τρόπο, ενώ στην συνέχεια προσφέρεται στους παρευρισκόμενους δωρεάν φαγητό και κρασί ενώ ακολουθεί γιορτή με τοπικές παραδοσιακές μουσικές και χορούς.

Η γιορτή συγκεντρώνει κάθε χρόνο δεκάδες αγροτών αλλά και επισκεπτών του νησιού αποτελώντας μια από τις δημοφιλέστερες εκδηλώσεις για όσους θέλουν να ζήσουν ένα αυθεντικό Σαντορινιό γλέντι.

Η γιορτή θα ξεκινήσει στις 20.30 και αναμένεται να διαρκέσει τις αρκετές επόμενες ώρες.

Αξίζει να θυμηθούμε και να αναφέρουμε ότι η ανάλογη εκδήλωση τον Αύγουστο του 2012 ήταν αφιερωμένη στο «Visanto» με αφορμή τα 10 χρόνια θεσμικής κατοχύρωσής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αξίζει επίσης να θυμηθούμε ότι κατά την διάρκεια εκείνης της γιορτής είχαν βραβευθεί οι  άνθρωποι με την δουλειά των οποίων αναγνωρίστηκε και κατοχυρώθηκε το 2002 η ονομασία «Visanto» στην συγκεκριμένη ποικιλία κρασιού που παράγεται από λευκά λιαστά σταφύλια.

Οι άνθρωποι που τιμήθηκαν κατά την διάρκεια της βραδιάς ήταν υπηρεσιακοί, κυρίως, παράγοντες που συνέβαλαν στην μεγάλη επιτυχία για το εκλεκτό προϊόν της Σαντορίνης, η κ. Σταυρούλα Κουράκου, οινολόγος, διευθύντρια του Ινστιτούτου Οίνου την εικοσαετία 1964 – 1984, συγγραφέας βιβλίων σχετικά με το κρασί, καθώς και εθνική εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για θέματα οίνου, η οποία και είχε αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος των προσπαθειών των διαπραγματεύσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την κατοχύρωση της ονομασίας του Visanto, ο κ. Νίκος Γεωργομανώλης γεωπόνος, οινολόγος, εκπρόσωπος της Ελλάδας σε ευρωπαϊκούς θεσμούς σχετικά με κρασί καθώς και διευθυντής του Τμήματος Οίνου στο Υπ. Γεωργίας, για την συμβολή του στην όλη προσπάθεια και κυρίως στην αναθεώρηση της ελληνικής νομοθεσίας για την κατοχύρωση του Visanto, η κ. Ευαγγελία Κουρέντα, υπεύθυνη του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπ. Γεωργίας, που συμμετέχει σε εθνικά και κοινοτικά όργανα της ΕΕ ως εκπρόσωπος της Ελλάδας, καθώς και ο π. Χριστόφορος Καραμολέγκος, οινολόγος στην Santo Wines την δεκαετία 1993 – 2003, ο οποίος αγωνίστηκε σε τοπικό επίπεδο για την στοιχειοθέτηση του υλικού και συγκρότηση του φακέλου για την κατοχύρωση της ονομασίας Visanto για το κρασί της Σαντορίνης.