Παρασκευή, Αυγούστου 01, 2014

Μέγαρο Γκύζη - πρόγραμμα εκδηλώσεων Αυγούστου 2014 - 27.8-27.9 αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Λευτέρη Κορωνιού με τίτλο "εικόνες της ζωής μου"

Το Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2014 σήκωσε αυλαία την Παρασκευή 1η Αυγούστου στο παλαιό αρχοντικό του 17ου αιώνα, το Μέγαρο Γκύζη στα Φηρά Σαντορίνης, με τα εγκαίνια της έκθεσης χαρακτικής με τίτλο ΧΑΛΚΟΓΡΑΦΙΕΣ: Παναγιώτης Τέτσης και Λάμπρος Ορφανός - Οι δύο φίλοι «συνομιλούν», στην οποία συμμετέχουν με χαλκογραφίες τους ο ακαδημαϊκός και μεγάλος μας ζωγράφος Παναγιώτης Τέτσης και ο αποθανών επιστήθιος φίλος του Λάμπρος Ορφανός, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες χαράκτες. 

Η έκθεση περιλαμβάνει 21 χαλκογραφίες του Παναγιώτη Τέτση, αντιπροσωπευτικές της χαρακτικής δημιουργίας του στις δεκαετίες του ’60, ’70 και ’80, και 21 χαλκογραφίες του Λάμπρου Ορφανού, αντιπροσωπευτικές της χαρακτικής δημιουργίας του στη δεκαετία του ’50.

Η έκθεση, που γίνεται σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης - ΜΙΕΤ (τα έργα του Π. Τέτση ανήκουν στη συλλογή του), δίνει στο φιλότεχνο κοινό μια μοναδική ευκαιρία να θαυμάσει το εξαιρετικό χαρακτικό έργο των δύο φίλων και σημαντικών καλλιτεχνών, του Παναγιώτη Τέτση και του Λάμπρου Ορφανού, οι οποίοι -παρά τη στενή φιλία τους- δεν είχαν εκθέσει ποτέ μαζί έργα τους. Έτσι, για πρώτη φορά εκθέτονται έργα τους σε μια κοινή έκθεση!

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου, καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Γκύζη.

Η έκθεση συνοδεύεται από κατάλογο 40 σελίδων.

«Με το ασπρόμαυρο βλέπεις περισσότερο από όσα με το χρώμα. Το χρώμα δε σε αφήνει να πας πιο πέρα. Όταν βλέπεις το ασπρόμαυρο μετέχεις περισσότερο, γίνεσαι πιο ενεργός, ανοίγουν τα φτερά της φαντασίας σου, συνεργάζεσαι κατά κάποιον τρόπο» είπε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Τέτσης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ενώ με την ευκαιρία της Πανελλήνιας Έκθεσης Χαρακτικής το 1957, στην οποία συμμετείχε ο Λάμπρος Ορφανός με τρία χαρακτικά του έργα, ο σπουδαίος τεχνοκριτικός Άγγελος Προκοπίου έγραφε: "...Ο Ορφανός μας δίνει το μέτρο της ικανότητας ενός χαράκτη που το καλέμι του παίζει με αξιοθαύμαστη σιγουριά στο ακροβατικό κορδόνι της τεχνικής. Μαθητής του Γιάννη Κεφαλληνού και του Ρομπέρ Καμί δικαιώνει τις προσδοκίες των δασκάλων του με τις γνώσεις και το ταλέντο του".

Στα εγκαίνια της έκθεσης θα παρευρεθούν ο κ. Παναγιώτης Τέτσης και ο κ. Μίνως Ορφανός, γιός του Λάμπρου Ορφανού.

Εγκαίνια έκθεσης:  1η Αυγούστου 2014, ώρα 21:00
Διάρκεια έκθεσης:  1 - 23 Αυγούστου 2014  Είσοδος ελεύθερη


(φωτογραφία από τα εγκαίνια της έκθεσης ) 


Ο ιστορικός τέχνης Νίκος Γρηγοράκης γράφει, μεταξύ άλλων, για τις χαλκογραφίες του Παναγιώτη Τέτση στον κατάλογο της αναδρομικής έκθεσής του στον εικαστικό χώρο «Υάκινθο» το 1982:

Ο Παναγιώτης Τέτσης, δονούμενος από το πάθος της δημιουργικής του έρευνας, αποκαλύπτει το ξεχωριστό ταλέντο του και μέσα από τη χαρακτική. Από τις τεχνικές της χαλκογραφίας δουλεύει ιδιαίτερα την ό-φορτ (οξυγραφία) και την ακουατίντα. Η επιλογή των τεχνικών αυτών ταιριάζει στο ύφος του, αφού θέλει και τα χαρακτικά του να αναδίδουν το μετιέ της ζωγραφικής και της ακουαρέλας. Η τεχνική της οξυγραφίας του δίνει μεγάλη ελευθερία στην έκφραση και τον οδηγεί πολλές φορές σε λύσεις που του επιφυλάσσουν τυχαία τα καμώματα του υγρού, πράγμα που δε συμβαίνει όταν ο χαράκτης δουλεύει με σκαλίδι που απαιτεί απόλυτη πειθαρχία στη χάραξη.

Η θεματογραφική γκάμα που τον εμπνέει είναι κυρίως τα θαλασσινά θέματα (ναυπηγεία, βάρκες, πλοία), τα αρχιτεκτονικά θέματα (προσόψεις σπιτιών, στέγες, εκκλησίες) και οι νεκρές φύσεις. Στις δύο πρώτες θεματολογικές ενότητες ο καλλιτέχνης παίζει με το μαύρο και το άσπρο, όπου οι εναλλαγές των τόνων μας μεταδίδουν εσωτερικότητα και εκπληκτική εκφραστική δύναμη. Στα τοπία του, που πολλά έχουν αφετηρία τη Σίφνο ή την Αθήνα, πέρα από τη μορφοπλαστική ελευθερία των επιπέδων, έχουμε μια ονειρική διάθεση, ενώ στις χρωματιστές χαλκογραφίες του (νεκρές φύσεις με ρόδια, λεμόνια, πορτοκάλια) πέρα από τη μουσικότητα των χρωματικών τόνων (ζεστών-ψυχρών) αποδίδεται η υλική τους υπόσταση μέσα από μια ποιητική διάθεση. Εκείνα τα φορτισμένα έντονα μαύρα του Τέτση στις χαλκογραφίες του αναδίδουν μια πνευματικότητα, προκαλούν ένα διάλογο και αποκαλύπτουν εκείνη την ένταση της πάλης του ποιητή, του δημιουργού. 

Η ιστορικός τέχνης Νέλλη Κυριαζή γράφει, μεταξύ άλλων, για τις χαλκογραφίες του Λάμπρου Ορφανού στο κείμενό της ειδικά για τον κατάλογο αυτής της έκθεσης στο Μέγαρο Γκύζη:

Η έκθεση χαρακτικών έργων του Λάμπρου Ορφανού στο Μέγαρο Γκύζη, που συνδιαλέγονται στον ίδιο χώρο με τα χαρακτικά του στενού φίλου του Παναγιώτη Τέτση, είναι η πρώτη -εδώ και σχεδόν 20 χρόνια- ατομική post mortem έκθεσή του.

Δεινός σχεδιαστής ο Ορφανός, χρησιμοποιεί για την χάραξη αποκλειστικά το καλέμι. Εχάραξε εξαιρετικά πορτρέτα (ειδικά της γυναίκας του Έλλης), όπου το γυναικείο κάλλος αποδίδεται με ευαισθησία, ενώ απαθανάτισε σκηνές από λούνα παρκ, επιβιωτές της καθημερινότητας και παροπλισμένα ποταμόπλοια στον Σηκουάνα, με τα έργα του να συναρθρώνουν ένα απολύτως προσωπικό ιδιόλεκτο που χαρακτηρίζεται από την εμμονή στη λεπτομέρεια, τη σχεδιαστική ακρίβεια, όσο και τη συγκρότηση ανθρώπινων τύπων. Ο Λάμπρος Ορφανός εχάραξε όμως και τη “σκοτεινή” πτυχή, με  κατίσχυση του μαύρου, από όπου αναδύονται τσιρκολάνοι, πόρνες με ρημαγμένα πρόσωπα και σώματα, ξεπεσμένοι μουσικοί, ένας κόσμος εφιαλτικός και ασυγκρότητος. Για τη σκιαγράφησή του αναλαμβάνουν η ακουατίντα και η ό-φορτ να μορφοποιήσουν την απειλή, τον φόβο, την ασάφεια, τον συμβολισμό και τα ανθρώπινα όντα του περιθωρίου και της παρακμής.

Η έκθεση στο Μέγαρο Γκύζη αποτίει επιβεβλημένη τιμή σε έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες χαράκτες, που είχε μια πολύ έντονη παρουσία στο εικαστικό προσκήνιο της χώρας μας επί 35 χρόνια, αλλά ιδιαίτερα τις δεκαετίες του ’50 και ’60.

Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2014 - το πρόγραμμα 

Εικαστικές Τέχνες και Μουσική απαρτίζουν και φέτος αρμονικά τις εκδηλώσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του αυγουστιάτικου Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2014, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννη Παπακωνσταντίνου για όγδοη συνεχή χρονιά.

Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί στο παλαιό αρχοντικό του 17ου αιώνα, από 1 έως 23 Αυγούστου, στα Φηρά Σαντορίνης, με ελεύθερη είσοδο σε όλες τις εκδηλώσεις χάρις στην αμέριστη συμπαράσταση της Καθολικής Επισκοπής Θήρας.

Το φετινό Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη είναι αφιερωμένο στη μνήμη του σημαντικότατου Έλληνα συνθέτη Μάνου Χατζιδάκι, αφού φέτος τον Ιούνιο συμπληρώνονται 20 χρόνια από το θάνατό του. Για αυτό σε κάθε συναυλία του φεστιβάλ θα ακουστούν  κομμάτια του μεγάλου Έλληνα συνθέτη.
Η αυγουστιάτικη αυτή γιορτή πολιτισμού έχει καθιερωθεί πλέον ως θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα του καλοκαιριού στη Σαντορίνη, συγκεντρώνοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των επισκεπτών και των κατοίκων της Σαντορίνης.

Είσοδος ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ. Ώρα έναρξης: 21:00. Τηλ. 22860 23077.
Οι εκδηλώσεις της περιόδου 1-20.8.2014 είναι οι εξής :

Παρασκευή 1/8, 21:00:  Εγκαίνια έκθεσης χαρακτικής με τίτλο ΧΑΛΚΟΓΡΑΦΙΕΣ: Παναγιώτης Τέτσης & Λάμπρος Ορφανός - Οι δύο φίλοι «συνομιλούν», στην οποία συμμετέχουν με 42 χαλκογραφίες τους ο ακαδημαϊκός και μεγάλος μας ζωγράφος Παναγιώτης Τέτσης και ο αποθανών επιστήθιος φίλος του Λάμπρος Ορφανός, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες χαράκτες. Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Mεγάρου Γκύζη. Διάρκεια έκθεσης: 1 – 23 Αυγούστου 2014.

Δευτέρα 4/8, 21:00:  Μια μουσική συνύπαρξη της σημαντικής τραγουδίστριας και μεσόφωνου Ιωάννας Φόρτη και του Αθηναϊκού Κουϊντέτου «Δημήτρης Δούνης», ενός ξεχωριστού κουϊντέτου νυκτών εγχόρδων, που απαρτίζεται από τους μουσικούς: Γιώργο Γουμενάκη (μαντολίνο), Μιχάλη Σιδηρόπουλο (μαντολίνο), Γιάννη Γουμενάκη (μάντολα), Γιώργο Θεοδωρόπουλο (μαντολοτσέλο) και Βασιλική Λεοντάρη (κλασική κιθάρα).

Πέμπτη 7/8, 21:00:  Το ταξίδι συνεχίζεται με το κουϊντέτο του εξαιρετικού συνθέτη, ενορχηστρωτή και πιανίστα Σταύρου Λάντσια, ο οποίος υπηρετεί ένα ευρύ μουσικό φάσμα, που περιλαμβάνει επιρροές από την κλασική μουσική, την κινηματογραφική μουσική και την jazz. Το κουϊντέτο απαρτίζεται από τους μουσικούς: Σταύρο Λάντσια (πιάνο), Δημήτρη Χουντή (σοπράνο σαξόφωνο), Διονύση Βερβιτσιώτη (βιολί), Γιώργο Καλούδη (τσέλο, κρητική λύρα, μαντολίνο, κρουστά) και Πέτρο Βαρθακούρη (κοντραμπάσο, φωνή).

Κυριακή 10/8, 21:00:  Ένα ξεχωριστό γεγονός στη σκηνή του Μεγάρου Γκύζη, η μοναδική συναυλία «ARIE AMOROSE», μία ανθολογία από την εποχή της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης στην οποία η παγκοσμίου φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου τραγουδά τον έρωτα σε άριες από την αναγέννηση και το μπαρόκ, συνοδευόμενη από την τσεμπαλίστα Γιούλη Βεντούρα.

Τετάρτη 13/8, 21:00:  Το μουσικό ταξίδι συνεχίζεται με την Ερωφίλη (του Τρίφωνου) που με παρέα την Ευαγγελία Μαυρίδου στο πιάνο και τον Δημήτρη Παπαλάμπρου στην κιθάρα, μας ταξιδεύει ερμηνεύοντας αγαπημένα τραγούδια, ελληνικά και ξένα.

Κυριακή 17/8, 21:00:  το συγκρότημα έκπληξη της χρονιάς, οι Gadjo Dilo, που έχουν καταφέρει να συνδέσουν μουσικά τις πενιές του μπουζουκιού του Τσιτσάνη και του Χιώτη με εκείνες της gypsy jazz swing κιθάρας του Django Reinhardt, αναβιώνουν μία άλλη εποχή στο ζεστό συναυλιακό χώρο του Μεγάρου Γκύζη. Οι Gadjo Dilo είναι οι: Σωτήρης Πομώνης (κιθάρα), Κώστας Μητρόπουλος (κιθάρα), Νίκος Βλάχος (κοντραμπάσο), Σέργιος Χρυσοβιτσάνος (βιολί), Γιώργος Τσιατσούλης (ακορντεόν) και Ηλιάνα Τσαπατσάρη (φωνή).

Τετάρτη 20/8, 21:00:  Το φετινό Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη ολοκληρώνεται με το Giorgos Tsolis jazz trio, ένα σύγχρονο τρίο από την Ολλανδία με τον ήχο και το χρώμα των συνθέσεών τους να αντανακλούν το παραδοσιακό ιδίωμα της τζαζ με τον ήχο του σήμερα. Τα μέλη του τρίο είναι ο Αμερικανός ντράμερ Owen Hart Jr, ο Πολωνός μπασίστας Maciej Domaradzki και ο Έλληνας πιανίστας Γιώργος Τσώλης.

Είσοδος ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ. Ώρα έναρξης: 21:00 Τηλ. 22860 23077
Περισσότερες λεπτομέρειες: www.megarogyzi.gr
                                                                                                                  
Εκτός Φεστιβάλ:

27/8 – 27/9/2014:  Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Λευτέρη Κορωνιού με τίτλο “Εικόνες της ζωής μου”. Ο Σαντορινιός αυτοδίδακτος ζωγράφος ανήκει στην κατηγορία των naif λαϊκών καλλιτεχνών, έχοντας ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον εκφραστικό ιδίωμα και τεχνοτροπία στα έργα του. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Γκύζη.
Εγκαίνια έκθεσης: 27 Αυγούστου 2014, ώρα 21:00. Διάρκεια έκθεσης: 27/8 – 27/9/2014.

Περισσότερα: http://www.megarogyzi.gr


Το 16σέλιδο έντυπο δίγλωσσο πρόγραμμα του φεστιβάλ μπορείτε να το δείτε στην διεύθυνση :