Παρασκευή, Ιουνίου 13, 2014

ΕΜΕΙΣ - Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Θηραίων Πολιτών

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της,

Η Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Θηραίων Πολιτών ΕΜΕΙΣ καταγγέλλει και ενώνει τη φωνή της με αυτήν των κατοίκων της Κρήτης, όλων των Νότιων ακτών της Ελλάδας, αλλά και με τη φωνή των λαών της Λιβύης, Ιταλίας  και Μάλτας που αγωνίζονται για να αποτρέψουν ένα νέο περιβαλλοντικό έγκλημα: την ταφή-με την μέθοδο της υδρόλυσης-800 μετρικών τόνων χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο.

Το εγχείρημα έχει προγραμματιστεί να γίνει εν πλω στα διεθνή ύδατα, μεταξύ του θαλασσίου τριγώνου των χωρών Μάλτας, Λιβύης Ελλάδας, στο πλοίο ΜV CAPE RAY του Αμερικανικού πολεμικού Ναυτικού.
Η Δημοτική κίνηση ΕΜΕΙΣ συντάσσεται με όσους διαμαρτύρονται και διεκδικούν το αυτονόητο: « ΟΧΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΘΑΛΑΣΣΑ.»
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΣΕΕ σχετικά με το θέμα, μια τέτοια ενέργεια μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή στη Μεσόγειο, μια θάλασσα κλειστή και εξαιρετικά επιβαρυμένη. Οι καταστροφικές συνέπειες θα πλήξουν όχι μόνο τη Δημόσια υγεία, αλλά την αλιεία και τον τουρισμό της περιοχής. Χώρες όπως η Γερμανία, Γαλλία, Νορβηγία, Βέλγιο και Αλβανία-κάποιες απ’ αυτές είναι χώρες παραγωγής χημικών- όπως αναφέρει η ΓΣΕΕ, πούλησαν τα τοξικά στη Συρία αλλά αρνήθηκαν τη καταστροφή τους εντός των συνόρων τους.
Τα ερωτήματα που θέτει η ΓΣΕΕ, όπως:  -ποιος ελέγχει τη διαδικασία -αν έχει εξεταστεί η περίπτωση ατυχήματος  -τι θα γίνει σ’ αυτή τη περίπτωση παραμένουν αναπάντητα και ταλανίζουν τους πολίτες, ενώ οι αρμόδιες αρχές της χώρας μας εμφανίζονται αδρανείς και αμέτοχες.
Το ΕΜΕΙΣ συντάσσεται και με τους επιστήμονες που αγωνιούν και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Αναφέρονται σε εφιαλτικό σενάριο και εξαιρετικά επικίνδυνη μέθοδο με απρόβλεπτες επιπτώσεις για το περιβάλλον, όπως τονίζει ο επιστημονικός συνεργάτης του Δημόκριτου Νίκος Κατσαρός, ενώ ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ηρακ. Κρήτης Λ.Γιδαράκος κάνει λόγο για καταστροφικές συνέπειες στους ζώντες οργανισμούς της Μεσογείου, καθώς τα χημικά όπλα της Συρίας περιέχουν μίγματα επικίνδυνων τοξικών ουσιών που δεν μπορούν να αδρανοποιηθούν με τη μέθοδο της υδρόλυσης.

Η Ριζοσπαστική Κίνηση Θηραίων Πολιτών ΕΜΕΙΣ καλεί όλους τους πολίτες και τους φορείς της Σαντορίνης, πριν η Μεσόγειος μετατραπεί σε νεκροταφείο τοξικών αποβλήτων, να αντισταθούμε όπως οι 400 φορείς της Κρήτης, μαζί για να αποτρέψουμε το νέο εφιαλτικό έγκλημα που προγραμματίζουν στα καταγάλανα νερά της Μεσογείου.