Το απόγευμα του Σαββάτου 15.2 στις 18.50 θα προβληθεί το
επόμενο -δεύτερο- επεισόδιο της εκπομπής
μαγειρικής Mega «Χωρίς Συνταγή» με τον Δημήτρη Σκαρμούτσο που θα είναι αφιερωμένο
στην κουζίνα, τα τοπικά προϊόντα και τις γεύσεις Σαντορίνης.
Τα γυρίσματα της εκπομπής είχαν πραγματοποιηθεί στα τέλη του
Οκτωβρίου του 2013 με την υποστήριξη της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού που
προσέφερε την φιλοξενία των μελών του τηλεοπτικού συνεργείου, καθώς και με την
συνεργασία πολλών τοπικών επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με το κείμενο στην σελίδα της εκπομπής στο site του Mega,
Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος ταξιδεύει στη Σαντορίνη σε έναν από
τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας!
Ηφαίστειο, καλντέρα, ηλιοβασίλεμα, ιδιαίτερες παραλίες,
αρχαίες και μεσαιωνικές πόλεις συνθέτουν ένα σκηνικό απίστευτης ομορφιάς.
Κρασί, φάβα, ντοματάκι, λευκή μελιτζάνα, κάπαρη είναι κάποια
από τα προϊόντα που κάνουν αυτή την άνυδρη γη ξεχωριστή! Η «γευστική» διαδρομή
ξεκινάει κάπως διαφορετικά. Στην Οία περιμένει τον Δημήτρη ένας φίλος, ο
Δημήτρης Λαζάρου για μια ιδιαίτερη βόλτα. Με ένα παραδοσιακό καράβι, τη λάτζα,
φτάνουν στη Θηρασιά, ένα νησί που έχει μείνει καρφωμένο στη δεκαετία του ’50,
με σπίτια εγκαταλελειμμένα, καλντερίμια άδεια και λίγους κάτοικους που προσπαθούν
να το κρατήσουν ζωντανό.
Μαζί καταλήγουν στον μόλο του Αγίου Ταξιάρχη, όπου με θέα
την Οία, σε ένα σεληνιακό τοπίο, μαγειρεύουν πιάτα εμπνευσμένα από το
σαντορινιό κήπο!
Το άνυδρο ντοματάκι είναι ο κόκκινος θησαυρός του νησιού. Ο
Δημήτρης συναντά τον Πέτρο Οικονόμου και το μικρό του γιο Ορφέα, εν ώρα
εργασίας! Ο Πέτρος εξηγεί, τι είναι αυτό που κάνει το ντοματάκι Σαντορίνης
μοναδικό παγκοσμίως. Τέλος, σε έναν λόφο που θυμίζει άγρια δύση, ο Δημήτρης
κάνει την ανατροπή και φτιάχνει στον Πέτρο τη δική του συνταγή για γλυκό
ντοματάκι.
Στο Ακρωτήρι ένα ζευγάρι με τη δική του ιστορία ο Νικολός
και η Μαργαρίτα υποδέχονται το Δημήτρη στη «Σπηλιά» τους! Η Μαργαρίτα είναι
διάσημη για τους ντοματοκεφτέδες της και ο Νικολός για τις αφηγήσεις του! Εκεί,
ο Δημήτρης μαθαίνει όλα τα μυστικά του «σωστού» ντοματοκεφτέ και στη συνέχεια
ακούει τις συναρπαστικές ιστορίες του
Νικολού για τις αρχαιολογικές ανασκαφές.
Σύμφωνα με το κείμενο που είχε γραφτεί για την σελίδα του Mega για
το πρώτο επεισόδιο,
Ο «σεφ χωρίς συνταγή» ξεκινάει το ταξίδι του στον αρχαιότερο
αμπελώνα του κόσμου και μαθαίνει τα πάντα για το σαντορινιό κρασί, από την
οινολόγο Ηλιάνα Σιδηροπούλου. Μετά από μια ολοκληρωμένη ξενάγηση, μαγειρεύει
μαζί με την Ηλιάνα καλαμάρι με πετιμέζι και βισάντο, το κρασί της Σαντορίνης!
Η φάβα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα προϊόντα του νησιού
και ο Γιάννης Νομικός, αναλαμβάνει να δείξει στον Δημήτρη τον παραδοσιακό τρόπο
μαζέματος του «κίτρινου θησαυρού»!
Το επόμενο ραντεβού είναι με την 'Αννα, μια ξεχωριστή
γυναίκα που έχει ένα μικρό μαγαζί στη μέση του δρόμου και πουλάει μόνο ό,τι
παράγει η ίδια! Φάβα, ντοματάκι, κρασί, λευκή μελιτζάνα, χλωροτύρι είναι κάποια
από τα καλούδια της! Η 'Αννα δείχνει στο Δημήτρη πως φτιάχνεται το παραδοσιακό
τυρί, το χλωρό, και στη συνέχεια μαγειρεύουν μαζί ένα κριθαράκι με αυτό το τυρί
και λευκή μελιτζάνα!
Στο Φηροστεφάνι, με θέα το μοναδικό ηλιοβασίλεμα, ο
Γιώργος Χατζηγιαννάκης, ένας από τους
θεμελιωτές της νέας Ελληνικής Κουζίνας κάνει το τραπέζι στον Δημήτρη και του
αφηγείται πως έμαθε στους τουρίστες να προτιμούν τη φάβα, από τα φιλετάκια a la
creme!