Τετάρτη, Φεβρουαρίου 12, 2014

με την συμμετοχή Ν. Χρυσόγελου καμπάνια ευρωβουλευτών για «προσωπική βοήθεια για ανεξάρτητη διαβίωση ατόμων με αναπηρίες»

Πρόσκληση σε φορείς και πολίτες απευθύνει ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων, για στήριξη της συλλογής υπογραφών από ευρωβουλευτές, ώστε τα άτομα με αναπηρίες να μπορούν να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους ισότιμα προς τους υπόλοιπους πολίτες. Η καμπάνια επικεντρώνεται στην αναγνώριση του δικαιώματος όσον αφορά την προσωπική βοήθεια για ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία. 

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 10% των πολιτών παρουσιάζουν ελαφρά αναπηρία και το 4,5% σοβαρού τύπου αναπηρίες. Η πλειονότητα των εμπειρικών μελετών που έχουν εκπονηθεί τα τελευταία χρόνια καταδεικνύουν ότι τα υψηλότερα ποσοστά κοινωνικού αποκλεισμού παρατηρούνται στα άτομα µε χρόνια προβλήματα υγείας και αναπηρίες.

Η γραπτή δήλωση αναφορικά με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες αποτελεί πρωτοβουλία 10 ευρωβουλευτών, 5 Πράσινων, μεταξύ των οποίων και του Νίκου Χρυσόγελου, και 5 από άλλες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τη γραπτή δήλωση καλούνται να προσυπογράψουν όσο το δυνατόν περισσότεροι ευρωβουλευτές, ώστε να αναλάβει πρωτοβουλία η Κομισιόν για να διασφαλιστεί η συμμετοχή των ατόμων που εξαρτώνται από προσωπική υποστήριξη, προσωπικό βοηθό ώστε να μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή, σύμφωνα με τις ανάγκες, ικανότητες και προσδοκίες τους ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ομάδες ατόμων με αναπηρία που έχουν επισκεφθεί το Ευρωκοινοβούλιο έχουν θέσει το θέμα σε συναντήσεις τους με τους ευρωβουλευτές.