Τρίτη, Αυγούστου 27, 2013

το φίλμ “Η βάρδια του Πελεκάνου” κυκλοφορεί πλέον και σε DVD

Το βραβευμένο σε διεθνή φεστιβάλ φίλμ “Η βάρδια του Πελεκάνου” της Λίας Μπίζνερ με θέμα την διατήρηση της παράδοσης της αμπελουργίας στην Σαντορίνη, κυκλοφορεί πλέον σε DVD για όσους έλληνες αλλά και αγγλόφωνους κυρίως επισκέπτες και λάτρεις του νησιού και των παραδόσεών του, επιθυμούν να το έχουν στην συλλογή τους.

Η διάθεση του DVD γίνεται μέσω διαδικτύου και συγκεκριμένα μέσα από την σελίδα του “Οινοποιείου Κουτσογιαννόπουλος” στην διεύθυνση : http://www.santoriniwineshop.com/en/dvd/93-pelicans-watch.html

Το φίλμ αναφέρεται σε μια μικρή κοινότητα στην Σαντορίνη που … (σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη της ταινίας)  έχει ένα μοναδικό χρέος: να διατηρήσει την παράδοση της αμπελουργίας.

Το θέμα είναι πώς ορίζεται αυτή η παράδοση, πώς μετριέται η αγάπη, και ποια είναι η σχέση του θεού με όλα αυτά. Όλες οι αντιφατικές ιδέες καλλιεργούνται μαζί με τα αμπέλια και καταλήγουν τσαμπιά στα τοπικά οινοποιεία. Παρ’όλα τα εμπόδια, η κοινότητα καταφέρνει να συνυπάρχει αρμονικά μέσω μιας κοινής πραγματικότητας: αυτήν της οινοποιίας και της οινοποσίας.

Σενάριο-Σκηνοθεσία Λεία Μπίνζερ
Ηθοποιοί Νίκος Πελεκάνος, Χρήστος Δαλμηράς, Πάρις Σιγάλας
Στίχοι Λένα Κιτσοπόυλου
Λάουτο, μαντολίνο Μιχάλης Μαρκόπουλος
Μουσική Λάουρα Γκίνη
Φωνή Ειρήνη Τσιρακίδου, Παναγιώτης Καπερνέκα
Πιάνο, τάμπλα, κρουστά, συνθετητές Λάουρα Γκίνη
Εκτέλεση παραγωγής Πάσκουα Βοργιά
Επεξεργασία εικόνας Νίκος Παπαδόπουλος
Επεξεργασία, μίξη ήχου Γιάννης Κασσώτης
Γραφικά, διαδικτυακές εφαρμογές Γιάννης Παπαδόπουλος
ΠαραγωγήstudioCrocus, Νίκος Μάνεσης


«Η βάρδια του Πελεκάνου» βραβεύτηκε πρόσφατα με το πρώτο βραβείο στο 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Οίνου και Αμπέλου στο Καρκασόν της Γαλλίας.

Η Σαντορίνη των αμπέλων και του οίνου, έναν άγνωστο στους περισσότερους από εμάς τόπο, που επιβιώνει στη σκιά του τουριστικού νησιού, είναι το αντικείμενο του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Η βάρδια του Πελεκάνου». Στο ντοκιμαντέρ ο θεατής δεν θα δει την Καλντέρα ούτε άλλη από τις χαρακτηριστικές τοποθεσίες του δημοφιλούς νησιού, θα ακούσει όμως ντοπιολαλιές, θα δει τον ζευγά να οργώνει με το μουλάρι του και τον βαρελά να προετοιμάζεται για τη νέα σοδειά κρασιού. Ο φακός της Ελληνοδανέζας σκηνοθέτιδος Λίας Μπίνζερ ακολούθησε για πάνω από δύο χρόνια δύο Σαντορινιούς αμπελουργούς, τον 52χρονο Νίκο Πελεκάνο και τον 83χρονο Χρήστο Δαλμηρά, και έναν διακεκριμένο οινοποιό, τον 63χρονο Πάρι Σιγάλα, στη διάρκεια του ετήσιου κύκλου εργασιών τους.