Δευτέρα, Αυγούστου 26, 2013

Χ. Κόκκινος, επικεφαλής μειοψηφίας Περιφερ. Συμβουλίου για την συνεδρίαση της οικ. Επιτροπής (26.8)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της παράταξης,

Κατά τη συνεδρίαση της 26.8.2103 της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, συζητήθηκε ο Οικονομικός Απολογισμός του 2012 της Περιφέρειας. Ο επικεφαλής του συνδυασμού ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ για τα νησιά μας κ. Χαράλαμπος Κόκκινος και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιώργος Παπαμανώλης, μειοψήφησαν στην έγκριση του Απολογισμού 2012 της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου καθώς, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, ο απολογισμός επιβεβαιώνει την αναποτελεσματικότητα της περιφερειακής αρχής.

Από τη διαχρονική ανάλυση του απολογισμού, διαπιστώνεται η αύξηση του ταμειακού υπολοίπου χρόνο με το χρόνο, από 36 εκ. Ευρώ το 2010, σε 44 εκ. Ευρώ το 2011 και σε 47 εκ. Ευρώ το 2012:

Παράλληλα, η περιφερειακή αρχή κατά τη διακυβέρνηση 2011 - 2012, συρρίκνωσε δραματικά τις δαπάνες επενδύσεων στο Ν. Αιγαίο, από τα 42 εκ. Ευρώ το 2010, τελευταίο έτος λειτουργίας των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, σε μόλις 17 εκ. Ευρώ το 2012, καθώς αύξανε το ταμειακό της υπόλοιπο.

Μάλιστα, αυτή η αύξηση του ταμειακού υπολοίπου και η επιβράδυνση των επενδύσεων διαπιστώνονται:

1.Εν μέσω κρίσης και περιορισμού των εισροών από την κεντρική κυβέρνηση,
2. Ενώ οδεύουμε προς την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ, γεγονός που κατά κανόνα συνοδεύεται από επιτάχυνση της απορρόφησης επενδυτικών δαπανών.
Με άλλα λόγια, η Περιφέρεια συσσωρεύει στους τραπεζικούς της λογαριασμούς κεφάλαια τα οποία προορίζονταν για επενδύσεις, αδυνατώντας να τα κατευθύνει στο σκοπό τους.

Η αύξηση του ταμειακού υπολοίπου και η συρρίκνωση των επενδυτικών δαπανών, κάτω από αυτές τις συνθήκες, αποδεικνύει την αδράνεια, την αναποτελεσματική διακυβέρνηση και την αντιεπενδυτική πολιτική της περιφερειακής αρχής.