Τρίτη, Αυγούστου 27, 2013

σχετικά με το νοσοκομείο της Σαντορίνης

Την χρονική παράταση της εκ νέου συζήτησης του θέματος (αρχικά, και μετά την πρώτη πρόσφατη συζήτησή του είχε ζητηθεί προθεσμία 15 ημερών) στο Υπ. Υγείας ζήτησε με επιστολή του στο Υπουργείο ο Δήμος Θήρας, με επιλογή του Δημάρχου Θήρας και προκειμένου να προηγηθούν οι τοποθετήσεις καθώς και ευρεία συνάντηση φορέων και εμπλεκομένων στον χώρο της υγείας σε επίπεδο νησιού.

Ο Δήμαρχος Θήρας κ. Ζώρζος ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στην οποία θα κληθούν όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές καθώς και άνθρωποι που γνωρίζουν τον συγκεκριμένο χώρο στο νησί, ώστε να διαμορφωθεί η νέα πρόταση από πλευράς Δήμου και νησιού γενικότερα, προς τον Υπουργό και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπ. Υγείας.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Θήρας το Υπ. Υγείας ζήτησε να ενημερωθεί με νέα επικαιροποιημένα στοιχεία σχετικά με τον χώρο και ζήτημα της υγείας στο νησί, τα οποία θα συλλεγούν και θα τεθούν σε συζήτηση σε τοπικό επίπεδο πρωτού δοθούν και συζητηθούν στην επόμενη συνάντηση με τον Υπουργό.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι το θέμα θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς και ότι θα ζητήσει από τον καθηγητή κ. Χαράλαμπο Ρούσσο (σσ που με επιστολή του τις προηγούμενες ημέρες είχε ανακοινώσει την απομάκρυνσή του από την επιτροπή του Δήμου στην οποία ηγείτο, λόγο της απόκλισης των πεποιθήσεών του με αυτές που έχουν προκύψει και εμφανιστεί σχετικά με την λειτουργία του Νοσοκομείου με αμιγώς δημόσιο χαρακτήρα) να προΐσταται της επιτροπής του Δήμου.

Επίσης, ο Δήμαρχος έκανε έκκληση το θέμα να μην διχάσει την τοπική κοινωνία, μιας και κάτι τέτοιο δεν θα είχε ως αποτέλεσμα το όφελός της, σημειώνοντας δε πως αυτό δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως αποκλεισμός ή περιορισμός της έκφρασης  απόψεων.

Στο ίδιο θέμα τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν αρκετές δημόσιες συσκέψεις αλλά και τοποθετήσεις φορέων του νησιού, με τις σημαντικότερες να είναι οι εξής :

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Θήρας και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων του νησιού, ως αποτέλεσμα της οποίας προέκυψε το ότι ο Δήμος Θήρας θα πρέπει να διαμορφώσει μια νέα πρόταση την οποία θα καταθέσει στην επόμενη συνάντησή του με το αρμόδιο Υπουργείο.

Επιστολή στην οποία είχε εκφράσει την αδυναμία του να συνεχίσει να εκπροσωπεί τον Δήμο Θήρας και να προΐσταται της ανάλογης επιτροπής, είχε δημοσιοποιήσει ο καθηγητής κ. Χαράλαμπος Ρούσσος εκ των εμπνευστών της δημιουργίας της συγκεκριμένης μονάδας.

Στην επιστολή του μεταξύ άλλων ανέφερε ότι δεν είναι σύμφωνος με την άποψη περί Δημόσιου Νοσοκομείου που υποστηρίζουν φορείς του νησιού, σημειώνοντας πως,
“Εγώ δεν πιστεύω, με τις υπάρχουσες συγκυρίες και ιστορικά δεδομένα, ότι αυτή είναι η ορθή λύση για να πραγματοποιηθεί το όραμα που είχα-είχαμε, όσοι σχεδιάσαμε αρχιτεκτονικά και λειτουργικά το Νοσοκομείο.  Επαναλαμβάνω, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, όχι Κέντρο Υγείας, όχι διαγνωστικό πολύ-ιατρείο. Για ένα τέτοιο εγχείρημα, χρειάζεται κάποιος που να ξέρει να εισπράττει για να επενδύει. Θεωρώ ότι κράτος, δήμος,  σύλλογοι, εκκλησιά κλπ. είναι ανεπαρκείς για ένα τέτοιο έργο που απαιτεί άριστες υπηρεσίες υγείας εξ ορισμού πολυέξοδες.” 

Συνάντηση για το θέμα πραγματοποίησε και ο Συριζα, παρουσία των κυρίων Νίκου Συρμαλένιου, βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μπασκόζου, Αντιπροέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού συλλόγου και μέλου της Κεντρική Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Άρη Κωνσταντάκη και Μίλτου Χατζηγιαννάκη νομικών,  μέλών της Γραμματείας Οργάνωσης Δικηγόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Την συνάντηση παρακολούθησαν και τοποθετήθηκαν πολλοί κάτοικοι του νησιού, με την θέση του κόμματος να επαναδιατυπώνεται στην βάση της τοποθέτησής του μετά και την πρώτη συνάντηση στο Υπ. Υγείας που μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

Από την πλευρά της την δική της πρόταση για την λειτουργία του Νοσοκομείου προετοιμάζει η Επιτροπή Στήριξης του Νοσοκομείου που αφορά στην δημιουργία μιας εταιρίας στην σύνθεση της οποίας θα μετέχουν εκτός από το Δημόσιο και φορείς του νησιού.

Στην τοποθέτησή του για το θέμα ο πρώην Δήμαρχος Άγγελος Ρούσσος τάχθηκε υπέρ της λύσης σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με την μορφή μιας ανώνυμης εταιρίας, κρίνοντάς την ως την μόνη εφικτή λύση.
Ο πρώην Δήμαρχος τάχθηκε επίσης υπέρ του να συνεχίσει να ηγείται της επιτροπής του Δήμου ο καθηγητής κ. Χαράλαμπος Ρούσσος κρίνοντας τον ως τον πλέον ικανό να διαχειριστεί το θέμα.
Ο πρώην Δήμαρχος ζήτησε παράλληλα να πραγματοποιηθεί μια ευρεία συνάντηση στο νησί, καθώς και συζήτηση σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να ξανασυζητηθούν όλες οι απόψεις με την συμμετοχή και ανθρώπων που εμπλέκονται στον χώρο της υγείας.


Οι απόψεις των φορέων
Οι αποφάσεις της Ένωσης Ξενοδόχων και του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις :

Απόφαση του ΔΣ της  Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης για την λειτουργία του Νοσοκομείου Θήρας

Την λειτουργία του Νοσοκομείου της Σαντορίνης μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα , αποφάσισε να προτείνει  ομόφωνα το Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Θήρας ( και κατόπιν επικοινωνίας με αρκετά από τα μελή της ) σε όλους τους εμπλεκομένους στο θέμα , φορείς και υπηρεσίες της πολιτείας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης επιθυμεί το Νοσοκομείο που κατασκευάστηκε στο νησί μας , η  λειτουργία του  να είναι βιώσιμη  οικονομικά, παρέχοντας στους κατοίκους του νησιού (ασφαλισμένους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας , μη ασφαλισμένους λόγο της οικονομικής κρίσης και απόρους ) πολίτες, δωρεάν  τις υπηρεσίες με την μορφή και τον τρόπο που παρέχονται από κάθε Δημόσιο Νοσοκομείο , ενώ παράλληλα να βρίσκεται σε θέση να μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες περίθαλψης και νοσηλείας των διεθνών επισκεπτών του νησιού.

Η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης κατέληξε στην απόφασή της κρίνοντας τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα που επικρατούν σήμερα στην χώρα μας στον χώρο της Υγείας, σε συνδιασμό με τις ιδιαιτερότητες του νησιού που αποτελεί διεθνή ταξιδιωτικό προορισμό με εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαπούς επισκέπτες κάθε χρόνο με στόχο την ανάπτυξη και του ιατρικού τουρισμού.


Ανακοίνωση Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας

Ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Θήρας, μελέτησε τη δήλωση του Ακαδημαϊκού, Καθηγητή της Παθολογίας, συμπατριώτη μας κυρίου Χαράλαμπου Ρούσσου, περί μη αποδοχής του ως εκπροσώπου του Δήμου μας για τα θέματα του Νοσοκομείου Θήρας και συμφωνεί με τους λόγους της μη αποδοχής.

Εκτιμάται ότι οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες για τη Χώρα μας, καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία του Νοσοκομείου με αμιγή δημόσιο χαρακτήρα, ώστε να καλυφθούν οι λειτουργικές δαπάνες του και οι δαπάνες στελέχωσής του με ιατρικό-επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό

Η Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), θα έχει ως αποτέλεσμα τον επιμερισμό των δαπανών που θα προκληθούν και εν τέλει την υλοποίηση του στόχου για την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου μας, με τεράστια οφέλη, τόσο για τους κατοίκους της Σαντορίνης και των άλλων Νησιών, όσο και για τους χιλιάδες επισκέπτες μας.

Όπως τονίζει και ο Καθηγητής κύριος Ρούσσος, η λειτουργία με Σ.Δ.Ι.Τ.: 
α. Ένας  ιδιώτης με εμπειρία και γνώση, θα οργανώσει και θα λειτουργήσει (ανεξάρτητα από το ήδη υπάρχον Κέντρο Υγείας) βαθμιαία, όλα τα Τμήματα του Νοσοκομείου, όπως προβλέπει ο Οργανισμός λειτουργίας του και
β. Ο ΘΗΡΑΙΟΣ ΘΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ.

Τα θετικά αυτά στοιχεία, μας προκαλούν απορία για την άρνηση ή τον δισταγμό λειτουργίας με Σ.Δ.Ι.Τ. 

Ο Σύλλογός μας, ο οποίος αντιπροσωπεύει 3.000 περίπου μέλη και τις οικογένειές τους, προκρίνει τη Σ.Δ.Ι.Τ., ώστε το Νοσοκομείο Θήρας να λειτουργήσει εύρυθμα, το συντομότερο, προς όφελος όλων, όπως ήταν και ο στόχος των δωρητών.