Παρασκευή, Αυγούστου 16, 2013

σύσκεψη των υπουργών Εσωτερικών και Τουρισμού καθώς και του προέδρου του ΔΣ της ΔΕΗ, στον Δήμο Θήρας

Σύσκεψη με θέμα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και συνεχίζουν να υπάρχουν στο νησί απο την έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης 13 Αυγούστου στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Σαντορίνη, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 17 Αυγούστου στον Δήμο Θήρας, παρουσία των υπουργών Εσωτερικών και Τουρισμού, του κ. Μιχελάκη και της κ. Κεφαλογιάννη αντίστοιχα καθώς και του προέδρου του ΔΣ της ΔΕΗ κ. Αρθούρου Ζερβού και υπηρεσιακών παραγόντων της επιχείρησης.

Απο πλευράς του Δημάρχου Θήρας κ. Ζώρζου και εκ μέρους του Δήμου Θήρας, εκφράστηκαν ευχαριστίες για την άμεση ανταπόκριση και το ενδιαφέρον των αρμόδιων υπουργών, που απο τις πρώτες ώρες μετά το συμβάν μερίμνησαν ώστε να φτάσουν στο νησί μηχανήματα για να καλύψουν τις άμεσες και περισσότερες δυνατές ανάγκες του.

Ο Δήμαρχος Θήρας ευχαρίστησε τους εθελοντές που βοήθησαν να αντιμετωπιστεί η όλη κατάσταση και να υπάρξει μέριμνα για τους μονίμους κατοίκους, τους επαγγελματίες, τους επισκέπτες αλλά και τα ευπαθή προϊόντα του νησιού, σημειώνοντας πως αυτήν την εποχή στο νησί υπάρχουν 120.000 άνθρωποι.

Ο Υπουργός εσωτερικών κ. Μιχελάκης έκανε λόγο για «πρωτοφανές περιστατικό και μεγάλη καταστροφή» (σσ στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον Μονόλιθο) που έθεσε εκτός λειτουργίας τις δύο κύριες μηχανές του.

Ο Υπουργός ανέφερε οτι η σταδιακή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης ξεκίνησε τις αμέσως επόμενες ώρες, με την μεταφορά στο νησί με πλοία 14 φορητών ηλεκτροπαραγωγών ζευγών, οι οποίες ετέθησαν σε άμεση λειτουργία με την πολύτιμη βοήθεια των εργαζομένων στην Επιχείρηση στο νησί, αλλά και όσων ήρθαν απο την Αθήνα.

Η κ. Κεφαλογιάννη Υπ. Τουρισμού απο την πλευρά της αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται απο το υπουργείο για την ελαχιστοποίηση των προβλημάτων που έχουν προκύψει στο κομμάτι του τουρισμού, αναφέροντας παράλληλα οτι σύμφωνα με τις πληροφορίες της οι επαγγελματίες του νησιού, αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με κατανόηση και στεκόμενοι στο ύψος των περιστάσεων.

Παράλληλα, η κ. Κεφαλογιάννη ανέφερε οτι δεν έχει τεθεί υπόψη της θέμα ακυρώσεων κρατήσεων επισκεπτών, πως οι αφίξεις των πτήσεων στο αεροδρόμιο του νησιού πραγματοποιήθηκαν κανονικά εξ αιτίας της ενεργειακής αυτονομίας του σταθμού, ενώ έδωσε βαρύτητα στο ζήτημα του «τι πρέπει να διορθωθεί» ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις ενός παρόμοιου προβλήματος σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας, στο μέλλον.

Επίσης, η κ. Κεφαλογιάννη ανέφερε οτι για την ενίσχυση της εικόνας του νησιού, το επόμενο διάστημα θα δοθεί βαρύτητα στην προβολή του μέσω διαδικτύου, ενω συμπλήρωσε δε πως θα δεχθεί και τις προτάσεις των επαγγελματιών του χώρου του τουρισμού σε αυτήν την προσπάθεια. 

Απο την πλευρά του ο κ. Ζερβός, (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού ΑΕ καθώς και ως Πρόεδρος της ΔΕΗ/ΑΝ - ΔΕΗ-Ανανεώσιμες)  εξέφρασε την λύπη του και την συγνώμη απο πλευράς Επιχείρησης προς τους καταναλωτές, κατοίκους και επιχειρηματίες του νησιού, σημειώνοντας πως απο τις επόμενες ώρες (σσ απο την συνάντηση της 16ης.8) η Επιχείρηση θα είναι σε θέση να καλύψει πλήρως, όπως ανέφερε, τις ανάγκες του νησιού, με 8,5 MW και 6 MW σε εφεδρεία.