Δευτέρα, Απριλίου 08, 2013

σημαντικές διακρίσεις για την ερευνητική ομάδα του διαβητολογικού κέντρου του Τζάννειου

Για τις σημαντικές διακρίσεις της ερευνητικής ομάδας του διαβητολογικού κέντρου του Τζάννειου Νοσοκομείου του Πειραιά, μίλησε προ ημερών στον Σαντορίνη 106.4 ο παθολόγος γιατρός Βαγγέλης Φουστέρης, μέλος της ομάδας.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Φουστέρης, η ομάδα στην οποία συμμετέχει, παρουσίασε 11 εργασίες της (σε σύνολο 110) στο Πανελλήνιο Διαβητολογικό Συνέδριο που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, δύο εκ των οποίων διακρίθηκαν με το πρώτο και το 4ο βραβείο καλύτερης αναρτημένης ανακοίνωσης και προφορικής παρουσίασης, αντίστοιχα.

Η έρευνα που κέρδισε το πρώτο βραβείο αφορούσε την εργασία της ομάδας με θέμα την εξέταση και μελέτη των περιπτώσεων ασθενών με διαβητικά έλκη και συγκεκριμένα διαβητικό πόδι, καθώς και την πορεία επούλωσης μετά την εφαρμογή ορθωτικών πελμάτων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία πανεπιστημίων της Αγγλίας.

Η παρουσίαση που κέρδισε το 4ο βραβείο ήταν προφορική και αφορούσε την βαθμονόμηση των διαφόρων μηχανών εκτίμησης καρδιαγγειακού κινδύνου σε σχέση με τον ελληνικό πληθυσμό και κατά πόσο είναι αξιόπιστες με δεδομένο το ότι έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα άλλες πληθυσμιακές ομάδες.
Η συγκεκριμένη διάκριση συνοδεύτηκε και από χρηματικό έπαθλο 500 ευρώ.

Η ερευνητική ομάδα του διαβητολογικού κέντρου του Τζάννειου Νοσοκομείου του Πειραιά, αποτελείται  μεταξύ άλλων γιατρών από τους Μελιδώνης,  Ηρακλειανού,  Καμαράτο και Σερέτη.

Σχετικά με το θέμα του διαβήτη ο κ. Φουστέρης τον χαρακτήρισε μάστιγα του αιώνα υπολογίζοντας του ασθενείς σε παγκόσμιο επίπεδο σε 300 εκατομμύρια, με την τάση να είναι ραγδαία αυξητική ως αποτέλεσμα του σύγχρονου τρόπου ζωής και συγκεκριμένα της κακής διατροφής, των συνθηκών του περιβάλλοντος αλλά και των γονιδίων.

Σχετικά με την πρόληψη ανέφερε ότι για την ελλάδα αποτελεί στοίχημα ενώ ακόμη εντονότερος γίνεται ο προβληματισμός με δεδομένες τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα σε συνδιασμό με τα σημαντικά έξοδα που καλείται να δαπανά το κράτος για την αντιμετώπιση των επιπλοκών του διαβήτη.
Σύμφωνα με τον κ. Φουστέρη ιδανικός και ενδεικνυόμενος για κάθε πολίτη θα ήταν οι ετήσιες προληπτικές εξετάσεις, τις οποίες μεταξύ άλλων καλύπτει και ο ΕΟΠΠΥ στους ασφαλισμένους του.