Τρίτη, Απριλίου 09, 2013

ανοιχτή επιστολή Δήμου Θήρας προς τα μέλη του Σωματείου Ημιονηγών Θήρας

Σύμφωνα με την Δημοτική Αρχή,

Με  την ευκαιρία της έναρξης της τουριστικής περιόδου ο Δήμος Θήρας εύχεται σε όλους σας τα καλύτερα. Με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε για τις προσπάθειες που προτίθεσθε να καταβάλετε ώστε να βελτιωθεί η εικόνα του μέσα γιαλού, στο κομμάτι που σας αφορά. Τις χαιρετίζουμε με ικανοποίηση και δηλώνουμε ότι θα σταθούμε πλάι σας. Αποτελεί πράγματι μεγάλο βήμα ότι η προσπάθεια αρχίζει από εσάς, μέσα από το σωματείο σας, μέσα από τη δικιά σας απόφαση για αλλαγή.
Για να είναι εύκολη η επιτυχία σας και ευνοϊκό το αποτέλεσμα, δυο πράγματα     χρειάζονται: 1. Να πιστέψετε σ αυτό που επιχειρείτε και 2. Να είστε ενωμένοι και συνεργάτες δεν πρέπει κανένας να υπομονεύσει αυτή την ευκαιρία που εσείς αποφασίσατε. Τα στηθαία που βάψατε έδωσαν την πρώτη εικόνα ομορφιάς και νοικοκυροσύνης.
Θα θέλαμε στα πλαίσια της συνεργασίας και των στόχων που έχετε θέσει, να σας υπενθυμίσουμε την κανονιστική του Δήμου που έχει ψηφισθεί από το δημοτικό συμβούλιο Αριθμό Απόφασης 285/2008 και αφορά βασικές αρχές που πρέπει να ακολουθείτε.
   1. Να έχετε εφοδιασθεί από τις υπηρεσίες του Δήμου τη σχετική άδεια εργασίας.
  2. Τα  ζώα σας πρέπει να έχουν κάνει τα σχετικά εμβόλια και να πληρούν τους όρους υγιεινής.
  3. Να υπάρχει «ασφάλεια» ώστε σε περίπτωση ατυχήματος να υπάρχει η νόμιμη κάλυψη.
  4. Να συμπεριφέρεστε με σεβασμό και προσοχή στους επιβάτες. Θα πρέπει να τους κάνετε να νιώθουν ασφάλεια, να αισθάνονται όμορφα μ’ αυτό που τους προσφέρετε ώστε να το επαναλάβουν και όχι να το αποφύγουν.
  5. Η συμπεριφορά σας στα ζώα να είναι φιλική. Δεν επιτρέπεται να τα κακοποιείτε ή να τα κτυπάτε. Μη ξεχνάτε  ότι είναι οι συνεργάτες σας και επίσης την ιδιαίτερη ευαισθησία των ξένων προς τα ζώα.
  6. Δε χρειάζεται να τρέχετε και να φωνάζετε δυνατά. Σεβαστείτε και αυτούς που διάλεξαν να κάνουν τη διαδρομή με τα πόδια, μην τους κάνετε να νιώθουν ότι κινδυνεύουν.
  7. Η καθαριότητα στις σκάλες και γενικά στο χώρο σας είναι δικιά σας φροντίδα. Ο Δήμος σάς τον έχει παραχωρήσει για να εργάζεσθε και να προσφέρετε στους επισκέπτες τη χαρά του επαγγέλματός σας. Επίσης καθαρά πρέπει να είναι και τα ζώα σας. Ο ιδρώτας και η σκόνη της καβαλίνας δυσκολεύουν τα πράγματα και απαιτούν μεγαλύτερη προσπάθεια από τη μεριά σας.
 8. Το επάγγελμά σας, καθαρά παραδοσιακό, έρχεται από τους παππούδες και τους πατεράδες σας  να μας θυμίζει τα δύσκολα χρόνια που ζούσε τότε το νησί μας και που και εκείνοι συνέβαλαν με τον τρόπο τους στην ανάπτυξή του. Πρέπει να κρατήσει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, με σας να το υπηρετείτε, και να μην επιτρέπεται να μισθώνετε άλλους για να σας αντικαθιστούν.
   9.  Η  προσέλευσή σας να είναι μέχρι τις 8:30 ώστε να καθαρίζονται οι δρόμοι και οι περιοχές που ρυπαίνονται, ώστε τα καταστήματα που ανοίγουν και οι επισκέπτες που εν τω μεταξύ ανεβαίνουν να βρουν την πόλη καθαρή.
  10. Η κανονιστική του Δήμου αναφέρει ότι ο αριθμός των ζώων που μπορείτε να χρησιμοποιείτε είναι 2 συν 1 για τη δικιά σας  μετακίνηση. Αναλογιζόμενοι τις ανάγκες σας και κατανοώντας τα προβλήματά σας καταλήξαμε, από τον πρώτο χρόνο, σε 6 συν 1, αριθμός ο οποίος ισχύει και δε διαπραγματευόμαστε την αλλαγή του γιατί ήδη θεωρούμε τα 7 ζώα πολλά για ένα ημιονηγό, ώστε να τα ελέγχει και να αισθάνονται ασφάλεια οι αναβάτες και κυρίως οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά.
  11. Οι χώροι επιβίβασης και αποβίβασης θα είναι καθορισμένοι και μόνο εκεί θα γίνονται οι αποβιβάσεις.
  12. Το καθεστώς με τα «μπιλιέτα»  πρέπει να λυθεί οριστικά ώστε να μη διασύρει ούτε εσάς ούτε το επάγγελμά σας ούτε το όνομα του νησιού μας.