Τετάρτη, Απριλίου 10, 2013

ανοιχτοί άξονες σχετικά με την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013

Ο Δήμος Θήρας σας ενημερώνει ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δημοσίευσε την 2η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης στο πλαίσιο του Άξονα 3: «Ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές και διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) Ελλάδας 2007-2013.

Η 2η πρόσκληση αφορά στα Μέτρα:
•311: «Διαφοροποίηση προς μη γεωργικές δραστηριότητες» (μόνο για αγρότες)
•312: «Στήριξη της δημιουργίας και ανάπτυξης πολύ μικρών επιχειρήσεων» (φυσικά ή νομικά πρόσωπα)
•313: «Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων» (φυσικά ή νομικά πρόσωπα)
Για τη «Διαφοροποίηση προς μη γεωργικές δραστηριότητες» (Μέτρο 311) οι επενδυτικές δαπάνες αφορούν ενδεικτικά στην ίδρυση, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό πολύ μικρών επιχειρήσεων στους τομείς τουρισμού, βιοτεχνικών δραστηριοτήτων σε επιλεγμένους κλάδους, καθώς και στη βελτίωση της υποδομής των επιχειρήσεων με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών τους.

Δικαιούχοι του Μέτρου 311 είναι φυσικά πρόσωπα τα οποία είναι επαγγελματίες αγρότες, εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και οι Νέοι Γεωργοί στο πλαίσιο του καθεστώτος ενίσχυσης του Μέτρου 112 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Π.Α.Α. 2007-2013.
Το συνολικό κόστος ανά επένδυση ανέρχεται μέχρι 600.000€ (πλέον ΦΠΑ) και με δυναμικότητα έως 40 κλίνες στις υποδομές διανυκτέρευσης (ιδρύσεις και εκσυγχρονισμοί) και μέχρι 300.000€ (πλέον ΦΠΑ) για τις υπόλοιπες δράσεις του Μέτρου (ιδρύσεις και εκσυγχρονισμοί).

Για τη «Στήριξη της δημιουργίας και ανάπτυξης πολύ μικρών επιχειρήσεων» (Μέτρο 312) οι επενδυτικές δαπάνες αφορούν ενδεικτικά σε ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμό βιοτεχνικών μονάδων, επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών και ειδών διατροφής μετά την πρώτη μεταποίηση σε επιλεγμένους κλάδους και υποκλάδους, βελτίωση υποδομής επιχειρήσεων με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών τους, δικτύωση ομοειδών ή συμπληρωματικών επιχειρήσεων όλων των κλάδων της τοπικής οικονομίας.

Δικαιούχοι του Μέτρου 312 είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα (εκτός των δικαιούχων του Μέτρου 311), κάτοικοι ή μη των περιοχών παρέμβασης του Άξονα 3 που δύνανται να υλοποιήσουν επενδύσεις πολύ μικρών επιχειρήσεων. Το συνολικό κόστος των προαναφερόμενων επενδύσεων ανέρχεται έως 300.000 € (πλέον ΦΠΑ), ενώ για όσες υπάγονται στην κατηγορία ενέργειας «Δικτύωση ομοειδών ή συμπληρωματικών επιχειρήσεων όλων των κλάδων της τοπικής οικονομίας», το επιλέξιμο κόστος δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100.000 € (πλέον ΦΠΑ), εφόσον στο επενδυτικό σχέδιο δεν προβλέπονται δαπάνες για την προμήθεια εξοπλισμού ή την κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων.

Για την «Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων» (Μέτρο 313) οι επενδυτικές δαπάνες αφορούν ενδεικτικά την ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό πολύ μικρών επιχειρήσεων στον τομέα των υπηρεσιών εστίασης, των ταξιδιωτικών πρακτορείων και γραφείων οργανωμένων ταξιδιών, στον τομέα των υπηρεσιών ενοικίασης και χρηματοδοτικής μίσθωσης ειδών αναψυχής και αθλητισμού καθώς και στον τομέα εκμετάλλευσης αθλητικών εγκαταστάσεων. Δεν αφορούν στην  ίδρυση, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό πολύ μικρών επιχειρήσεων στον τομέα των τουριστικών καταλυμάτων.
Δικαιούχοι του Μέτρου 313 είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα (εκτός των δικαιούχων του Μέτρου 311), κάτοικοι ή μη των περιοχών παρέμβασης του Άξονα 3, που δύνανται να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα. Το συνολικό κόστος του επενδυτικού σχεδίου θα ανέρχεται μέχρι 300.000 € (πλέον ΦΠΑ).
Τα επενδυτικά σχέδια δύνανται να υλοποιηθούν στις περιοχές παρέμβασης του Άξονα 3 του Π.Α.Α., οι οποίες για την περιοχή των Κυκλάδων είναι:

Οι αιτήσεις ενίσχυσης υποβάλλονται ηλεκτρονικά έως 24/4/2013 μέσω συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.agrotikianaptixi.gr και κατατίθενται ως φυσικός φάκελος α) σφραγισμένος με την ένδειξη «ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ» αποτελούμενος από την αίτηση ενίσχυσης η οποία εκτυπώνεται και υπογράφεται μετά την οριστικοποίηση της ηλεκτρονικής υποβολής και το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών και β) σφραγισμένος με την ένδειξη «ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ»  αποτελούμενος από το αντίγραφο της αίτησης ενίσχυσης καθώς και αντίγραφα του συνόλου των απαιτούμενων δικαιολογητικών, στους Φορείς Υποδοχής εντός δέκα ημερολογιακών ημερών από την ημέρα της οριστικοποίησης της ηλεκτρονικής υποβολής.

Ειδικότερα οι αιτήσεις ενίσχυσης που αφορούν σε επενδύσεις στις περιφερειακές ενότητες των Κυκλάδων θα υποβάλλονται στα γραφεία της Αναπτυξιακής Εταιρείας Κυκλάδων Α.Ε., Πλατεία Τσιροπινά, Ερμούπολη, 84100 Σύρος (Τηλ.: 2281088834, Φαξ: 2281087982, e-mail: info@e-cyclades.gr).

Πληροφορίες: Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων Α.Ε. (Πλ. Τσιροπινά, Ερμούπολη Σύρος 84100), τηλ. 2281088834, e-mail: info@e-cyclades.gr, www.e-cyclades.gr και www.agrotikianaptixi.gr